Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metod.pdf
Скачиваний:
18
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
2.45 Mб
Скачать

15

Дорослих краще навчати через діяльність.

Дорослі вчаться шляхом вирішення реальних проблем, які їх стосуються.

Дорослі навчаються краще, якщо матеріал пов’язаний з їх досвідом.

Дорослі навчаються краще у неформальній атмосфері.

Дорослі добре реагують на різноманітність методів навчання, особливо якщо вони збуджують їх інтерес, торкаються почуттів і стимулюють мислення.

Дорослі надають перевагу практично зорієнтованим програмам, що демонструють, яким чином досягти певної мети.

Дорослі теж люди, і їм теж подобається похвала та гумор.

Підготовка до тренінгу

( Див. Додатки 2,3)

Напередодні тренінгу проведіть зустріч з працівником, який відповідає за технічну підтримку комп’ютерного класу та мультимедійного обладнання, з керівником організації, в якій проводитиметься тренінг. Обговоріть план проведення занять, призначте відповідальних за кожен вид діяльності та свої функції. Визначте, хто підготує необхідні матеріали й комп’ютерне та мультимедійне обладнання.

Складіть список і підготуйте, необхідні матеріали

Переконайтесь, що всіх учителів запрошено на тренінг і їм відомі тема, час, місце його проведення.

Ознайомтесь зі списком учасників, зверніть увагу на їх фах, стаж роботи.

HBM Слід мати 2–3 запасних кандидати у списку, які будуть готові зайняти місце тих вчителів, що з певних причин не приїхали на тренінг, або пропустили більше 1 год. на початку тренінгу. Логіка Програми не припускає пропуску занять, особливо першого модулю. Кожен учитель має бути попереджений, що в разі запізнення його місце буде зайнято іншим учителем.

I N T E L ® НАВЧАННЯ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО

© 2005 Intel Corporation. Усі права захищені.

16

(Зразок)

Список учасників тренінгів за програмою

"Intel® Навчання для майбутнього"

Місце проведення тренінгу: ________________ обл.,

м._________________________________________

Дата проведення тренінгу: «___» _________ 2005р. – «___» _________ 2005 р. Тренер/и : _________________________________________

 

 

 

Місце

Контактний

Місце

Дата

Тре-

 

№ виданого

проведення

П.І.Б.

роботи,

проведенн

з/п

сертифіката

тел./e-mail

тренінгу

нер/и

 

 

 

посада

 

(адреса)

я тренінгу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

2.

HBM Списки складаються тренером разом із адміністрацією установи, подаються в електронному вигляді координатору програми в області для звітування та для обліку виданих сертифікатів. Форма списків єдина. З метою економії часу бажано надавати їх в електронному вигляді.

Огляньте приміщення, адже це перше, що впадатиме в око вчителів. Переконайтесь, що воно досить просторе, робочі місця учасників розташовані півколом і кожен може бачити усіх, є місце для відпочинку, туалет та гардероб працюють, забезпечено харчування учасників, а також необхідне для кожного комп’ютерне обладнання.

У день проведення тренінгу прийдіть на годину раніше, ще раз ретельно все

перевірте .

Будьте готові до приходу першого учасника і чекайте на нього. Пам’ятайте, що тренінг розпочинається саме з цієї хвилини. Привітайтесь, запросіть учасників вибрати зручне для них місце, почуватися комфортно, вільно. Запропонуйте їм записати своє ім’я на картці, яку можна поставити на комп’ютер.

Розпочніть роботу вчасно. Віддайте належне, подякуйте тим, хто не запізнився. Якщо ви вважаєте за потрібне зачекати кілька хвилин, поясніть учителям, які прибули заздалегідь, з яких причин ви це робите.

© 2005 Intel Corporation. Усі права захищені.

IN T E L ® НАВЧАННЯ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО

17

Розпочніть з привітання, представтесь. Намагайтесь одразу встановити необхідну атмосферу приязності та співробітництва. Ви прагнете досягти мети і спрямовуєте роботу на те, щоб задовольнити інтереси учасників тренінгу. Не приховуйте цього.

Протягом тренінгу залучайте вчителів до активної участі у навчальному процесі. Якщо в них виникають запитання, відповідайте якомога повніше. Якщо не знаєте відповіді, підкажіть де, в кого її шукати, або знайдіть відповідь і поверніться до питання пізніше.

HBM Якщо тренер-ведучий не знає відповіді на поставлене вчителями запитання, він може звернутись по допомогу до своїх колег-тренерів, до учасників тренінгу, до старших тренерів, до авторів адаптації програми (див. контакти на сайті Програми www.iteach.com.ua). Не соромно чогось не знати. Головне згодом знайти відповідь і дізнатися те, чого не знав.

Тренери працюють як одне ціле, демонструючи єдність і спільність. Вони є моделлю, зразком для вчителів. Коли працює один з тренерів, інший спостерігає. Це не час для відпочинку або вивчення інших матеріалів. Другий тренер також уважно слухає матеріал, і якщо якусь частину пропущено, можна буде повернутись до неї згодом. У разі потреби тренери допомагають один одному, застосовують апаратуру й обладнання, забезпечують освітлення тощо.

Багато завдань на тренінгу виконуватимуться у малих групах або у парах. Намагайтесь, аби форми поділу на малі групи були різноманітними, а до їх складу не потрапляли одні й ті самі вчителі. Використовуйте картки для розподілу на пари або групи.

( Див. Додаток № 8)

Допомагайте групам у роботі: підходьте, надавайте консультації, навіть підказуйте, якщо необхідно, вчасно реагуйте на потреби у тих чи інших матеріалах, засобах тощо.

Під час презентацій від груп намагайтесь не бути у центрі уваги. Нехай учасники звертаються до аудиторії, а не до вас.

I N T E L ® НАВЧАННЯ ДЛЯ МАЙБУТНЬОГО

© 2005 Intel Corporation. Усі права захищені.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]