Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
671.74 Кб
Скачать

Розділ 2.Фінанси Пенсійного фонду України

2.1. Нормативно-правова база , що регулює діяльність Пенсійного фонду

Відповідно до статті 19 Конституції України «органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхуван­ня» та Положенням про Пенсійний фонд, затвердженим Указом Президента України від 01.03.2001 № 121 (із змінами згідно з Указом Президента України від 31.08.2005 № 1224), передбачено, що Пенсійний фонд у своїй діяльності ке­рується Конституцією України та законами України, актами Президента Украї­ни, Кабінету Міністрів України та цим Положенням.

Отже Конституція України, Закони України, Укази та розпорядження Президента України, постанови та розпорядження Кабінету Міністрів України складають нормативно-правову базу, яка регулює правовідносини, в яких одним з суб'єктів (учасників) є Пенсійний фонд України або його органи, враховуючи, що Положенням про Пенсійний фонд України (п. 15) передбачено, що Пенсійний фонд здійснює свої повноваження як безпосередньо, так і через Головні управління та управління в районах, містах і районах у містах.

Норми Конституції України, більшості Законів України, актів Президента та Кабінету Міністрів України є нормами прямої дії, тобто їх реалізація не потребує наявності будь-яких додаткових нормативних чи інших документів, роз'яснень тощо. До таких норм можна віднести, наприклад, норми статей 26 та 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо визначення умов призначення пенсії та формули визначення пенсії за віком та інші.

Водночас акти законодавства можуть містити бланкетні (відсилочні) норми, реалізація яких пов'язується з наявністю додаткових правових документів, що визначають механізм застосування зазначених норм. При цьому в актах законодавства, як правило, вказується, хто і в який спосіб має встановити такий механізм. Наприклад, у пункті 2 статті 42 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» визначено, що розмір та порядок підвищення розмірів пенсій, який відповідає не менш ніж 20% темпів зростання середньої заробітної плати в Україні порівняно з попереднім роком, визначається за рішенням Кабінету Міністрів України; пунктом 1 статті 44 цього Закону визначено, що порядок звернення за призначенням (перерахунком) пенсії визначається правлінням Пенсійного фонду за погодженням із спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики.

Органи державної влади, зокрема Пенсійний фонд України, наділені повноваженнями видавати нормативно-правові акти. Виходячи з викладеного, до нормативно-правової бази, що регулює діяльність Пенсійного фонду, можна віднести й нормативно-правові акти органів державної влади (так звані відомчі нормативно-правові акти), в тому числі й нормативно-правові акти Пенсійного фонду України, які прийняті на виконання, або відповідно до актів законодавства.

Класифікувати нормативно-правову базу, яка регулює діяльність Пенсійного фонду, можна за різними критеріями, зокрема, за такими як юридична сила нормативно-правових документів та предмет їх правового регулювання.

За юридичною силою нормативно-правові акти розподіляються таким чином: Конституція України має найвищу юридичну силу. Інші нормативно-правові акти не повинні суперечити її нормам (див. рис.2.2.1).

Закони України приймаються у відповідності з Конституцією України та мають вищу юридичну силу по відношенню до інших нормативно-правових актів.

Акти Президента України (укази та розпорядження), акти Кабінету Міністрів України (постанови та розпорядження), які видаються в межах ком­петенції Глави держави або Уряду, що визначені Конституцією та Законами України, мають вищу юридичну силу по відношенню до нормативно-правових актів інших органів державної влади.

Нормативно-правові акти органів державної влади видаються цими органа­ми в межах їх повноважень на виконання або у відповідності до Законів Украї­ни та інших актів законодавства.

За предметом правового регулювання (колом питань, щодо яких встановлю­ються правила поведінки) нормативно-правові акти в сфері діяльності Пенсій­ного фонду можна класифікувати за такими основними групами:

  1. Акти, що регулюють відносини, пов'язані з пенсійним забезпеченням громадян (право на пенсійне забезпечення, його види, умови та механізм при­значення і виплати пенсій),

  2. Акти, що регулюють права, обов'язки та відповідальність у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

  3. Акти, що регулюють питання, пов'язані з формуванням та використан­ням коштів загальнообов'язкового державного пенсійного страхування (поря­док нарахування та сплати страхових внесків, їх обліку, фінансування витрат на виплату пенсій тощо).

  4. Акти, що визначають статус Пенсійного фонду та його органів, їх струк­туру, порядок організації їх роботи, статус, повноваження, права та обов'язки працівників органів Пенсійного фонду.

  5. Акти, що регулюють питання міжнародного співробітництва в сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

До всіх вищеперелічених груп можна віднести такі наведені нижче законо­давчі акти.

Конституція України. У статті 46 Конституції України визначено, що гро­мадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати году­вальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в ін­ших випадках, передбачених законом. Саме ця норма Конституції є правовою основою системи загальнообов'язкового державного соціального страхуван­ня, частиною якого є пенсійне страхування.

У практичній роботі органи Пенсійного фонду керуються й іншими нор­мами Конституції, які визначають фундаментальні правові положення щодо соціального, державного і національного устрою^ конституційних прав та сво­бод громадян тощо. Так, наприклад, стаття 19 Конституції України визначає, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та Законами України.

Базовим Законом у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування є Основи законодавства України про загальнообов'язкове де­ржавне соціальне страхування. Цим Законом врегульовано загальні принци­пи побудови системи соціального страхування;

Основним Законом, що регулює питання загальнообов'язкового держав­ного пенсійного страхування, є Закон України «Про загальнообов'язкове де­ржавне пенсійне страхування» від 09.072003р. №1058-Ш . Цей Закон за своїм змістом і сферою застосування є фактично нормативною основою пенсійного страхування в Україні. Закон містить 15 розділів та 113 статей, якими врегу­льовано питання сплати страхових внесків, призначення пенсії, здійснення пенсійних виплат і т. д» Цим Законом також визначено систему та порядок здійснення управління як солідарної, так і накопичувальної систем пенсійного страхування, встановлено механізми захисту пенсійних активів від знецінен­ня, а також визначено порядок застосування інших законодавчих актів, що регулюють питання пенсійного забезпечення.

Стаття 5 Закону України «Про загальнообов”язксве державне пенсійне стра­хування» визначає, що виключно цим Законом визначаюгься;

  • принципи та структура системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування;

  • коло осіб, які підлягають загальнообов'язковому державному пенсій­ному страхуванню;

  • платники страхових внесків, їх права та обов'язки;

  • порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стяг­нення заборгованості за цими внесками; види пенсійних виплат;

  • умови набуття права та порядок визначення розмірів пенсійних виплат; пенсійний вік чоловіків та жінок, при досягненні якого особа має право на призначення пенсії за віком;

  • мінімальний розмір пенсії за віком;

  • порядок здійснення пенсійних виплат за загальнообов'язковим де­ржавним пенсійним страхуванням;

  • порядок використання коштів Пенсійноґо фонду та Накопичувально­го фонду;

  • організація та порядок здійснення управління в системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Нормативно-правові акти за предметом правового регулювання, що регулюють відносини* пов'язані з пенсійним забезпеченням громадян

  • Закон України «Про державні гарантії відновлення заощаджень грома­дян України»;

  • Закон України «Про пенсійне забезпечення»;

  • Закон України «Про статус і соціальний захист громадян» які постраж­дали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;

  • Закон України «Про пенсійне забезпечення військовослужбовців та осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ»;

  • Закон України «Про державну службу»;

  • Закон України «Про прокуратуру»;

  • Закон України «Про статус народного депутата України»;

  • Закон України «Про статус суддів»;

  • Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”

  • Закон України «Про основні засади соціального захисту ветеранів пра­ці та інших громадян похилого віку в Україні”

  • Закон України «Про зайнятість населення»;

  • Закон України «Про донорство крові та її компонентів»;

  • Закон України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною»;

  • Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування»;

  • Закон України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страху­вання від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності»;

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 11.04.2002 № 497 «Про забез­печення виконання функцій з призначення і виплати пенсій органами Пенсій­ного фонду»;

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 20.11.2003 № 1783 «Про заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян»;

  • Постанова Кабінету Міністрів УкраїниАвід М.-03.2004 № 312 «Про додаткові заходи щодо поліпшення пенсійного забезпечення громадян»;

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 18.09.2004 № 1215 «Про підвищення рівня пенсійного забезпечеяня громадян».

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2004 № 1185 «Про реалізацію деяких положень Закону України «Про загальнообов'язкове де­ржавне пенсійне страхування»

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 2 квітня 2005 № 261 «Про затвердження Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам і державної соціальної до­помоги на догляд»

  • Постанова Кабінету Міністрів України від 20 квітня 2005 № 306 «Про реалізацію абзацу другого пункту 2 статті 41 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

  • Постанова правління Пенсійного фонду України від 25.11.2005 № 22-1, зареєстрована в Мін'юсті 27 грудня 2005 за№ 1566/11846, «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахун­ку) пенсій відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування»

Соседние файлы в папке ДЕЙНЕГА БОГДАН