Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ3.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
238.59 Кб
Скачать

1. 2. Діагностика комерційної діяльності ват „Азот”.

1. 2. 1. Аналіз управління асортиментом товару.

Асортимент товарівсукупність їх видів, різновидів і сортів, об’єднаних або сумісних за певною ознакою. Формування асортименту є процес підбору для реалізації. Процес формування товарного асортименту повинен виходити з форми його товарної спеціалізації і розміру торгової площі, і бути направлений на задоволення попиту обслуговуваних контингентів покупців і забезпечення високої прибутковості їх діяльності. ВАТ “Азот” здійснює виробництво хімічної продукції (аміаку, азотних добрив, капролактаму, іонообмінних смол, агрохімікатів, іншої продукції для потреб сільського господарства) та її комплексне використання шляхом переробки у споживчі товари, включаючи товари народного споживання або комплектуючі вироби до них, а також реалізацію виготовленої продукції на митній території України та за її межами. Необхідно відмітити, що більшу частину виробленого аміаку підприємство використовує для власних потреб, в виробництві добрив та капролактаму.

В виробничій діяльності ВАТ “Азот” можливо виділити три основні напрямки діяльності:

  • виробництво аміаку та азотних добрив;

  • виробництво капролактаму;

  • виробництво іонообмінних смол.

Основними видами азотних добрив є:

  • аміачна селітра;

  • карбамід;

  • аміачна вода сільському господарству;

  • рідкі амонійні добрива;

  • карбамідо-аміачні суміші;

  • сульфат амонію;

  • аміак сільському господарству.

  1. Карбамідза фізико – механічними властивостями він є сухим і твердим добривом, універсальним щодо ґрунтів, в ще таким, який легко засвоюється рослинами. Кристалічний і гранульований карбамід, який одержують у виробничих умовах, має блідий, блідо – рожевий або жовтий колір. Виробляється він із аміаку і двоокису вуглецю. Потім в умовах високого тиску і великих температур відбувається синтез карбаміду. Виробництвом карбаміду займаються цехи М-6, М-2.

  2. Аміак - Рідкий (безводний аміак) безбарвний газ, який конденсується при температурі -33,5 0С та замерзає при температурі –77,7 0С. Найбільш концентроване (82,3% азоту) і найбільш дешеве азотне добриво. Він добре використовується рослинами і за ефективністю не поступається твердим добривам. При перевезенні, зберіганні та внесенні рідкого аміаку головна увага приділяється виключно втратам азоту. Пари аміаку в суміші з повітрям можуть вибухати від іскри.

Технологічна схема виробництва аміаку.

Основна сировина для виробництва аміаку – природний газ, вода та повітря. С в присутності залізного каталізатора; охолодження виробленого аміаку та видача його в ізотермічне сховище або споживачам (схема).

С

Очищення газу від СО2, СО

Метанування

Залишкових СО і СО2

хема виробництва рідкого аміаку.

Первинний

риформінг

Вторинний

риформінг

Конверсія СО

На склад

Збірник рідкого аміаку

Колона синтезу аміаку

Компримування азотоводневої суміші

Рис. 1.1. Схема виробництва рідкого капролактаму.

Місткість сховища, де зберігається аміак при температурі мінус 33 град С - 10 тис. тонн, обслуговується 120 працівниками.

  1. Аміачна селітра – Аміачна селітра (NH4NO3) - азотне добриво у вигляді гранул білого кольору з жовтуватим відтінком без сторонніх механічних домішок, містить 34,4% азоту, із яких 17,2 % азоту в нітратній формі та 17,2 % азоту в аміачній формі. Застосовується в якості універсального і ефективного азотного добрива, азотомісткого компонента при виготовленні тукосумішей та в хімічній промисловості для виробництва промислових вибухових речовин та оксиду азоту.

Дане добриво пакують в мішки клапанні полипропиленові з поліетиленовими вкладишами місткістю 50±1кг, поліетиленові мішки місткістю 50±1кг, м’які поліпропіленові контейнери типу “біг-бег”(однопетлеві) місткістю 500±5кг. Транспортування проводиться в спеціалізованих саморозвантажувальних вагонах-мінераловозах(хопрах) насипом, в критих залізнодоророжніх вагонах (фасована в мішки), в напіввагонах (упакавана в контейнери типу “біг-бег”) та грузовим автотранспортом. Гарантійний строк зберігання – 6 місяців з дня виготовлення. Цех з виробництва гранульованої аміачної селітри є складовою частиною ВАТ “Азот” і розташований на основній технологічній площадці підприємства. Гранульована аміачна селітра отримується із газоподібного аміаку і азотної кислоти.

Технологічний процес виробництва аміачної селітри складається із таких основних стадій:

  • підготовка сировини;

  • нейтралізація азотної кислоти газоподібним аміаком, випарювання розчинів ам.селітри з сульфатною добавкою до стану висококонцентрованого плаву;

  • гранулювання плаву з наступним охолодженням гранул;

  • обробка гранул антизлежувачем;

  • пакування, зберігання і відвантажування готового продукту;

  • очистка відпрацьованого повітря, що викидається в атмосферу.

  1. КАСкарбамідоаміачна суміш, використовується у сільському

  2. КАС – карбамідо – аміачна суміш, використовується у с/г в якості високоефективного мінерального добрива, то водний аміак, крім внесення у ріллю у вигляді мінеральної поживи, застосовується ще у холодильних установах, а також є сировиною для приготування інших добрив.

  3. Капролактам –– горюча речовина, температура спалаху 135 0С, самопалення – 375-480 0С. Капролактам випускається марок А і Б в твердому та кристалічному вигляді.

Рідкий капролактам – це масляниста рідина жовтого кольору, яка кристалізується при температурі плюс 7 град. З 2002 року на підприємстві запроваджено виробництво кристалічного капролактаму- речовина у вигляді білих пластівців. Продукти на основні копролактаму мають механічну міцність, легкість, гарні антифрикційні і електроізоляційні властивості, здатність гасити вібрацію, в зв’язку з чим знаходять застосування у всіх галузях промисловості. Синтетичні волокна і нитки використовуються для виробництва корда для авіаційних та автомобільних шин, транспортерних стрічок, тканини для парашутів, риболовецьких сіток, шлангів високого тиску, чулочно-панчішних виробів, штучного хутра, коврів. Поліамідні пластмаси використовуються в машино- та прилодобудівництві, автомобіле- та літакобудівництві. Продукт пакують в поліетиленові мішки з упаковкою на європалети (по 1375 т) або в подвійні поліпропіленові мішки з поліетиленовим вкладишом, маса нетто 25,0±0,5 кг, місткість 0,05 м3. Транспортується в критих залізнодорожних вагонах (максимальна вага – 60т., в подвійній упаковці), в морських 40-фунтових контейнерах (максимальна вага – 24,75т., на палетах), в критих автомобілях. Гарантійний строк зберігання – 2 місяці з дня виготовлення. Витратна норма рідкого капролактаму на виробництво 1 тонни кристалічного – 1,024 тонни.

    1. Основними видами іоннообмінних смол, які випускаються ВАТ “Азот” є катіоніти марок КУ – 2 – 8 різних модифікацій.

Катіоніт марки КУ – 2 – 8 сильно-кислотний катионіт гелевої структури, виробляється у вигляді зерен(кульок), колір вар’юється від жовтого до коричневого. Форма поставки – воднево-солева, розрахунок та доставка здійснюється по масі в перерахунку на суху речовину. Упаковуються в поліпропіленові мішки (20кг.) з наступною укладкою на дерев’яні піддони по 40 мішків. Транспортується в критих залізничних вагонах, в 20,40-футових контейнерах критим автотранспортом. Зберігається на складах при температурі вище 2 0С.

Гарантійний строк зберігання – 1 рік з дня виготовлення.