Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен природа.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
47.71 Кб
Скачать

37.Розкрийте значення кімнатних рослин в куточку природи та догляд за ними.

. Кiмнатнi рослини - постiйнi мешканцi кутка природи. Крiм того, вони широко застосовуються в дитячих садках для створення зимових садiв, оформлення вестибюлiв, сходiв тощо.

Наявнiсть у кутку природи кiмнатних рослин дає змогу показати дiтям рiзноманiтнiсть рослин, їх будову, способи розмвоження познайомити з диференцiйованими потребами рослин в основних факторах середовища, навчити найпростiшим прийомам догляду, сформувати уявлення про їхню красу, виховати дбайливе ставлення. Кiмнатнi рослини видiляють фiтонциди (особливо це властиве для циперуса, пеларгонiї) i тим самим створюють бiльш сприятливi умови у примiщеннi.

Усi кiмнатнi рослини за особливостями зовнiшнього вигляду умовно подiляють на такi групи: красивоквiтучi, цибулиннi, декоративно-листянi, ампельнi i виткi, сукуленти.

Красивоквiтучi кімнатнi рослини

У цю групу об’єднують рослини, для яких характерне пишне i тривале цвiтiння. Саме їм вiддають перевагу, оскiльки дiтей приваблює все яскраве.

(кімнатний клен, гортензія, жасмин кімнатний, клівія, кала ефіопська,більзамін, бегонія, гібіскус).

Цибулиннi кiмнатнi рослини

Цибулиннi кiмнатнi рослини близькi за своїми ознаками до красивоквiтучих, але мають бiологічнi особливостi: цибулину— видозмiнене стебло з запасом поживних речовин. Вони здатнi перебувати у станi спокою, доки не з’являться вiдповiднi умови - певна температура, достатня кiлькiсть вологи(амариліс,гемантус, зефірантус,кринум).

Декоративно-листянi кiмнатнi рослини

До таких рослин вiдносять кущi i трав’янистi рослини. Серед них пальми, папоротi та iншi рослини, якi мають декоративний вигляд завдяки гарним орнаментальним листкам. Квiти у цих рослин неяскравi(аспідистра, бегонія,драцена, корделіна, колеус)

Ампельнi рослини — це рослини iз звисаючими видовженим пагонами і стеблами. Виткi і лазячi рослини здатнi пiднiматися на висоту завдяки пристосуванням — присоскам, вусикам. Цi рослини вносять рiзноманiтнiсть в озеленення, серед них є чимало таких, що красиво цвітуть(плющ звичайний,аспарагус, дзвоник ампельний,традесканція, хлорофітум).

39.Розкрийте значення тварин в куточку природи.

Завдяки своїй рухливостi і цiкавiй поведiнцi викликають у дiтей великий iнтерес. Серед них у кутку природи утримуються як постiйнi, так і тимчасовi мешканцi.

Постiйними мешканцями кутка природа є акварiумнi риби. В акварiумi можна утримувати як дрiбних предтавникiв риб наших прiсноводних водойм, так i екзотичних риб — мешканцiв тропiчних водойм, якi характеризуються бiльшою декоративнiстю забарвлення, форм(молінезія, мечоносець, пецилія скалярія).

Рухливiсть птахiв, їхнє яскраве привабливе забарвлення, цiкава поведiнка, спiв - усе це зумовлює великий iнтерес до утримання птахiв у кутку природи i виховання дбайливого ставлення до них, вiдповiдальностi за життя живої iстоти.

У кутку природи можна утримувати тих птахiв, якi добре розмножуються в умовах неволi,- хвилястих папуг i канарок.

Із ссавцiв у кутку природи утримують тих, що добре розмножуються в умовах неволi. Представниками їх є морська свинка та хом'ячок, що належать до ряду гризунiв.

Морськi свинки невибагливi, вони не кусаються. Примiщення для них зробити неважко. Морська свинка не може нi стрибати, нi лазити, тому будь-який великий ящик, стiнки якого не нижчi 30-35 см, може бути для неї житлом. На дно насипають тирсу, ставлять хатку, де свинки люблять ховатися.

Цiкавiше утримувати не одну, а двох свинок, вони добре уживаються мiж собою, розмножуються. Годують цих гризунiв свiжою травою, сiном, морквою, буряком, вiвсом, молочними продуктами, хлiбом, дають також кускову сiль, крейду, вапно. Воду свинки не п'ють, бо отримують її з кормiв.

хом'ячки живляться зернами рослин, овочами, у неволi їдять булку i п'ють молоко. Особливiстю цього звiрка є досить мiсткi защiчнi мiшки. В них хом'ячок, коли вiн ситий, набиває зерно i переносить у комiрку. Його щоки при цьому надуваються і мордочка набуває забавного вигляду.

При утриманнi пари хом'ячкiв у них 2-З рази на рiк з'являється потомство по 6-10 вiдразу. Перед появою малят самця вiдсаджують, а самку не турбують, бо вона може загризти дитинчат. Годувати її в цей час треба краще, давати молоко. Хом'ячата народжуються слiпими, голими, безпомiчними.

Тимчасові мешканці: п*явка, рак, комахи, жучки, метелики, цвіркуни, попелиці, жаба, ящерка).