Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
екзамен природа.docx
Скачиваний:
42
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
47.71 Кб
Скачать

36.Розкрийте сутність завдань в ознайомленні дітей з природою в дошкільному навчальному закладі.

У процесi ознайомлення дошкiльникiв з природою повиннi вирiшуватися такi завдання розумового виховання:

1. Формування у дiтей системи реалiстичних уявлень про природу i на цiй основi перших елементiв матерiалiстичного свiторозумiння.

2. Розвиток мислення і мови.

З. Сенсорне виховання.

4. Розвиток пiзнавальних iнтересiв і спостережливостi.

Одним з найважливiших завдань ознайомлення з природою є формування системи реалiстичних знань про природу. Знання вiдiграють вирiшальну роль у формуваннi особистостi, її розвитку, ставленнi до навколишнього середовища. Тому вирiшення цього завдання повинно розглядатися як центральне, вiд якого залежить реалiзацiя iнших завдань, таких, як розвиток мислення і мови, екологiчне виховання тощо.

Багатство природи, її рiзноманiтнiсть, дiяльнiсть дiтей у природi створюють умови для розвитку словника дiтей. Вiн поповнюється не тiльки iменниками — назвами найбiльш поширених рослин, тварин, частин їхнього тiла, але й великою кiлькiстю дiєслiв, що передаюоть рiзноманiтнi способи руху (стрибають, повзають, плаваютъ i т. iн.). У єдностi з мовою розвивається мислення дiтей. Вони не лише пiзнають зовнiшнi властивостi об’єктiв природи, але й встановлюють найпростiшi зв’язки, залежностi, причини змiн. Треба вiдзначити, що робота по ознайомленню з природою, як нiякий iнший роздiл програми дитячого садка, вiдкриває великi можливостi для цього, оскiльки в природi цi зв’язки виявляються досить яскраво, наочно i доступнi розумiнню дiтей. Керівна роль вихователя при цьому полягає у тому, щоб на доступних дитячому розумiнню фактах пiдвести їх до встановлення зв’язкiв у природi.

Здiйсненню сенсорного виховання, як необхiднiй умовi розумового розвитку дiтей, завжди придiлялася велика увага у дошкiльнiй педагогiцi. Це зумовлено тим, що вiд якостi функцiонування аналiзаторiв залежить якiсть тих уявлень, якi формуються у мозку дитини. У єдностi з мовою розвивається мислення дiтей. Вони не лише пiзнають зовнiшнi властивостi об’єктiв природи, але й встановлюють найпростiшi зв’язки, залежностi, причини змiн. Треба вiдзначити, що робота по ознайомленню з природою, як нiякий iнший роздiл програми дитячого садка, вiдкриває великi можливостi для цього, оскiльки в природi цi зв’язки виявляються досить яскраво, наочно i доступнi розумiнню дiтей. Керівна роль вихователя при цьому полягає у тому, щоб на доступних дитячому розумiнню фактах пiдвести їх до встановлення зв’язкiв у природi. Навчаючи дiтей прислухатися до шуму вiтру, дзижчання бджоли, спiву птахiв, вдихати аромат квiтучих квiтiв, своєрiднi пахощi овочевих рослин, вихователь наповнює дiтей чуттєвими образами, розвиває слухову увагу, навчає розрiзняти звуки, запахи.

Важливим завданням розумового виховання в процесi ознайомлення з природою є розвиток пiзнавальних iнтересiв i спостережливостi.

Особливе значення у розвитку пiзнавальних iнтересiв, як показали дослiдження, мають такi знання, якi розкривають зв’язки і залежностi мiж природними об’єктами, доступнi безпосередньому сприйманню дiтей. І нарештi важлива роль вiдводиться пошуковiй дiяльностi дошкiльникiв, у процесi якої через безпосереднє сприймання надзвичайно переконливо діти пізнають зв’язки і залежності у природі.

Одним iз завдань розумового виховання в процесi ознайомлення з природою є розвиток у дiтей спостережливостi — сукупностi особистих якостей i здiбностей людини, якi, з одного боку, передбачають умiння бачити предмети і явища в усьому багатствi їхнiх характерних ознак, а з другого — видiляти суттєвi ознаки i зв’язки, правильно розпiзнавати типовi риси у явищах, швидко орiєнтуватися в ситуацiї. Ця якiсть важлива для всiх етапiв розвитку особистостi.