Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
12-13.Харчові добавки.doc
Скачиваний:
180
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
362.5 Кб
Скачать

Глазуруючі агенти

Це речовини, які при нанесенні на зовнішню поверхню продуктів надають їм блискучий вигляд.

Бджолиний віскбілий та жовтий (Е901) використовується як глазуруючий агент для кондитерських виробів, при виготовленні дієтичних продуктів і закусок, обробітку ядер горіхів і кавових зерен. Обробленні поверхні цитрусових, яблук, груш. Віск- продукт воскових залоз бджіл, містить складні ефіри, вуглеводні, органічні кислоти, спирти, рослинні пігменти, смоли, мінеральні і ароматичні речовини.

Вазелінова олія харчова(Е905а),вазелін (Е905b),парафін(Е905с) використовуються для покриття поверхні карамелі і сирів. Парафін з воском і рослинною олією використовують для глянсування драже. При цьому віск надає поверхні блиску, парафін забезпечує глянцю, а олія служить для розчинення воску і парафіну, завдяки чому глянець краще розподіляється на поверхні напівфабрикату. Парафін являє собою суміш ненасичених вуглеводів жирного ряду метану, який отримують з нафти.

Спермацетовий віск(Е909) отримують з жира верхньої частини голови кита кашалота. Жир витоплюють, а потім розділяють на рідку (спермацетову олію) і тверду (спермацет) частини. До складу твердої входять складні ефіри ненасичених жирних кислот, переважно цетилпальмітат. Цей віск забезпечує високоякісний глянець драже.

В Україні не отримали абсолютного статусу дозволеності такі глазуруючі агенти : бензойна смола(Е906) іметилові ефіри жирних кислот(Е911).

Добавки, що перешкоджають злежуванню та грудкуванню

В Україні дозволені такі речовини які забезпечують належне збереження продуктів і сировини : оксид магнію, бентоніт, алюмосилікат.

Оксид магнію(Е530) використовується при екстракції та ізомеризації хмілю в суслі та для какао і шоколадних продуктів.

Алюмосилікат(Е559) може додаватися у таблетовані продукти і рис без обмежень. Аналогічно дозволено використовувати алюмосилікат натрію (Е554) кальцію (Е556) калію (Е555).

Бентоніт(Е558) передбачений для оброблення виноматерівлів та соків. Бентонітова глина утворює у вині суспензію і діє на деякі його складові частини завдяки наявності протилежного електричного заряду. В наслідок взаємодії освітлюючого матеріалу з колоїдами вина утворюються об’ємні пластівчасті скупчення, які захоплюють в низ дрібні зависі і речовини, які здатні утворювати каламуть і надавати вину соронні присмаки і запахи.

Фероціанід натрію(Е535) і калію (Е536) можуть служити як комплексоутворювачі для оброблення вине, і виноградного соку.

Інші харчові добавки

Таніни харчові(Е181)використовуються як освітлювачі харчового оцту, пива і вина.

Екситракт квілайї(Е999) дозволений як піноутворювач при виробництві безалкогольних ароматизованих напоїв на основі води.

Поліетиленгліколь(Е1521)використовується як піногасник і емульгатор

Пропеленти– гази які вищтовхують продкти харчування з упаковки. В Україні не можна використовувати наступні пропеленти: бутан (Е943а), пропан (Е944), окта-фторциклобутан (Е946).

Розчинникамидля екстракції харчових рослинних олій допущені бензин екстракційний і дихлоретан. Для отримання харчових рослинних есенцій передбачені спирт етиловий, для виробництва екстрактів прянощів – рідка вуглекислота.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]