Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

куленко - основи графіячного дизайнує

.pdf
Скачиваний:
225
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.99 Mб
Скачать

Графіка шрифту

Рис. 87. Положення рук при виконанні шрифта за Е.Джонстоном

Різноманітні сорти шершавого або тисненого паперу малопри' годні для вправ написання тексту пером.

Шрифт пишуть, як правило, чорною тушшю, загустілу туш роз' водять дистильованою або кип’яченою водою. Хороший показник до написання тексту пером дає чорна акварель, а для крупного шриф' ту – суміш акварелі та гуаші. Холодний тон чорної фарби можна пе' ретворити в теплий, якщо добавити в неї трохи коричневої. Краси' вий текст, написаний різноманітними фарбами коричневих відтінків.

Рідкі фарби “золота” та “срібна” створюють красиві ефекти в ініціалах початкових рядків, але вони вимагають більших навичок.

Кращою фарбою для написання шрифту вважається китайська туш. Написаний китайською тушшю текст після висихання набуває рівного бархатно'чорного кольору, він не стирається гумкою, коли потрібно зняти допоміжні лінії олівця.

Для того щоб нормально писати, потрібно навчитись правильно

тримати перо. Дуже корисно почати з простих орнаментальних вправ (рис. 88). Рисунок орнаменту тільки на перших порах розмічається олівцем на папері (бажано в клітинку). Користуватись лінійкою та циркулем не бажано. Лінійка використовується лише для проведен' ня ліній рядків.

271

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 88. Вправи із виконання орнаменту ширококінцевим пером. Нахил ручки 45°

Туш переносимо з флакона на перо піпеткою. Потрібно відчува' ти міру при наповненні пера тушшю; якщо перо переповнене, то всі штрихи, особливо тонкі, помітно будуть потовщені, а кути літер бу' дуть мати нечітку заокруглену форму (рис. 89).

Рис. 89

Правильно! Перо чисте, туш розве@ дена добре і витікає лише на гос@ трий кінець пера. Штрих пера чіткий, контраст між тонкими і товстими лініями – нормальний

Неправильно! Перо не очищено, туш погано стікає. Підсохша і свіжа туш, змішуючись, утво@ рює згусток, який не дає рівну лінію

Кожну лінію потрібно проводити одним рухом, проводити нову лінію поверх неякісної першої не бажано. Всі з’єднувальні лінії по' винні ретельно з’єднуватись.

272

Графіка шрифту

При зміні положення інструмента в руці, змінюється співвідно' шення товщини штрихів. При цьому порушується рисунок літер і ритм рядка. Досвідчений художник змінює положення пера тільки у виняткових випадках, у менш суттєвих елементах літер.

Цю манеру письма, коли змінюється положення пера, можна розглядати як малювання ширококінцевим пером.

Після виконання орнаментальних вправ, пропонується вико' нати шрифт (рис. 90, 91).

Рис. 90. Шрифт, виконаний ширококінечним пером

Стрілки показують напрямок штрихів, цифри – їх послідовність. До помічених зірочкою літер Ж, Я відносять підпис наступної ілюстрації

273

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Для виконання шрифту типу “антиква” бажано писати його не в алфавітному порядку; літери групують по подібності накреслення. Загальні елементи подібних літер повторюють доки не буде засвоєно їх накреслення (рис. 92).

Вправу потрібно починати з літер 1'ї групи, які складаються тільки з вертикальних і горизонтальних штрихів – Г, П, Е, Н, Ш та ін. Потім пишемо літери 2'ї групи, які складаються з вертикальних, горизонтальних та нахилених штрихів – А, У, Й, Ж та ін. За ними йдуть літери 3'ї групи, де прямі штрихи з’єднуються з округлими – Б, В, Р, Ч та ін.

Рис. 91. Поліпшення ритму штрихів у літерах Ж, Я, написаних широ@ кокінцевим пером. Рекомендується написання літер з поворотом пера при написанні лівосторонніх діагональних шрифтів

У 4'й групі пишемо круглі літери – О, 3, С та ін. Після виконан' ня прописних літер приступаємо до написання рядкових, також роз' діливши їх по цим само групам.

Тільки після того, коли літери і рядки будуть бездоганними, можна перейти до написання окремих слів і цілих речень.

Вивчаючи шрифти і методи виконання, дуже корисно копіюва' ти відомі історичні шрифти, почерки, кращі розробки сучасних майстрів (рис. 93'97).

Для рівномірності виконання тексту (нажим, потіснення, або розрядка літер в рядку, кут нахилу, постійна рівномірність у рядку), рекомендується, насамперед, розмітити весь текст олівцем, а для кон' тролю написати кілька фраз на окремому папері. Час від часу по' рівнюються рядки тексту з першим рядком, щоб переконатися чи зберігаються початкові пропорції, нахил літер та ритм літер в рядку.

Потрібно стежити за тим, аби вертикальні штрихи розміщува' лись паралельно, бо інакше літери будуть здаватись “шатаючими”, а шрифт загалом втрачає свою ритмічність.

Ширина пера має відповідати пропорціям і рисунку літер.

274

Графіка шрифту

Рис. 92. Вправи та зразки для вивчення курсивного шрифту зі зв’язаними літерами

275

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 93. Вправи та зразки для вивчення курсивного шрифту зі зв’язаними літерами

276

Графіка шрифту

Рис. 94 . Вправи та зразки для вивчення курсивного шрифту

277

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 95. Вправи та зразки для вивчення курсивного шрифту

278

Графіка шрифту

Рис. 96. Вправи та зразки для вивчення курсивного шрифту

279

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 97. Антиква. Ширококінцеве перо. Худ. О.Менхарт. Чехія

280