Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

куленко - основи графіячного дизайнує

.pdf
Скачиваний:
225
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
17.99 Mб
Скачать

Графіка шрифту

не пом’якшується напливом. Нижні виносні елементи по довжині не більше 1/10 квадрата і з горизонтальною лінією з’єднуються по колу.

Пропорції літери З схожі з літерою В, але кінцеві елементи літе% ри формуються як у літери С, з’єднання двох півкіл – пряме. Вісь літери З вимагає індивідуального коректування.

Основні елементи у літери И товсті, як у літери Н, діагональний елемент – тонкий. Можливі два варіанти з’єднань, як це показано на рис. 124. У випадках, коли діагональ товста, а вертикальні елементи тонкі, літера виглядає “чужерідною”, латинізованою.

Потрібно пам’ятати, що основна стойка у літери У ліва, з’єднання штрихів повинно бути якомога нижчим, залишаючи місце тільки для хвоста, який подібний з кінцевим нижнім еле% ментом літери С.

Літера Ф візуально виглядає маленькою. Вона складається з трьох елементів, кегля та двох півкіл, які симетричні. Круглі симет% ричні частини прорисовуються до вертикального кегля з урахуван% ням оптичної середини, тому зверху півкола прорисовуються тільки після з’єднання засічки зі стойкою напливом, яке рівне 1/10 квадра% та. Нижня частина стойки у півтора рази вища від верхньої частини стойки.

311

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 124. Побудова шрифту “Антиква” за модульною сітою Харченко О.

312

Графіка шрифту

Літера Ж формується на основі літери К, але необхідно змінити пропорції по ширині, щоб літера Ж не була надто широкою, тобто більше півтора квадрата.

Літера Я – дзеркальне повторення латинської літери R, літера Є подібна до латинської С, повторює середній елемент літери Е, але цей елемент трохи довший.

Пропорції літер Ш і Щ не повинні бути ширшими від літери М. У літер Ц і Щ кожні виносні елементи рисуються подібно виносним елементам у літери Д, побудова літери Ч показана на рисунку.

Конструюючи типічно українські або російські літери на основі антикви необхідно уникати прямого повторення, потрібно коригу% вати форму, спираючись на традицію нашого шрифту.

Шрифтова композиція

Мета роботи. Створити гармонійну шрифтову композицію в кольорі. Закріпити метод роботи з тушшю.

Матеріали та інструменти. Папір формату А4, гуаш, клей, пензлі, креслярське приладдя, флейц, поролон для тамповки розміром при% близно 5х5х10 см.

Умови та хід роботи. Умовно це завдання можна назвати проек% туванням рекламного напису, з використанням для цього рядкових літер. Обсяг тексту – два%три слова. Композиція повністю вико% нується в кольорі (фон, літери), папір бажано наклеїти на картон або натягнути на підрамник. Для виконання завдання використовують суворий, відпрацьований шрифт. Це можуть бути розробки “фото% набірних шрифтів” або іншого каталогу з кириличними гарнітурами, що використовуються у поліграфії. Використовувати необхідно ряд% кові та прописні літери однієї гарнітури в довільному співвідношенні. Це можуть бути рекламні фрази різного призначення.

313

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Характер композиції повинен бути вишуканим. Обов’язкова умова співвідношення шрифтів однієї гарнітури (наприклад, світло% го рядкового з прямим півжирним прописним накресленням тієї ж гарнітури).

Послідовність завдань, які виконують студенти, може бути та%

кою.

1.Правильна, обґрунтована розстановка змістових акцентів (ключове слово – “підлеглий текст”).

2.Вибір принципу співвідношення головних та другорядних написів (контраст у малюнку шрифту та в розмірі або подібність у малюнку, але відмінність у розмірі).

3.Образність шрифту (відповідність малюнка шрифту обраної

теми).

4.Створення ескізу в натуральний розмір.

5.Виконання оригіналу.

Необхідно нагадати студентам про використання кольору на ранніх етапах проектування.

У цьому завданні доцільне застосування нескладних декоратив% них елементів, ліній різної товщини, кантових та декоративних лінійок (наприклад, з круглих крапок).

Текст з ескізу переноситься на закатаний або затампований ко% льором фон за допомогою кальки, а потім переносяться і декоративні елементи (можливий метод аплікації, коли вирізані дуже акуратно деталі композиції з кольорового паперу наклеюються на основу).

Робота підписується на звороті. Крім звичайних даних, тут по% дається інформація про шрифт, використаний у композиції. На ли% цьовий бік накладається (монтується) “фартушок” для захисту фар% бового шару від пошкодження (рис. 125%128).

314

Графіка шрифту

Рис. 125. Попенко Д.

Рис. 126. Таран О.

315

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

Рис. 127. Лоліна О.

Рис. 128. Шемчук Н.

316

Графіка шрифту

Переклад (адаптація) латинського шрифту на кирилицю

Мета роботи. Навчитись вміло проводити переклад (адаптацію) латинського шрифту на слов’янську графічну основу, використову% ючи та закріплюючи навички, отримані при вивченні попередніх тем.

Основні матеріали та інструменти.

Папір на картоні форматом А2, чорна туш, білило темпера, клей ПВА, гумовий клей, креслярське приладдя, тонкі пера та пензлі.

Умови та хід роботи. На адаптацію латинського шрифту відво% диться відносно більше часу, але завдання, незважаючи на це, уяв%

ляється досить складним. Тому спочатку необхідно “налаштувати” студентів на дуже відповідальну роботу. Стимулом до її якісного ви% конання може стати те, що в кінцевій меті адаптовані шрифти, ство% рені студентами в університеті, можуть з успіхом використовуватись як у навчальному процесі, так і в подальшій практичній діяльності. У цьому незвичайність та своєрідність даної роботи. Перед викладачем стоїть відповідальне завдання – правильно та посильно розподілити роботу між студентами. Якісний переклад латинського шрифту може виявитись не під силу всім студентам, бо така поглиблена робота зі шрифтом вимагає певних здібностей. Тому бажано таким студентам запропонувати скопіювати та скомпонувати касу готового шрифту кирилиці. Це можуть бути гротески, наприклад, “Журнально%рубле% на”, “Букварна” та ін.

Кожен студент виконує два алфавіти – прописний та рядковий. Логічним є паралельне виконання двома студентами шрифту однієї назви – одночасне виконання кількох різних накреслень одногарні% турних шрифтів.

Під час роботи над перекладом латинського шрифту студенти закріплюють і поглиблюють знання принципів формування гарні% тури. Вони ретельно аналізують обумовлений шрифт, його пропорції, середню лінію, симетрію й асиметрію в літерах, рівновагу, статику та динаміку, особливість побудови окремих елементів, оптичних ілюзій, чередування штрихів у літерах, головні та допоміжні штрихи (з’єдну% вальні, верхні та нижні виносні елементи тощо) (рис. 129, 130).

Поетапно процес перекладу може виглядати так:

1. Аналіз стилістичних особливостей запропонованого накрес%

лення.

317

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

2.Ескізне вирішення літер кирилиці (пропозиція варіантів на% креслень одних і тих само літер).

3.Побудова літер, викреслювання їх та заповнення тушшю.

4.Компоновка алфавіту на планшеті.

Студенти можуть виконувати роботу на окремих аркушах папе% ру, викреслюючи та монтуючи з репродукцій літери висотою від 4 до 7 см. Для компонування в касу літери вирізаються та приклеюються на планшет таким чином, щоб весь набір (разом із цифрами та знака% ми і латинськими літерами) вписувався в прямокутник зі співвідно% шенням сторін 2:3. Літери розміщують дуже близько; між рядками відстань невелика. Ця умова необхідна для того, щоб раціонально використовувати матеріал при технічному репродукуванні та друкові. Виходячи з технічних можливостей матеріалів, тонкі деталі та гострі

Рис. 129. Зразок латинського шрифту

318

Графіка шрифту

Рис. 130. Куленко М. Адоптація латинського шрифту на українську основу

319

Куленко М.Я. Основи графічного дизайну

кути можуть трохи запливати чи втрачати чіткість. Щоб зменшити можливі втрати чіткості, застосовується тактична акцентовка.

Треба зважати на те, що отримати одразу гарний результат не завжди можливо, тому після виконання завдання, де літери перекла% деного варіанта алфавіту компонуються в напис, слід критично по% дивитись на зменшений варіант. При виявлених недоліках у літери оригіналу вносяться виправлення, і тільки після цього відбитки мо% жуть використовуватись у навчальному процесі в завданнях із курсу “Прикладна графіка”. За ними можна виготовляти трафарети та шаб% лони, вони ж можуть стати основою для оптичної фотоінформації тощо.

Під роботою, крім звичайних даних, обов’язково вказується назва шрифту та його накреслення.

Шрифтовий плакат

Мета завдання. Використовуючи засвоєні теоретичні знання та практичні навички, виконати шрифтовий плакат на задану тему.

Матеріали та інструменти. Папір формату А1, наклеєний на кар% тон, папір кольоровий для аплікації, кольорова гуаш, пензлі, флейц, ширококінцеві пера, креслярське приладдя.

Умови та особливості роботи. Завдання є підсумковим, і на це викладач звертає особливу увагу студентів. Складність завдання та збільшений формат передбачають раціональний план роботи. Ви% кладачеві необхідно прослідкувати етапність роботи над завданням. Не задовольнившись ще ескізом, не знайшовши, наприклад, ритму рядків і всієї композиції, студент не може приступати до промальов% ки самих літер. У цьому випадку принцип повинен бути таким:

“От целого – к частному”, як завжди вчили класики.

Таким “цілим” у шрифтовому плакаті є загальна композиція; правильно зайдений ритмічний лад і рівновага оптичних полів.

Тематика завдання може бути найрізноманітнішою, але найбільш вдалою є тематика, близька та зрозуміла студентам. Насамперед – це інформаційно%рекламні плакати про виставки образотворчого мис% тецтва, тематичні виставки та події в навчальному закладі. Після з’я% сування тема затверджується викладачем. Головне завдання інфор% маційно%рекламного плакату полягає в передачі актуальної інфор% мації у такій формі, яка пробуджує живу цікавість у глядача та викликає почуття естетичного задоволення.

320