Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
39
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
671.74 Кб
Скачать

2.9. Загальні засади здійснення контролю за цільовим використан­ням коштів Пенсійного фонду

В умовах розвитку та реформування пенсійної системи дієвість контролю за дотриманням і зміцненням бюджетної і фінансової дисципліни, цільовим та ефективним використанням коштів солідарної системи є гарантом своєчасної виплати пенсії, подальшого підвищення їх розмірів.

Контроль за використанням коштів солідарної пенсійної системи здійсню­ється за конкретними напрямками .

Щодо використання коштів солідарної пенсійної системи контроль здійсню­ється на двох рівнях:

1) Зовнішній, який відповідно до норм статті 103 Закону здійснюють:

— за дотриманням норм Закону щодо призначення (перерахунку) і випла­ ти пенсій у солідарній системі та щодо взаємодії Пенсійного фонду — з фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування — Міністерст­во праці та соціальної політики та його територіальні органи;

— щодо цільового використання коштів Пенсійного фонду Міністерство фінансів України та його територіальні органи (Головне контрольно-ревізійне управління) та Рахункова палата;

2) внутрішній, який відповідно до Інструкції про порядок проведення ком­ плексних ревізій роботи регіональних управлінь, районних, міських відділів (управлінь) по виконанню бюджету Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління пенсійного фонду України від 20.04.2001 № 8-3 здійс­ нюється ревізійними групами у складі працівників контрольно-ревізійного управління Фонду та фахівців інших структурних підрозділів центрального апарату.

Важливе значення в органах Пенсйїного фонду приділяється забезпеченню правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати страхових внесків та інших платежів до Пенсійного фонду. З цією метою провадяться докумен­тальні перевірки платників згідно з Національним планом перевірок, який щорічно складається Державною податковою Адміністрацією, та позапланові перевірки. Під час ревізій провадиться аналіз та перевірка з цих питань. Особ­лива увага приділяється ефективності перевірок, оформленню актів перевірок, веденню обліку виявлених порушень, правильності застосування фінансових санкцій до порушників платіжної дисципліни, контролю за виконанням дого­ворів розстрочення заборгованості, додержанню вимог законодавства щодо дострокового розірвання договорів про розстрочення боргу.

Здійснюється контроль за вжиттям заходів щодо відшкодування боргів Пенсійного фонду, правильністю проведення інвентаризації заборгованості з платежів до бюджету що підлягають стягненню в судовому порядку, роботи з комітетами кредиторів, ліквідаторами, керуючими санацією підприємств, щодо яких порушено справи про банкрутство.

У системі фінансового контролю використовуються такі складові як попе­редній, поточний та послідуючий контроль.

При перевірках цільового використання коштів Фонду використовуються, як правило, усі складові контролю в комплексі, внаслідок чого підвищується об'єктивність та ефективність таких перевірок. Так, контроль за використанням коштів Пенсійного фонду структурними підрозділами УДППЗ «Укрпошта» включає звірку взаєморозрахунків управлінь Фонду в районах, містах і районів у містах та вузлів (центрів) поштового зв'язку і поштамтів з виплати пенсій.

До питань поточного контролю належить перевірка обгрунтованості щоміся­чної заявки підприємства поштового зв'язку на потребу в коштах для виплати пенсій та допомоги. Сума коштів, указаних у заявці, повинна дорівнювати пот­ребі в коштах на місяць, яка визначається на основі описів виплатних відомостей, списків поштових переказів, середньомісячної суми виплат допомоги на похован­ня за останні три місяці, з урахуванням невиплачених за минулий місяць сум пенсій і допомоги та залишку коштів Фонду на рахунку на кінець попереднього місяця. Чіткий і оперативний контроль з боку управлінь Пенсійного фонду за об­ґрунтованістю наданих заявок на потребу в коштах, уточнення сум фінансування є важливим моментом у забезпеченні ефективного і раціонального використання пенсійних коштів підрозділами УДППЗ «Укрпошта» у подальшому їх обігу.

Важливим моментом у поточному контролі за використанням пенсійних ко­штів є перевірка правильності розрахунків за надані послуги по виплаті пенсій згідно з встановленими тарифами.

Важливим питанням у попередженні порушень у використанні коштів Фонду є перевірка законності банківських операцій, своєчасності та повноти

Нарахування коштів Пенсійнорго фонду на банківські рахунки (пенсійний, переказний) вузла зв'язку, своєчасного повернення невиплачених сум пенсій на відповідні банківські рахунки.

Перевірки дотримання графіків, законності та повноти виплати пенсій провадяться протягом виплатного періоду-безпосередньо на відділеннях пош- рового зв'язку.

Перевірки проводяться не менше одного разу на рік..

Соседние файлы в папке ДЕЙНЕГА БОГДАН