Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Met / MetodykaSvitLiter.doc
Скачиваний:
540
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Орієнтовні запитання й завдання до диспуту

— Український літературний критик С.Гречанюк назвав Дон Кіхота нашим сучасником. Чи згодні ви з ним? Обґрунтуйте свою відповідь.

— У статті "Наш сучасник Дон Кіхот" С.Гречанюк писав: "Наслідувань, переробок і цілком самостійних творів, навіяних окремими ідеями чи мотивами "Дон Кіхота" — сила-силенна, і трапляються серед них такі, що дають можливість по-новому глянути не лише на роман Сервантеса та його епоху, а й на себе — вчорашніх і нинішніх". Чи можна віднести ці слова до поезії Ліни Костенко?

— Продовжуючи думку, критик зазначає: "Ці твори також, як правило, сумні. Чи не тому, що й ідеали нових донкіхотів залишаються недосяжними?" Що ви відповіли б на це запитання?

До диспуту було проведено підготовчу роботу. Оскільки диспут планувався у вигляді уявного діалогу з критиком, на попередньому уроці за темою -"Благородний ідальго продовжує свій шлях" (Образ Дон Кіхота у світовій літературі) учні ознайомилися з працями М.Рильського, І.Дзюби, С.Гречанюка та інших, дізналися про історію сприйняття і трактування образу Дон Кіхота.

Зокрема, з критичної статті І.Дзюби було запропоновано такий уривок: "І що цікаво чим мізерніший траплявся читач, тим сердечніше він потішався над Дон Кіхотом, аж добрів і великодушнів.

А Байрон чомусь не сміявся: "З усіх повістей це найпечальніша..."

А Гейне з дитинства плакав, коли читав, як переміг Дон Кіхота мерзенний цирюльник Самсон Караско, і в зрілому віці "на фатальних роздоріжжях" свого життя прикликав образ "худорлявого рицаря..."

А Герцен величав Дон Кіхотами великих мрійників і бунтарів...

А Достоєвськийвиповідався:"Я щойно прирівняв графа Шамбора до Дон Кіхота. але я вищої похвали не знаю..."

А Ейнштейн, якого не без підстав (і не всупереч його самооцінці) вважали за Дон Кіхота, черпав наснагу в цьому образі...

А... та продовжувати цей список можна без кінця, починається ж він з самого Сервантеса: "Для мене одного народився Дон Кіхот. а я народився для нього..."

(Дзюба І. Більший за самого себе // Сучасність. — 1995. — № 7-8. — С.83.)

Особливу увагу вчителька звернула на рецепцію образу Дон Кіхота в рідному письменстві (І.Франко, Б.Грінченко. М.Семенко. Ліна Костенко та інші). Така робота зацікавила старшокласників, заохотила до роздумів і пошуку, тому учні отримали глибокі знання.

Застосовуючи евристичний метод, учитель значною мірою готує учнів до аналітичної роботи, яка потребує вже іншого навчального методу, – дослідницького.

Дослідницький метод учитель застосовує з метою навчити учнів науково розглядати художній твір, аналізувати, ретельно студіювати.

Сама ідея дослідження як методу навчання нараховує дві з половиною тисячі років і належить відомому давньогрецькому філософу Сократу (469-399 рр. до н.е.). Свій метод він назвав майєвтикою (від греиьк. таіеиtikе, що означає повивальне мистецтво). Дослідницький метод взаємодіє з евристичним, але при його застосуванні домінує самостійна робота учнів, порівняноз іншими видами діяльності. Цей метод, як і всі інші, вважається навчальним. Від учнів не чекають наукових відкриттів, хоча окремі випадки можуть траплятися у світовій практиці. В середніх класах учитель застосовує лише окремі елементи цього методу, що допомагають виконати пропедевтичну роботу. Всебічне застосування дослідницького методу передбачається у старших класах, коли для стимулювання навчальної діяльності залучаються всі його прийоми. Критичне опанування художніх творів, наукових або науково-популярних книжок та статей у процесі роботи над певною темою набуває характеру дослідження. Розглянемо застосування деяких прийомів дослідницького методу при вивченні тем: "Розвиток шекспірівських традицій у творчості Тараса Шевченка й Лесі Українки" та "Пушкін і Шекспір (трагедія "Борис Годунов", історичні хроніки і трагедії Шекспіра)".

Після вивчення творчості Шекспіра вчитель пропонує першу тему, з'ясувавши попередньо, що вивчалося на уроках української літератури з творчості Т. Шевченка і Лесі Українки.

Творчій групі учнів дається завдання дібрати за шкільним каталогом літературу до теми й вивісити список у класі, решті — самостійно вивчаючи пропоновану літературу, довести вплив творчості В.Шекспіра на формування поетичних засад класиків української літератури — Т.Шевченйа йЛесі Українки. Зі своїми висновками учні виступили на узагальнюючому уроці за творчістю В.Шекспіра.

Соседние файлы в папке Met