Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекційний матеріал для заоч. 2015.doc
Скачиваний:
536
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
288.77 Кб
Скачать

Тема 2.1. Методика навчання змістової лінії «Людина як особистість» у структурі освітньої галузі «Суспільствознавство»

План

1.Особливості вивчення тем «Людина як особистість. Життя людини – найвища цінність та ін.» 3-4клас

2. Основні аспекти вивчення теми «Навчання як складова успіху людини. Вчимося вчитись.»

3. Роль спілкування у житті людини.

У змістовій лінії „Людина як особистість” передбачено формування уявлення про те, що людина – це складно-організована і самоцінна істота, яка має свою неповторність, надаються знання про цінність життя людини, про фізичне і психічне здоров’я. Важливе завдання – навчити учня зрозуміти про необхідність самоповаги і любові до себе. Формування поняття про єдність довкілля суспільного та природничого передбачено протягом всього вивчення курсу „Я у світі”.

Суспільне довкілля постає перед учнем в образі сім’ї, роду, шкільного оточення, у процесі ознайомлення з історією рідного краю, свого народу, національними рисами українців, їхніми звичаями.

Тема "Людина" вводить дитину в світ власного "Я", допомагає усвідомити неповторність кожної людини, зумовлює бажання й потребу пізнавати себе й навколишній світ за допомогою органів чут­тя, розуміння цінності людського життя і взаємин між людьми, які передбачають чесність, доброту, відповідальність тощо.

Так, для прикладу при вивченні освітньої галузі «Людина як особистість» доцільним є використання таких методів як:

- гра (Художник. Учні об’єднуються в пари та розподіляють ролі «художника» і «замовника портрета».«Художник» уважно дивиться на «замовника портрета», потім відвертається і по пам’яті описує зовнішність «замовника». Якщо «художник» повільно виконує завдання, можна допомогти йому навідними запитаннями: «Яке в мене волосся? Які очі? У що одягнута?»

Методичний коментар: забороняється промовляти образливі слова, що вказують на якісь фізичні недоліки дітей).

- Гра (Дзеркало або «За кольором очей» ), Учням пропонується уважно розглянути колір своїх очей у дзеркальці. За командою вчителя школярі починають рухатися по класу і знаходять дітей з таким самим кольором очей.

- Різні види вправ: «Закінчити прислів’я» (За гроші честі ….. (не купиш. Кому честь, тому й …. (слава) або «Незакінчене речення»:

Тема 2.2. Методика навчання змістової лінії «Людина серед людей» у структурі освітньої галузі «Суспільствознавство»

План

1.Основні засади вивчення тем «Сім’я», «Школа» у 3-4класі.

2. Формування людських чеснот та культури поведінки в учнів початкової школі в процесі вивчення тем змістової лінії «Людина серед людей»

Тема "Людина серед людей" дає змогу постави­ти дитину в різноманітні ситуації, де вона може вправлятись у культурі спілкування з різними людь­ми, адекватно реагувати на вчинки та слова своїх ровесників, батьків, сусідів, чужих людей. Поняття „людина серед людей” розкривається під час формування уявлень про поведінку людини в сім’ї, колективі, у суспільстві; під час ознайомлення учнів з правопорушеннями, з відповідальністю за них.

Соціальний розвиток потребує особливої уваги. Недостатньо ознайомити дитину з правилами пове­дінки й людського спілкування. Потрібно формувати її моральні якості, розвивати моральну стійкість до негативних і несприятливих умов, з якими вона може зіткнутися.