Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД - конспект.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
7.48 Mб
Скачать

Тема: Основи виробничої санітарії і гігієни. План:

1. Поняття виробничої санітарії та гігієни праці. Умови праці.

2. Виробничий шум і вібрації.

3. Освітлення виробничих приміщень і робочих місць.

1. Виробнича санітарія – це система організаційних та технічних заходів, направлених на усунення потенційно небезпечних чинників і запобігання професійних захворювань та отруєнь.

Гігієна праці – це наука, що вивчає вплив виробничого процесу та навколишнього середовища на організм працівників з метою розробки санітарно-гігієнічних та лікувально-профілактичних заходів, які направлені на створення найбільш сприятливих умов праці, забезпечення здоров'я та високого рівня працездатності людини.

Умови праці – це сукупність чинників виробничого середовища і трудового процесу, які впливають на здоров'я і працездатність людини в процесі її професійної діяльності.

Відповідно до Гігієнічної класифікації праці, умови праці розподіляються на 4 класи:

1 клас - оптимальні умови праці - такі, при яких зберігається не лише здоров'я працюючих, а й створюються передумови для підтримування високого рівня працездатності.

2 клас - допустимі умови праці - такі рівні чинники виробничого середовища і трудового процесу, які не перевищують встановлених гігієнічних нормативів для робочих місць, а можливі зміни функціонального стану організму відновлюються за час регламентованого відпочинку або до початку наступної зміни та не чинять несприятливого впливу на стан здоров'я працюючих і на їх потомство в найближчому та віддаленому періодах.

3 клас - шкідливі умови праці - наявність шкідливих виробничих чинників, що перевищують гігієнічні нормативи і здатні чинити несприятливий вплив на організм працюючого та (або) його потомство.

4 клас - небезпечні (екстремальні) умови праці - такі рівні чинників виробничого середовища, вплив яких протягом робочої зміни (або ж її частини) створює високий ризик виникнення важких форм гострих професійних уражень, отруєнь, каліцтв, загрозу для життя.

2.Шум - небажанні для людини хаотичні звуки, які виникають при хвилеподібних механічних коливаннях в твердих, газоподібних середовищах і рідинах; це набір звуків різної частоти та інтенсивності. Рівень шуму, правильніше рівень звукового тиску вимірюється в децибелах (дБ).

Больовий поріг — це звук з інтенсивністю 140 дБА. Поріг дискомфорту (біль у вусі) відповідає звуковому тиску понад 120 дБ. Шум з рівнем звукового тиску до 30—35 дБ не турбує людину. Підвищення рівня звукового тиску до 40—70 дБ зумовлює значне навантаження на нервову систему, спричиняючи погіршення самопочуття, зниження продуктивності розумової праці. Вплив шуму з рівнем понад 75 дБ протягом тривалого часу викликає погіршення слуху. При дії шуму з високим рівнем (понад 140 дБ) можуть статися розрив барабанних перетинок, контузія, а при шумі з вищим рівнем (понад 160 дБ) може настати смерть.

Неспецифічні зміни в органах та системах людини особливо проявляються при дії високочастотного шуму. Робітники скаржаться на головний біль, запаморочення, погіршення пам'яті, підвищену втомлюваність, порушення сну, серцебиття та біль в ділянці серця. Спостерігається дисфункція шлунка, зміна кислотності шлункового соку.

Загальне захворювання організму з ураженням органу слуху та центральної нервової та серцево-судинної систем називають шумовою хворобою.

Джерелами шуму на виробництві є;

  1. Шум характерний для підприємств дробіння, розмелювання, просіювання, 80-120дБ.

  2. Робота двигунів, компресорів, вентиляторів, 80-120дБ.

  3. Цукрові заводи: - ремонтно-силовий цех, миття, 90-95дБ.

  4. Тютюнові фабрики: тютюнорізальні верстати, укладальні машини, 90-95 дБ.

  5. Молокозаводи і м'ясокомбінати: розливання і закупорювання молока, сепаратори, насоси, забій тварин і т. д., 75-85дБ

  6. Робота машин в с/г, 70-100дБ.

Довгий вплив шуму на людину призводить до зниження рівня виробництва продукції на 10-60%.

Вібрація - механічні коливання частин машин, агрегатів, комунікацій і споруд під впливом динамічно неврівноважених деталей і вузлів які обертаються. Вібрація відбувається внаслідок:

  • технологічної необхідності;

  • несправного технічного стану обладнання.

За способом впливу на людину вібрація поділяється на два види:

  1. загальна вібрація (вібрація робочих місць), котра передається через опорні поверхні на тіло людини;

  2. локальна, котра передається через руки та ноги людини.

Вібрація справляє на людину наступні впливи:

  • подразнювальний;

  • зміщення органів;

  • деформації тканин та клітин окремих органів.

Наслідками впливу вібрації є:

    • зниження працездатності;

    • порушення функцій центральної нервової системи;

    • порушення функцій опорно-рухового апарату;

    • порушення функцій статевих органів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]