Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Маркетингове дослідження. Бабенко doc.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
24.02.2016
Размер:
177.15 Кб
Скачать

3.1. Планування та проведення маркетингових досліджень чаю

Планування вибірки включає наступні процедури:

1) виділення об’єктів генеральної сукупності;

2) визначення методу вибірки;

3) визначення об’єму вибірки.

Генеральна сукупність – це сукупність споживачів або суб’єктів, що є об’єктами дослідження – все населення України.

Вибірка – це частина споживачів, які представлятимуть інтереси і смаки всіх споживачів генеральної сукупності – 1000 чол.

Метод обстеження: вибіркового обстеження – забезпечує меншу точність в порівнянні з методом суцільного обстеження, проте він менш трудомісткий.

Вид вибірки: квотована вибірка – структура вибірки підбирається по аналогії з розподілом певних ознак в генеральній сукупності, від кожної групи генеральної сукупності відбираються учасники дослідження, кількість яких пропорційна представництву групи в генеральній сукупності.

Методи визначення об’єму вибірки: традиційний, 1000 респондентів;

При зборі первинної інформації використовуватимуться анкета.

Анкета – знаряддя дослідження при зборі первинних даних методом опиту, що є оформленою композицією питань, на які опитуваний повинен дати відповіді. Анкета – інструмент дуже гнучкий в тому значенні, що питання можна ставити безліччю різних способів, проте вимагає ретельною розробки, випробування і усунення виявлених недоліків до початку її широкого використовування.

Планування концепції і розробка робочих документів. Під робочими документами маються на увазі анкети, призначені для фіксації відомостей у момент їх виникнення. Виходячи з призначення робочих документів, їх концепція повинна враховувати ряд моментів:

- склад і характер збираної інформації визначаються поставленими цілями і задачами, оскільки робочі документи надають початкову інформацію для подальшого аналізу;

- якість вимірювання показників у момент реєстрації відомостей визначає якість одержуваної інформації, тому підготовка робочих документів вимагає виконання процедури перевірки і апробації;

- у разі коли відомості збираються методом опиту, при розробці анкети необхідно враховувати проблеми, властиві процесу комунікації (семантичні, прагматичні і технічні).

Проектування робочих документів вирішує проблему ідентифікації і вимірювання стану явища, що вивчається.

Розробка анкети для дослідження соків ТМ „Kraft Foods ” здійснюється з урахуванням стратегічного плану розвитку торгової марки.

Послідовність питань в анкеті сформована згідно з вимогами тунельного підходу.

Перед запуском дослідження всі питання анкети повинні бути перевірені на точність, коректність та доречність. Після цього питання класифікують на 4 групи:

- без зауважень;

- формулювання яких повинні бути змінені;

- ті, що підлягають заміні;

- ті, що потребують перевірки у пробному дослідженні.

Висновки

Провівши дослідження, ми бачимо, що чай «Бесіда» на ринку України входить в п’ятірку найкращих вУкраїні. Масова частка на ринку займає 21%. За період з 2007 по 2010 рік мав найбільшу частку виробленої продукції в порівнянні з іншими марками чаю. Цей час продається як в крупно листовому, середньо листовому вигляді, так і в пакетиках.

Існує велика проблема: коли серед такої кількості виробників чаю і такої ж кількості видів, споживач звичайно розгубиться, який чай йому обрати і в якому вигляді. Через це виробнику необхідно вдаватися до різних способів, щоб привабити покупця саме до своєї продукції. Серед них може бути зниження ціни, підвищення якості, розповсюдження реклами та інше.

Також ми провели роботу по виявленню найсильніших конкурентів на ринку чаю у торгової марки «Бесіда».

Щоб досягти поставленої цілі ми вирішували наступні завдання:

- збір та аналіз вторинної маркетингової інформації;

- планування й організація збору первинної інформації, проведення анкетування;

- систематизація й аналіз зібраної інформації;

- представлення отриманих результатів дослідження.

Отже, торгова марка «Бесіда» займає 1-ше місце на ринку України серед інших марок. Для того, щоб виробнику не втратити займану позицію, йому необхідно постійно вдосконалювати технологію виробництва, а також насамперед урізноманітнювати асортимент своєї продукції. Також йому необхідно пам’ятати про бажання та потреби споживачів. Використовувати можливості всіх видів реклами, щоб привабити споживача до своєї продукції.

Анкети для дослідження

На замовлення «Kraft Foods Inc» маркетингове агентство «Alfa Media Сonsulting» здійснює дослідження ринку чаю м. Харкова.

Просимо Вас відповісти на запитання анкети. Обведіть кружечком обрану відповідь або дайте відповідь на поставлене питання.