Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат / Алієв Для Поясн. записки укр.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
23.02.2016
Размер:
61.44 Кб
Скачать

Проблема змісту музичного твору

  • Джерела виникнення музики

  • Дослідження звучання навколишнього світу: природи, музичних

  • інструментів, самого себе.

  • Жанри музики як історично сформовані узагальнення типових музично-язикових й образно-емоційних сфер: «маршовий порядок», «людина танцююча», «пісенний подих».

Експериментуючи зі звучною матерією, у власній музично-художній діяльності шукаємо загальнолюдські джерела музичного мистецтва.

Сутність діяльності музиканта: мистецтво вираження в музично-художніх образах життєвих явищ.

Зміст і форми побутування музики

Неоднозначність, діалектична суперечливість життєвих явищ - - добро й зло, життя й смерть, любов і ненависть, прекрасний і потворне, день і ніч, осінь і весна - - у музиці відбитий увесь світ.

Різноманіття й різноманітність відбиття всього миру в конкретних жанрах і форма., загальне й різне при співвіднесенні добутків малих (камерних) і великих (синтетичних) форм: пісня, опера, танець, балет, марш, симфонія, концерт і т.д.

Мова музики

Музично-виразні засоби: мелодійні, метроритмические й фактурні особливості з погляду їхньої виразності, лад, тембр, регістр, численний музичний інструментарій. Введення в мову музики як знакову систему (особливого роду), де звук-нота виступає в одному ряді з буквою й цифрою.

Вимоги до рівня музичного розвитку першокласників Головним критерієм виступає артистизм дітей, що проявляється в готовності увлеченно й жваво «усмоктувати» музичні враження, сприймати добутку, проявляючи здатність до міркування: про джерела походження музики й про роль і значення людини в цьому процесі; про здатність і способи (голосом, грою на музичних інструментах, рухом) відтворювати музикою явища навколишнього світу й внутрішнього миру людини (діалектика виразного й образотворчого в музиці).

Уміти: виявляти жанровий початок (пісня, танець, марш) як способи передачі станів людини, природи, живого й неживого в навколишньому світі; орієнтуватися в різноманітті музичних жанрів (опера, балет, симфонія й ін.); розрізняти характер музики, її динамічні, регістрові, темброві, метро-ритмічні, інтонаційні особливості; усвідомлено застосовувати елементи музичної мови в різних видах творчої діяльності: спів, твір й імпровізація, художній рух.

2 Клас.

Ідея другого року навчання виражається у формулюванні «Як живе музика?», де варто виділити наступні моменти.

Перший. Музика з'являється перед школярами як живий організм, вона народжується, має певну будову («форма-кістяк»), росте, розвиваючись і видозмінюючись, вступає у взаємини з життям й іншими видами мистецтва. І всі ці властивості живого присутні в будь-якому добутку. Не захоплюючись «прямим» ототожненням законів музики й життя, усвідомлюється, що музика народжується з інтонації як своєї родової основи й живе тільки в розвитку й певних формах.

Другий. Триває вивчення тим I класу, але на новому - змістовному - рівні. Він зобов'язує розглядати розвиток як об'єднуючу проблему на весь навчальний рік, виходячи за рамки специфічно музичного поняття. Тут іде розмова про складності явищ життя й музики, про диапектичности все й вся в навколишньому нас світі (у тому числі й власних почуттях).

Проблематизация змісту музичного твру Загальне в житті й у музиці

Від дослідження походження загальних для музики язикових сфер (жанрів) пісенності, танцювальності, маршовості як станів природи, людини, мистецтва, через відносини подібна й різного, їхня взаємодія в житті й у музиці діти приходять до розуміння того, як у музиці повсякденне стає художнім.

Від вивчення самих себе до втілення в музиці складності, багатства внутрішнього миру людини.

Музика мистецтво интонируемого змісту.

Інтонація в музиці розглядається як феномен людської мови й музики, як їхня значеннєва одиниця. Інтонація - - «звуко-комплекс», виступає як єдність змісту й форми. Виконавська інтонація розглядається як прочитання й втілення авторського інтонаційного задуму.

«Тема» й «Розвиток» - життя художнього образа

Одне з основних понять музики - - «Тема» виступає як єдність життєвого змісту і його інтонаційного втілення. Розглядається диалектичность поняття «музична тема ».

«Розвиток» виступає як відбиття складності життя, багатства людських почуттів, як процес взаємодії музичних образів (тим), образних сфер (частин) на основі тотожності й контрасту (Б. В. Асафьев), подібності й розходження (Д. Б. Кабалевский).

Розвиток як становлення художньої форми

Розвиток виступає як становлення художньої форми. Форма (побудова музики) - це процес закономірної організації всього комплексу музичних засобів, що служать для вираження змісту. Розглядаються історично сформовані музичні форми - двухчастная, трехчастная, рондо, варіації.

Вимоги до рівня музичного розвитку другокласників

Показником успішного розвитку дітей виступає стійкий інтерес до музики, що проявляється в готовності досліджувати композиторський задум у цілому в процесі простежування живого інтонаційного розвитку музики в конкретному добутку, а також у придбанні навичок слухацької культури.

Це значить уміти: визначати жанрові ознаки; характеризувати інтонації по емоційно-образному ладі - - ліричні, драматичні, трагічні, комічні, піднесені, героїчні й т.д.; називати форми, що запам'яталися, музики; визначати автора й назву музичного добутку по характерних інтонаціях Виявити готовність: поділитися

своїми враженнями про музику й виразити їх у малюнку, у грі на інструментах, співом, у танцювальному русі; до самостійних творчих проб: пошук своєї музичної інтонації до поетичного тексту, до характеристики персонажа; створення елементарного акомпанементу й ін.

3 клас

Соседние файлы в папке ДЛЯ СТУД, ММВ бакалаврат