Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

куленко - основи графіячного дизайнує

.pdf
Скачиваний:
224
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.99 Mб
Скачать

Графіка шрифту

літери. Для відповідальної роботи (візуально'інформаційна графіка, реклама) цей підхід неприйнятний.

Студенти повинні вміти грамотно використовувати вже існую' чий асортимент шрифтів у своїй діяльності.

Ці міркування не стосується до оперативно'інформаційної гра' фіки, рукописних шрифтів, оформлювальних робіт, оголошень, ко' роткочасних інформацій, де в більшій мірі виявляються здібності оформлювача до імпровізації на основі власних знань та практики.

Знання класифікації типографських шрифтів та принципів фор' мування шрифтової гарнітури, вміння реконструювати за стильови' ми особливостями окремих літер весь алфавіт – усе це допоможе сту' денту в подальшій практичній роботі (рис. 78).

 

Рис. 78. Елементи літери шрифту:

1)

основний штрих;

9) висота прописних літер;

2)

з’єднуючий штрих;

10)

висота рядкових літер;

3)

засічка;

11)

оптична середина літер;

4)

вертикальна засічка;

12)

нижній виносний елемент;

5)

всерединолітерний пробіл; 13)

верхній виносний елемент;

6)

наплив;

14)

діактричний знак;

7)

міжлітерний пробіл;

15)

міжрядковий пробіл;

8) лінія рядка;

16)

геометрична середина літер;

 

 

17)

лінія виносу округлих елементів

 

 

літер.

Дужеважливиймоментіприадаптаціїмалюнкашрифтулатинсь' кої основи на слов’янську (кирилицю), а з такою необхідністю ху' дожникові'шрифтовикові доводиться дуже часто зустрічатись.

261

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Після огляду шрифтових гарнітур та класифікацій шрифтів, де' монстрації таблиць, де показані ознаки шести основних груп (медіє' вальні (від франц. medieval – середньовічний), звичайні, малоконт' растні, рублені, брускові, титульно'акцидентні, студенти виконують практичну роботу із закріплення навичок формування шрифтової гарнітури та виявлення стильової єдності літер даної гарнітури.

Матеріали та інструменти

Креслярський папір А4, чорна та кольорова туш, креслярські приладдя, пера “Редіс”.

Умови та хід роботи Викладач пропонує студентам скористатись бібліотекою, виб'

рати малюнок шрифту та взяти кілька характерних літер (наприклад. А, К, Н, О – прописні та а, б, р, с – рядкові), виконати їх у різних накресленнях і включити у відповідну графу таблиці (рис. 79).

1.Гарнітура – це сукупність шрифтів, об’єднаних спільним ха' рактером та стильовими особливостями малюнка літер у всіх накрес' леннях.

2.У межах однієї гарнітури літери можуть відрізнятися світлістю (насиченістю) – відношенням ширини головного та допоміжного штриха до внутрілітерного пробілу (пропуску), пропорціями (відно' шення ширини літери до висоти її), нахилом та декоративним вирі' шенням.

3.Постійними (або майже постійними) лишаються відношення ширини головного штриха, характер засічок (якщо вони є), характер вигнутих та округлених елементів.

4.Співвідношення в композиції шрифтів різних накреслень з однієї гарнітури забезпечує особливу цільність, гармонійність усієї композиції.

5.Друкарська гарнітура включає в себе також комплекти літер, що відрізняються за розміром.

Комплектність гарнітури визначається наявністю латинських літер, цифр, розділових знаків та деяких інших елементів (дужки, %, !, ?).

Тим часом, далеко не кожна шрифтова розробка вимагає повно' го гарнітурного розвитку. Це залежить від завдань, які стоять перед проектувальником шрифту.

Найбільш поширені та популярні сучасні шрифти (Таймс, Хель' ветика, Футура, Універс та ін.), а також шрифти (акцидентні, рек'

262

Графіка шрифту

ламні), що існують в одному малюнку. Тому при заповнюванні таб' лиці студенти користуються існуючими розробками та вносять у відповідні графи потрібні літери.

У разівідсутностітогочиіншогонакреслення,студентисаміство' рюють літери, яких бракує, консультуючись у процесі роботи з вик' ладачем.

Округлі та складні за формою елементи літер виконуються від руки, спочатку олівцем, потім пером та заповнюються тушшю.

Рекомендовані гарнітури: Таймс, Бодоні, Шкільна, Академіч' на, Банніковська, Хоменко, Журнально'Рублена, Букварна).

На рисунку 80 показана історична послідовність основних груп шрифтів.

Рис. 79. Таблиця стильової єдності шрифту

263

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

аб

аб

аб

Рис. 80. Графічні ознаки основних груп шрифтів:

1,а – Літературна, Банніківська, типу “гарамон”; 1,б – типу “баскервіль”;

2 – звичайна нова, нова, північна, Єлізаветинська, Бодоні, Кузанья@ на, Байканур; 3 – Академічна, Шкільна, Бажановська, Лазурського, Журнальна,

енциклопедична; 4 – Брускова газетна, Балтика, Хоменко, рекламна;

5,а – журнальна рублена, плакатна, букварна, Гельветика, Агат; 5,б – Волгоградська, рублена стрічкова

Міжлітерні пробіли

Мета. Закріпити теоретичні положення. Максимально акуратно та ретельно виконати нескладну практичну роботу.

264

Графіка шрифту

Матеріали та інструменти. Папір формату А4, чорний або кольо' ровий папір для аплікації простих шрифтоподібних фігур, клей гу' мовий, туш чорна або кольорова, рейсфедер для накреслення літер рядка, ножиці, скальпель, косинець.

Хід роботи. На вибір студентів пропонується кілька слів, літери яких можна звести до: квадратів, прямокутників, трикутників, кола. Наприклад, “архітектура”, або ж “образотворче мистецтво” та ін. Округлі та трикутні літери вирізаються більшими по висоті, ніж пря' мокутні. Ступінь відмінності розмірів урівноважується самими сту' дентами так, щоб усі літери'фігури у рядку здавались однієї висоти. Потім літери розміщуються на форматах з урахуванням вирівняності бокових полів та міжлітерних пробілів (рис. 81).

Рис. 81. Вирівнювання міжлітерних пробілів (контрформ)

При задовільному розміщенні літери'фігури приклеюються. Робота вважається виконаною на “відмінно”, якщо слова зі

шрифтоподібних фігур композиційно врівноважені, знаходяться в оптичній середині формату, літери вирізані рівно, лінії шрифту пара' лельні та підписані згідно з вимогами. Роботи виконуються у двох варіантах: “негатив” та “позитив” (рис. 82).

265

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 82. Вплив оптичних полів літер на лінійний ритм рядків

Рукописні шрифти*

При виконанні рукописних шрифтових текстів студенти повинні досконало володіти не тільки всім арсеналом інструментів, матеріа' лів вміло користуватись шаблонами, але й вміти створювати пером або пензлем композиції рукописних форм, які є основою розвитку творчого початку в мистецтві графіки шрифту.

Вміння добре володіти технікою письма та малювання широко' кінечними інструментами необхідне з двох причин.

Перша полягає в тому, що історичні стилі латинської та сло' в’янської систем каліграфічного письма виконувались інструмента' ми з тупим зрізом (очеретяні, дерев’яні, пташині, бронзові пера).

Генетичний зв’язок рукописної техніки з друкованими форма' ми ніколи не переривався, багато графічних особливостей шрифтів свідчать про це.

*В цьому розділі використані матеріали з книги В.Тоотса “Искусство шрифта”. – М.: Книга, 1964.

266

Графіка шрифту

Друга причина – вивчення кращих зразків шрифтів та вміння вільно виконувати їх допоможуть закріпленню практичних навичок, становленню руки й ока художника, розвиткові почуття пропорції, гармонії, ритму та багато чому іншому, що зумовлює рівень худож' ньої освіти людини в сфері мистецтва графіки шрифту.

Робота ширококінечним пером

Мета роботи. Вивчення методики та засвоєння техніки роботи ширококінечним пером, досягнення практичних навичок для вико' нання шрифтових композицій з використанням рукописних форм шрифту.

Матеріали та інструменти. П’ять'шість аркушів паперу формату А4, комплект плакатних пер, учнівські ручки, туш чорна, кольорова гуаш.

Умови та особливості роботи. Для виконання завдання потрібно ретельно підготувати до роботи необхідні інструменти та матеріали. Всі пера, що випускаються промисловістю, невисокої якості, і тому потребують відбору і акуратної заточки та правки.

Для виконання навчальних робіт потрібен папір гладеньких сортів, але не крейдяний і не глянцевий. На початку занять викладач проводить короткий огляд розвитку письма ширококінечним пером, демонструючи різні зразки історичних стилів, репродукцій з книг, кращі зразки робіт студентів.

Звертається увага на те, що тільки знання еволюції формотво' рення шрифту та вимог естетики нашого часу, вільне володіння тех' нікою письма, а також засобами композиції текстів допоможе сту' дентам в оволодінні технікою каліграфії.

Методика роботи ширококінечними інструментами при вико' нанні текстів ставить перед виконавцями такі вимоги:

збереження кута письма (виняток складає виконання “непра' вильних” елементів у літерах М, Ж, Я);

постійне положення руки і очей щодо до паперу;

із заповненням формату паперу останній здвигається вверх, а руки лишаються у попередньому положенні (якщо розміри шрифто' вого плаката великі, то потрібно всю увагу зосередити на першому, постійному куті письма, лишаючи формат попереду непорушним;

працювати на похилій дошці або спеціальному пюпітрі, що забезпечує найбільш зручне положення художника щодо до паперу.

267

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Формат паперу розміщується тільки горизонтально, нахил дошки по' трібно вибрати такий, при якому перо легко рухається по паперу та забезпечується рівномірне стікання фарби.

Обсяг завдання по темі передбачає:

виконання орнаментальних вправ;

вправи з виявлення ритмічного ряду шрифту;

виконання головних елементів літер;

виконання вправ із вивчення рядкових та прописних літер;

виконання вітальної адреси або шрифтової графіки до літера' турних творів.

Підготовчі вправи виконуються на різних аркушах паперу, а чистові варіанти – на форматі А4. Найбільш зручним методичним посібником з вивчення конкретного шрифту й копіювання вправ є

книга В.Тоотса “Современный шрифт”. Написана та оформлена та' лановитим художником, вона дає повну та яскраву картину вивчен' ня основ техніки ширококінечного пера.

Професійні результати роботи плакатним пером можуть бути досягнуті тільки при систематичних та послідовних вправах і вима' гають чимало часу, тому навички, одержані при виконанні цього зав' дання, студенти будуть розвивати та вдосконалювати, виконуючи наступні завдання з курсу “Виконавча майстерність”, де відповідні теми передбачаються.

Металеве ширококінцеве перо відрізняється від інших типів пер тим, що товщина його штриха залежить від кута нахилу пера. Це доз' воляє урізноманітнити форми шрифту. Ширококінцевим пером зруч' но писати круглі літери і літери прямого накреслення.

Ширококінцеве перо має, як правило, правосторонній зріз: пера

зпрямим зрізом зустрічаються дуже рідко, а перами з лівостороннім зрізом користуються лівші.

Прекрасні у виконанні пам’ятки писемності були створені саме ширококінцевими перами, які виготовлялись або з дерева твердих порід, або з пера птахів. У порівнянні зі стальним пером пташине перо більш еластичне.

Для виготовлення пер використовувались пера диких пере' літних птахів, бо пера домашніх птахів надто м’які і мало пригодні

для письма.

Писати ширококінцевим пером краще на планшеті під кутом, а не на звичайному столі. Нахилений планшет дозволяє прийняти більш зручну позу, зберігає рівну відстань між очима та рядками тексту: при цьому створюється такий нахил пера до паперу, щоб фарба не

268

Графіка шрифту

стікала з пера надто швидко. Після кожного рядка папір на планшеті здвигається вверх, при цьому рука та очі художника зберігають по' стійне положення щодо до тексту. Обов’язково потрібно підкласти під руку чистий листок паперу для того, аби надійно зберегти чистим папір оригіналу (рис. 83'87).

Рис. 83. Види заточки кінчика пера:

1 – перо з лівосторонньою заточкою;

2 – перо з прямою заточкою;

3 – перо з правосторонньою заточкою;

4 – перо зі значною лівосторонньою заточкою для лівші

Рис. 81. Зміна характеру шрифту залежно від положення кута нахилу пера

269

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 85. Три основних положення ширококінцевого пера при виконанні тексту:

1 – ручку тримають паралельно лівому краю паперу (всі вертикальні лінії – товсті, горизонтальні – тонкі); 2 – ручку тримають паралельно верхньому краю паперу (всі верти@

кальні лінії тонкі, горизонтальні – товсті); 3 – ручку тримають під кутом приблизно в 45° (вертикальні лінії –

товсті, товщина горизонтальних – біля половини вертикальних)

Рис. 86. Виконання шрифту на планшеті з нахилом в 45° за Е.Джонстоном.

Для початківця нахил планшета може бути менше ніж 45°, досвідче@ ному виконавцю рекомендується збільшити нахил до 60° . Праворуч показані варіанти з нормальним, малим і великим нахилом планшета і залежністю від цього нахилом ручки. Туш стікає з пера сильніше при малому нахилі планшета і менше – при великому нахилі

270