Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fgk_shpora_ekz_skorocheno.doc
Скачиваний:
178
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
1.14 Mб
Скачать

22.Сутність фінансів населення, їх значення.

До фінансових ресурсів населення відносяться ті грошові кошти та інші цінності, що можуть бути джерелом прибутків, які знаходяться в розпорядженні громадян. Ці кошти формуються за рахунок надходжень від роботодавців, з державного і місцевого бюджетів, пенсійних фондів, страхових компаній, банківських установ, у результаті володіння цінними паперами і нерухомістю.

З фінансових ресурсів народонаселення формується споживчий бюджет сімей, який використовується для задоволення потреб їх членів. Кінцеві доходи споживчого бюджету сім'ї (домогосподарства) формують споживчий попит населення на споживчі товари і послуги, й, таким чином, є провідним фактором формування й розвитку економіки країни.

Фінансові ресурси населення оцінюються фінансовими ресурсами домогосподарств. Останні являють собою грошові кошти, цінні папери та інші цінності, що знаходяться в розпорядженні домогосподарства — низової ланки суспільного виробництва, яка складається з однієї людини, що веде господарство, отримує доходи та здійснює витрати на задоволення своїх потреб, або групи людей, які сумісно проживають і ведуть господарство, отримують доходи та здійснюють витрати для задоволення своїх особистих потреб та колективних потреб домогосподарства.

Оцінювання фінансових ресурсів громадян за ознаками належності до домогосподарства пов'язано з тим, що перебуваючи в складі цієї мінімальної, "нуклеарної" підсистеми суспільного виробництва, людина розподіляє свої фінансові ресурси на потреби домогосподарства у цілому разом з іншими його членами. Таким чином, фінансові ресурси населення акумулюються в домогосподарствах. Рух фінансових ресурсів між членами домогосподарства в загальному випадку не є предметом вивчення економічної науки. Для спрощення часто припускається, що переважно доходи отримує, а їх розподіл та витрати на споживчі товари та послуги здійснює одна фізична особа — голова домогосподарства.

Розмір фінансових ресурсів населення прямо залежить від загальноекономічної ситуації в країні: наявність високої інфляції, зростання цін на товари та послуги знижує розміри реальної заробітної плати й інших джерел формування фінансів населення. Як наслідок — знижується рівень купівельної спроможності, що приводить до зменшення обсягів споживання товарів і послуг, продовольства в абсолютному розмірі.

Обсяги фінансових ресурсів населення, які збираються й витрачаються в домогосподарствах, визначаються комплексом об'єктивних та суб'єктивних факторів. Основними об'єктивними факторами, що визначають розміри фінансових ресурсів домогосподарства, є: вид занять членів домогосподарства (студент, безробітний, роботодавець, найманий працівник тощо);

  • тип домогосподарства (одинак, мало - або багатосімейний);

  • кількість дітей, інвалідів, осіб пенсійного віку в домогосподарстві;

  • рівень зайнятості членів домогосподарства;

  • місце проживання (велике, середнє або мале місто, село);

Фінанси населення стосуються економічної категорії "домашнє г-во" (домог-во), як це прийнято світовою практикою планування фінансів різних рівнів. Фінанси населення формуються доходами і витратами окремих домогосподарств.

Домог-во — це економічна одиниця, що складається з однієї людини або кількох людей, які ведуть спільне г-во, що забезпечує економіку факторами в-ва і використовує зароблені кошти для поточного споживання та оплати послуг і заощадження з метою задоволення своїх потреб. Фінанси домашніх господарств — це грошові фонди, що формуються у громадян з доходів, одержаних у результаті трудової, господарської та інших видів д-сті.

Формуючись за рахунок розподілу і перерозподілу новоствореної вартості у виробничій та невиробничій сферах, а також у сфері державних фінансів, фінанси домашніх господарств збільшуються за рахунок власної господарської д-сті населення і доходів від інвестування на фінансовому ринку.

До джерел фінансів домогосподарств належать:

• заробітна плата, отримана у виробничій і невиробничій сферах (у складі собівартості прод-ї і послуг);

• пенсії, стипендії, субсидії, допомога тощо (за рахунок надходжень до суспільних фондів споживання у вигляді податків і відрахувань);

• доходи від підсобного господарства;

• доходи від надання послуг населенню;

• доходи від володіння цінними паперами;

• інші доходи (спадок, аліменти, гонорари тощо).

Обсяг фінансів домашніх господарств і їх структура за джерелами надходжень залежать від впливу низки чинників, основним з яких є рівень р-ку економіки країни. За допомогою цього чинника визначають частку національного доходу, що спрямовується на споживання у вигляді як оплати праці, так і соціального захисту з боку Д непрацездатних членів суспільства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]