Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛЕКЦИИ ЕП.doc
Скачиваний:
70
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.01 Mб
Скачать

4.Оцінка ефективності технічних та організаційних нововведень.

Ефективність НТП характеризує результативність інвестицій і є відношенням ефекту від здійснення заходів НТП до витрат па них.

Економічний ефект — це результат будь-якого заходу, який найчастіше виражається певною грошовою сумою. Ефект від упровадження НТП може бути як позитивний (економія витрат), так і негативний (збитки).

Прискорення НТП загалом спричинює й інші ефекти: крім економічного ресурсний, технічний, соціальний та ін.

Ресурсний ефект — це вивільнення частини ресурсів (матеріальних, трудових, фінансових) на підприємстві. Технічний ефект — це поява нової техніки і технології, відкриттів, винаходів, раціоналізаторських пропозицій, ноу-хау та інших нововведень. Соціальний ефект — це підвищення матеріального і культурного рівня життя населення, повніше задоволення потреб у товарах і послугах, поліпшення умов і техніки безпеки праці, зниження частки важкої ручної праці.

Річний економічний ефект у виробника новітньої продукції може бути обчислений так:

, грн.

де — приріст прибутку в розрахунку на одиницю реалізованої продукції

новітнього зразка (порівняно з реалізацією одиниці продукції попереднього зразка), грн.;

Ен — нормативна ефективність;

К — питомі капіталовкладення,грн ;

V річ — річний обсяг випуску новітньої продукції, натур.од.

ТЕМА 7

ОРГАНІЗАЦІЯ ТА ІНФРАСТРУКТУРА ВИРОБНИЦТВА

План

1. Поняття та основні елементи виробничого процесу.

2. Основні принципи організації виробничого процесу.

3. Основні типи організації виробництва та їх порівняльна характеристика.

4. Організація виробничого процесу у часі.

5. Методи організації виробництва та їх характеристика.

6.Суспільні форми організації виробництва, їх сутність та соціально-економічне значення.

7. Поняття, види та значення інфраструктури підприємства.

8. Система технічного обслуговування виробництва.

1. Поняття та основні елементи виробничого процесу

Виробничий процес — це сукупність взаємопов'язаних дій людей, засобів праці та природи, що потрібні для виготовлення продукції.

Основними елементами виробничого процесу є процес праці як свідома діяльність людини, предмети та засоби праці. Це ресурсні складові виробничого процесу, які потребують певної витрати коштів. Поряд з цим у багатьох виробництвах використовуються природні процеси (біологічні, хімічні процеси в аграрних та аграрно-промислових виробництвах, сушіння, охолоджування деталей після термічної обробки тощо). Природні процеси потребують витрат часу, а ресурси витрачаються тільки в разі їхньої штучної інтенсифікації.

Головною складового виробничого процесу є технологічний процес — сукупність дій зі зміни та визначення стану предмета праці.

Сукупність засобів праці становить техніко-технологічну базу (ТТБ) виробничої сфери підприємства. Ця база виробництва має технічну та технологічну складові.

До технічної складової належать: енергетична база виробництва; виробничі машини і устаткування; транспорт, переміщувальні пристрої; інформаційно-обчислювальна техніка і засоби зв'язку.

До технологічної складової належать: технології з переробки ресурсів і одержання готової продукції (видобутку, обробки, переміщення, складування, контролю тощо); технологічна документація загального і спеціального призначення.

Тенденції розвитку ТТБ: підвищення наукомісткості застосовуваних засобів праці; широке застосування сучасної мікроелектронної техніки та автоматизації; комплексна механізація та автоматизація виробництва.

Загальну сукупність виробничих процесів, які відбуваються на підприємствах, поділяють на групи за певними ознаками: призначенням, перебігом у часі, ступенем автоматизації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]