Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Украинский с.р..doc
Скачиваний:
144
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
582.14 Кб
Скачать

1.5 Міжпредметні зв’язки дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)”

Дисципліна “Українська мова (за професійним спрямуванням)” спирається не тільки на власну логіку і зміст, але й методологічні положення суміжних дисциплін – економіки, маркетингу, менеджменту, фінансів, обліку, аудиту, інформатики, прикладної лінгвістики, переклад та інших.

Виклад дисципліни здійснюється з урахуванням вимог програми курсу “Українська мова (за професійним спрямуванням)”, рекомендованої Міністерством освіти і науки України. Тематичний план розроблено відповідно до змісту посібників Паламар Л.М., Кацавець Г.М. Мова ділових паперів. – К.: Либідь, 2002; Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери. – К.: ”А.С.К.”, 2002; Діденко А.Н. Сучасне діловодство. – К.: Либідь, 2000; Бибик С.П., Михно І.Л., Пустовіт Л.О., Сюта Г.М. Універсальний довідник-практикум з ділових паперів. – К.: Довіра,1998 та інших.

1.6. Організація самостійної роботи

Методичні вказівки і завдання для самостійної роботи студентів розроблені відповідно до Робочої програми дисципліни “Українська мова (за професійним спрямуванням)”.

Основна увага зосереджена на практичному аспекті навчання, зокрема, на виробленні навичок самостійної роботи зі збірниками документів, підручниками, різноманітними словниками.

Виконання контрольних завдань передбачає попереднє засвоєння студентами орфографічних норм сучасної української літературної мови, в першу чергу, на рівні правопису слів. Лексичні завдання згруповані з метою стимулювання активної роботи студентів зі словниками для ознайомлення з найуживанішою суспільною, економічною та термінологією інших спеціальностей, якими оволодівають студенти; вироблення навичок розрізнення стилістичних і семантичних відтінків у значенні слова, доречності його використання в різних стилях мови та в діловій сфері. Важливе місце посідають завдання, які перевіряють уміння написати чи скласти діловий документ як приватного, так і офіційного призначення.

Засвоївши весь комплекс дисципліни, студенти знатимуть і умітимуть вести справочинство українською мовою, розвинуть своє усне і писемне ділове мовлення.

Зміст самостійної роботи

Тема 1. Функції мови

При визначенні функцій мови необхідно з’ясувати:

  1. Що таке номінативна функція, як вона відображується у сфері

термінології, яку вивчає студент?

  1. Що таке комунікативна функція (навести приклади використання цієї

функції у своїй професійній діяльності)?

  1. 3. Що таке когнітивна (мислеоформлююча) функція?

4. У чому суть пізнавальної, художньої (естетичної), емоційної,

самовиражальної функцій? Навести приклади.

5. Що гарантує Конституція України для вільного функціонування та

розвитку мов в Україні?

6. Які основні положення “Закону про мови в Українській РСР”?

7. Розкрийте значення понять “державна мова”, “офіційна мова”, “мова

міжнаціонального спілкування”, “національна мова”, “мова національних

меншин”, “сучасна літературна мова”. Визначте їхні функції.

  1. Які існують шляхи удосконалення чинного законодавства в царині

мовної політики?

При підготовці до практичного заняття з даної теми необхідно опрацювати першоджерела - Конституцію України, насамперед ст.ст. 10, 11, 12, 24, 34, 53 та “Закон про мови в Українській РСР”.

Для вірного висвітлення питань треба за допомогою відповідних словників та посібників визначити семантику термінів “державна мова”, “офіційна мова”, “мова міжнаціонального спілкування”, “національна мова”, “мова національних меншин”, “сучасна літературна мова”; з’ясувати, які розбіжності існують між цими всіма термінами.

Знання мови – один з основних компонентів професійної підготовки. Оскільки мова виражає думку, є засобом пізнання і діяльності, знання мови професії підвищує ефективність праці, допомагає краще орієнтуватися в ситуації на виробництві та в безпосередніх ділових контактах.

Висвітлення останнього питання передбачає творчий підхід до опрацювання тексту законів, до практики сьогодення. Враховуючи той факт, що “Закон про мови...” приймався ще за часів радянської влади, необхідно порівняти його положення з текстом Конституції, показати, які саме зміни відбулися у нормотворчій базі, що саме регулює питання щодо функціонування мов в Україні.

Опрацювавши запропоновану літературу, напишіть стислі, але вичерпні повідомлення на такі лінгвістичні теми:

  1. мова як суспільне явище;

  2. функції державної мови;

  3. функції мови міжнаціонального спілкування;

  4. сфери застосування писемної й усної мови;

  5. відтворення у мові національної культури, ментальності народу.

Література:

  1. Конституція України (будь-яке видання).

  2. “Закон про мови в Українській РСР” від 28.10.1989 р.

  3. Юридичний словник-довідник. – Femina, Київ, 1996.

  4. Глущик С.В., Дияк О.В., Шевчук С.В. Сучасні ділові папери. – К.:”А.С.К.”, 2002.

  5. Паламар Л.М., Кацавець Г.М. Мова ділових паперів. – К.: Либідь, 2002.

  6. Ю.Жадько, В.Жадько. Мова як поліфункціональне духовне явище. –Запоріжжя., 1998.

  7. Діденко А.Н. Сучасне діловодство. – К.: Либідь, 2000.

  8. Бибик С.П., Михно І.Л., Пустовіт Л.О., Сюта Г.М. Універсальний довідник-практикум з ділових паперів. – К.: Довіра,1998.

  9. Шевчук С.В. Ділове українське мовлення. – К., 1997.