Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_kovtunik.docx
Скачиваний:
88
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
289.05 Кб
Скачать

8. Туристична інфраструктура та туристична супраструктура.

Загальна інфраструктура(шляхи сполучення, комунікації, газо-, водо- і електропостачання, очисні споруди, установи культури та дозвілля). Похідна пропозиція в порівняні з первинною існує спеціально в туризмі. Похідна пропозиція складається з туристичної інфраструктури і туристичної супраструктури.Туристична інфраструктура поділяється на інфраструктуру, зумовлену розвитком туризму, і власне туристичну інфраструктуру.

Інфраструктура, зумовлена розвитком туризму, має багато спільного із загальною інфраструктурою (первинною пропозицією): якщо в якій-небудь місцевості, окрім місцевого населення, постійно відпочивають гості, то потужності систем, що забезпечують життєдіяльність людини, на всіх не вистачає. Інфраструктура, що будується для того, щоб забезпечити життєдіяльність додаткової кількості жителів, виділяються в групу, обумовлену розвитком туризму, і відносяться до похідної пропозиції.

Туристична інфраструктура-це сукупність об’єктів які забезпечують відпочинок і розваги туристів.

Самою найважливішою складовою частиною туристичної інфраструктури є власна туристична інфраструктура, до якої відносяться: транспортні послуги; споруди, для розміщення туристів: туристичні споруди, курортні споруди, розважальні установи, центри для проведення конгресів і семінарів; споруди для надання посередницьких послуг (служби обслуговування та інформації).

Туристична супраструктура-це сукупність здебільшого господарських об’єктів які розташовані на туристичній території і доповнюють туристичну інфраструктуру, таким чином підвищуючи рівень задоволення туриста від подорожі.

В туристичну супраструктуру входять: готельні підприємства, підприємства харчування, банківські установи, аптека, лікарня тощо. Вони не відносяться до туристичної інфраструктури, оскільки помешкання і харчування мають для туризму вирішальне значення.

9.Суб’єкти туристичного ринку – туроператори і турагенти.

Організації, які займаються формуванням і реалізацією турів називатися по-різному: туристичні фірми, туристичні бюро або агентства, бюро подорожей, екскурсійні бюро і т. ін. Але щодо виду підприємницької діяльності на туристичному ринку їх можна поділити на туристичних операторів (туроператор) і туристичні агентства (турагент).

Терміни «туроператор» і «турагент» визначають напрямок діяльності туристичного підприємства.

Туроператор — юридична або фізична особа, яка здійснює на основі ліцензії діяльність по формуванню туристичний продукт, просуванню та реалізації.

Туроператорами називають:

 туристичні організації (підприємства), які мають власні або орендовані засоби туристичного обслуговування і пропонують своїм клієнтам комплекс послуг;

 оптових посередників між турагентствами і підприємствами туристичної індустрії, до яких належать фірми і організації, зайняті обслуговуванням туристів, але не відносяться напряму до туризму, а є представниками інших галузей економіки. Це транспортні компанії, підприємства громадського харчування, страхові фірми, спортивні, культурні заклади та ін.

Основні завдання туроператора — створення туру, підкріпленого програмою обслуговування. Програма обслуговування — план заходів, спрямованих на задоволення інтересів подорожуючих, які визначають призначення і вид туру.

Туроператор виконує головну роль у туризмі, тому що саме він розробляє туристичні маршрути, наповнює їх послугами, забезпечує функціонування турів і надання послуг, готує рекламно-інформаційні видання по своїх турах, розраховує ціни, передає тури агентам для їх наступної реалізації.

Основним завданням туроператора є створення туру, підкріпленого програмою обслуговування

Турагент— це юридична або фізична особа (підприємець), яка здійснює на основі ліцензії діяльність по просуванню і реалізації сформованого туроператором туру (туристичного продукту).

Турагент у разі необхідності до придбаного туру додає вартість проїзду туристів від місця формування групи до першого на маршруті пункту розміщення і від останнього на маршруті пункту розміщення до місця формування групи.

Основні завдання турагента:

 повне і широке висвітлення можливостей відпочинку і подорожей по всіх наявних турах та туристичних центрах

 просування інформації про власні можливості за допомогою реклами

 організація продажу туристичного продукту з урахуванням специфіки особливостей туристичного ринку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]