Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ekzamen_z_prirodi.docx
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
113.08 Кб
Скачать

1.Загальна будова рослинної клітини.

Клітина – найменша структурна одиниця всього живого. Яка лежить в основі будови і розвитку рослинКлітини мають різноманітну форму на розміри, залежно від функції, яку виконують: овальну, яйцеподібну, спіральну, призматичну, веретеноподібну, циліндричну тощо.Усі клітини за формою поділяються на паренхімні і прозенхімні. Паренхімні клітини мають однакові розміри у всіх напрямках у просторі: довжина їх на перевищує товщину більше ніж у 3 рази. Розміри їх варіюють від 10 до 500 мкм і більше. Прозенкімні – клітини видовжені. Довжина їх перевищує товщину більше ніж у 3 рази. Часто ці клітини мають загострену кінці, товсті, переважно здерев’янілі оболонки. З них переважно формуються провідні і механічні тканини рослини. Довжина їх варіює приблизно від 1 до 100 мм.ни

2.ПРОЦЕСИ ЩО ПОВЯЗАНІ З ГАЗООБМІНОМ У РОСЛИННІЙ КЛІТИНІ. Як вам відомо, у рослин немає спеціальних органів дихання. Кисень з повітря потрапляє до їхнього тіла і через листок, і через корінь, і через стебло. Найбільше кисню потрапляє в рослину через листки. На нижньому боці листка є величезна кількість продихів. Кожен продих - це щілина між двома клітинами, формою подібних до квасолин. Змінюючи свою форму, вони можуть збільшувати або зменшувати щілину. Саме через продихи в листок надходить кисень, видаляється вуглекислий газ і випаровується вода. Під час дощу продихи закриваються. Пригадайте, що рослини під час фотосинтезу вбирають вуглекислий газ (С02) і виділяють кисень (02). Під час дихання вони, навпаки, вбирають кисень, а виділяють вуглекислий газ. Вуглекислий газ вбирається лише у світлу частину доби, а дихають рослини весь час. Проте на дихання рослин витрачається кисню значно менше, ніж виділяється завдяки фотосинтезу. Тобто рослини забезпечують киснем інші організми.Саме через це рослини образно називають «зеленими легенями» планети.х і тваринних організмів. У ній відбуваються всі життєві процеси організму.

.3.РОСЛИННІ ТКАНИНИ ,ВИДИ,КОРОТКА ХАРАКТЕРИСТИКА Залежно від виконуваної функції виділяють такі типи тканин: твірна, основна, провідна, покривна, механічна. Твірна тканина, або меристема складається з клітин невеликого розміру з тонкою оболонкою і великим ядром, які щільно прилягають одна до одної. Основну тканину зазвичай називають виповнювальною (або паренхімою), оскільки вона створює ніби основу органів і заповнює простір між без міжклітинних просторів. Провідна тканина — тканина, по якій у рослині переміщуються вода та інші речовини. До її складу входять судини (трахеї), трахеїди і ситоподібні трубки. Покривна тканина — це епідерма (епідерміс), корок та кірка. За походженням епідерма (шкірка) — первинна покривна тканина — розвивається з апікальної меристеми. Епідерма вкриває фотосинтезуючі органи рослини і молоді корені.

4.Загальна характеристика нижчих рослин – водоростей

.Водорості — велика група найдавніших рослин. Будова їхнього тіла і розміри характеризуються значною різноманітністю. Існують одноклітинні,багатоклітинні і колоніальні форми мікроскопічних розмірів (від тисячних часток міліметра), а також форми з різною будовою слані, що досягають 30—45 м.Водорості — єдина група організмів, серед яких зустрічаються прокаріоти (синьозелені) і еукаріоти (решта відділів). В ядрах еукаріотних водоростей виявлені структури, властиві ядрам інших еукаріотів:оболонки, ядерний сік, ядерця, хромосоми.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]