Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпори боровцю.docx
Скачиваний:
102
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
347.81 Кб
Скачать

88. Початок Першої світової війни. Військові дії у 1914 р., вступ у війну Туреччини.

Протягом тижня з часу оголошення А-У війни Сербії 28 липня 1914 р. в неї втяглись майже всі великі держави Європи. 28 липня 1914 р. – Австро-Угорщина оголосила війну Сербії,приводом до чого послужило Сараєвське вбивство.

1 серпня 1914р. –Німеччина оголосила війну Росії.

1-2 вересня - німецькі війська окупували Люксембур.

3 серпня - Німеччина оголосила війну Франції.

4 серпня - нім.війська вторглись в Бельгію.

6 серпня - Австро-Угорщина об’явила війну Росії.

Відразу ж після початку війни поспішили заявити про свій нейтралітет Болгарія і Греція, та союзники по австро-німецькому блоку - Італія та Румунія. Туреччина також заявила про нейтралітет, але уже 2 серпня тур. Уряд уклав таємну угоду з Німеччиною передавши в її розпорядження свої збройні сили. Утворилось кілька фронтів, з яких західний і східний були головними, решта – Балканський, Закавказький, Аравійський були другорядні. Особливо детально був розроблений німецький стратегічний план бойових дій. За дещо зміненим планом Шліффена передбачалось основного удару завдати Франції вторгнувшись в неї через Бельгію. Незначні частини німецької армії мали стримати наступ росіян на лінії Мазурських озер. Тим часом німці мали оточити лівий фланг французів і притиснути їх до східного кордону. Розгромивши Францію німці мали кинути усі сили в Росію. Проте план провалився. Його не вдалось здійснити за 8-10 тижнів як передбачалось. Бельгійці, хоч і не готувались до війни, зуміли затримати німецьку армію на 2 тижні біля фортеці Льєж. Коли нім. Війська все таки увійшли в Францію то там також зустріли запеклий опір. До того ж у вирішальний момент наступу на Париж (26 серпня) були вимушені перекинути на схід 8 дивізій. На поч. вересня розпочалась битва на р. Марні. Криваві бої тривали з 3 по 10 вересня, з обох сторін брало участь 1,5 млн. чол. Втрати з обох сторін – 600 тис. чол.. Німці, хоча і були за кілька дес.. км. Від Парижа, успіху не досягли і відступили. «Чудо на Марні». Мольтке подає у відставку, замість нього начштабу стає фон Фалькенгайм. Фалькенгайм розгорає фланговий наступ на французів, проте оточити ліве крило французів йому не вдалось (біг до моря). Лінія фронту розтягнулась від Швейцарії до Пн. Моря.

Сербський фронт. Уже 28 липня австрійці розпочали наступ на Белград. У серпні-грудні точились бої, сербська столиця кілька разів переходила з рук в руки. Але серби відбили Белград. У тих. Р-ні війну Німеччині 23 серпня оголосила Японія, чиї війська відбили у німців Шандун і Циндао. У серпні 1914 р. ескадра Шпеє була знищена. В листопаді 1914 р. у війну вступає Туреччина («Гебен» і «Бреслау»). Кораблі Антанти натомість бомбардували Боспор і Дарданели.

Перебіг бойових дій 1914 виявив серйозну непідготовленість країн до війни. Промисловісь була недостатньо мілітаризована. А головне ніхто не очікував що війна затягнеться, повна неготовність до затяжної «окопної» війни. Європейці, які раніше використовували нові види зброї переважно у колоніальних війнах, тепер на власній шкірі відчули їх силу (особливо усі були вражені ефективністю кулеметів).

89,Стратегічні плани сторін та військові дії на фронтах Першої світової війни у 1915 р. Вступ у війну Італії та Болгарії.

Це час удару німців по Росії. У лютому для відволікання противника від сх.. фронту союзники організували т. зв. Дарданельську операцію. Після бомбардування портів і укріплень 26 лютого анг. висадили перші десанти в Дарданелах. Проте наступ десантів не вдався на обох берегах протоки. Турецькі укріплення збудовані під кер. Німців виявились неприступні. Гостро постала проблема поповнення особового складу і частин флоту. Турецький патріотизм. На Зах. Фронті ген. Жофр намагався організувати масовий контрнаступ проти німців у лютому-квітні 1915 проте невдало. 22 квітня 1915 відбулась перша газова атака німців на Антанту в р-ні Іпру. Було знищено 20 фр. Див і 50 тис. англійців. 23 травня 1915 у війну вступаї Італія. У червні-листопаді італійці ведуть безуспішний наступ в р-ні р. Ізумцо. Позитивним моментом була нейтралізація іт. флотом айстро-угорського і становлення гегемонії Антанти на Середземному морі.

На Балканському фронті важливою подією став вступ у війну Болгарії (6 вересня 1915 р.). Сербія опинилась в оточенні. Ценральні держави організували наступ на Белград. Чисельність противника була в 2 р. більша ніж сербів, до того ж у ворога була важка артилерія. На поч.. жовтня Белград взяли. Довершив розгром наступ австрійців в Боснії і болгар зі сходу. На допомогу сербам висадились союзники в Салоніках. Реально допомогти не змогли через наступ болгар в долині р. Чієрни. Утворився Салонікський фронт, Сербський фронт було ліквідовано. Залишки сербських військ після важкого переходу через зимові Балканські хребти вийшли до Адріатики. Кораблі союзників вивезли їх на Корфу. Капітулювала і Чорногорія в дютому 1916 р.

Війна на морі. Була пасивною з боку надводного флоту. Активно діяли німецькі підводні човни. В лютому 1915 Німеччина оголошує необмежену підводну війну. У травні потоплено «Лузітанію». Підводні човни німців знищили 1,5 млн. водотоннажності ворожого торгового флоту. Успіх на Сході невдачі на заході. У грудні 1915 в штабі ген. Жофра зібралась союзницька нарада. Планувався удар одночасно на західному і сх.. фронтах з вирішальним значенням першого. Проте німці випередили союзників і в лютому 1916 розпочалась наймасштабніша битва війни – «Верденська м’ясорубка».

90,Бойові дії у 1916 р. на фронтах Першої світової війни. Вступ у війну Румунії.

Успіх на Сході невдачі на заході. У грудні 1915 в штабі ген. Жофра зібралась союзницька нарада. Планувався удар одночасно на західному і сх.. фронтах з вирішальним значенням першого. Проте німці випередили союзників і в лютому 1916 розпочалась наймасштабніша битва війни – «Верденська м’ясорубка». 270 тис. і 1000 гарм. У німців, 170 тис. і 270 гарм. у фр. Після тижневої артпідготовки німці пішли у наступ. Організацією фр. Оборони займався ген. Петен, що зумів перекинути підкріплення по т. зв. «священній дорозі» (єдиному вцілілому шосе). З 27 лютого по 6 березня загинуло 190 тис. вояків. Кульмінацією битви став наступ нім. Вздовж Маасу. В лютому – червні німці намагались перехопити ініціативу. Для нейтралізації наступу німців союзники розпочали наступ на р. Соммі (186-167 див.) Участь брала славнозвісна армія Кітченера. З 24 липня розпочалась артпідготовка. Їх зупинив шквальний кулеметний вогонь німців. Катастрофа. Союзники переглянули тактику. Почали використовувати при штурмах мобільні добре озброєні спецкоманди (штурмовики).

Тоді ж союзники вперше використали танки. Битва продовжувалась до листопада 1916. Загинуло 420 тис. анг. і 200 тис. фр. За 180 км. КВ. землі. Проте дані бої дали змогу провести контратаку під Верденом.

Італ. Фронт. Австрійська армія розпочала наступ у травні 1916 в р-ні Трентино. Від поразки італійців врятував Брусиловський прорив в Галичині. Італ. Перейшли у контрнаступ. 26 серпня 1916 у війну на боці Антанти вступила Румунія. 29 вересня нім. – ав. Армія ударом з Трансільванії окупувала Валахію. 6 грудня захопили Бухарест. Болгари взяли Добружну і Констанцу. Росіяни були вимушені створити новий румунський фронт у Бессарабії.

На морі. Проти підводників почали використовувати есмінці. На ультиматум Вільсона у квітні 1916р. німці припинили необмежену підводну війну. Ютланд 1 червня 1916 р. Головні сили нім. і анг . флотів. Хоча анг. втратили більше кораблів німці були змушені відступити перед загрозою знищення.