Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД - конспект.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
7.48 Mб
Скачать

Тема: Середовище проживання людини.

План.

1. Навколишнє, виробниче і побутове середовище,

2. Проблема безпеки людини в системі "людна-машина-середовище (проживання, виробниче)". Система людина-життєве середовище.

1. Навколишнє середовище - це сукупність природних, природно-антропогенних і соціальних факторів, які чинять безпосередній вплив на рівень життя населення і економічні показники функціонування народного господарства, на кожну людину окремо.

Природне середовище - це постійна взаємодія і взаємопроникнення чотирьох оболонок землі, а саме:

  • Атмосфера - зовнішня газова оболонка землі, товщиною приблизно 3000 км; її склад: азот – 78%, кисень – 21 %, вуглекислий газ, озон, водяна пара, інертні та інші гази і домішки – 1%

  • Літосфера - зовнішня тверда оболонка землі, що включає земну кору з частиною верхньої мантії Землі. Земна кора має товщину близько 80 км, складається на 99,5% з кисню, кремнію, водню, алюмінію, залаза, магнію, натрію, кальцію, а інші елементи – 0,5%.

  • Гідросфера - водяна сфера планети, сукупність океанів, морів, вод континентів, льодових покровів, що складає 16 млрд. м3 води і становить 0,25% маси планети.

  • Біосфера - сфера існування живих організмів, включає частину атмосфери, літосфери та гідросфери. Верхня межа біосфери сягає 85 км, нижня 2 км в літосфері, та до 11 км в гідросфері.

  • Ноосфера – сфера розуму, буквально "мисляча оболонка" – фаза розвитку біосфери, у ході якої розумна діяльність людства стає головним визначальним фактором її функціонування.

Навколишнє, виробниче і побутове середовище - це середовище проживання людини, яке включає:

1. Природньо-екологічне середовище температура повітря і води, вологість, атмосферний тиск, сила і швидкість вітру, -освітлення, хімічний склад повітря і води, радіаційний фон.

2. Екологія і практика адаптація людини до навколишнього середовища (температура повітря +50 С, нестача води, пустелі, гірські райони, забрудненні території і т. д.)

3. Посилення негативного впливу людини на природу і екологію, відходи промисловості і людства: енергетика (АЕС), транспорт, сільське господарство, космічні розробки, добування енергоресурсів і т.д.

4. Охорона навколишнього середовища: законодавчі акти, екологічні служби (поліції), міжнародні угоди, громадські "зелені" організації (GREEN РЕАСЕ) і т.д.

5. Побутові умови проживання людини (погіршуються в теперішній час).

Взаємодія людини з природним середовищем поділяється на наступні періоди:

Перший період від 2 млн, років до 8-4 тис, років тому. Характеризується накопиченням знань про природу, пристосуванням до неї.

Другий період - рабовласницький лад і феодалізм. Період активного використання людиною природних ресурсів.

Третій період (18ст.- перша половина 20ст.) - період активного розвитку локальних і регіональних екологічних криз, протистояння людини і природи.

Четвертий період (останнє 40-50 років) - розвиток глобальної кризи, парниковий ефект, озонові дари, кислотні дощі, забруднення усіх сфер.

2. Розвиток науково-технічного прогресу, поява нових складних машин, посилення впливу людини на середовище через машини призвело до появи системи "людина-машина-середовище" і пов'язаних з цією системою небезпечних для людини факторів. Включає в себе побутове та виробниче середовище.

Виробниче середовище – це середовище, в якому людина здійснює свою трудову діяльність (містить комплекс підприємств, організацій, установ, транспортних засобів, комунікацій тощо)

Побутове середовище – це середовище проживання людини, що містить сукупність житлових будівель, споруд спортивного і культурного призначення, комунально-побутових організацій і установ.

ЛЮДИНА

Органи чуття

Центральна нервова система

Органи управління

МАШИНА

Засіб відображення інформації

Інформаційні та обчислювальні прилади

Органи управління

СЕРЕДОВИЩЕ

До об’єкту


Приведемо узагальнену модель системи "людина-життєве середовище" та її складові елементи:

  • Людина – основний елемент даної системи, в якій під терміном "людина" розуміється не лише одна істота, індивід, а й група людей, колектив, мешканці населеного пункту, регіону, країни, суспільство, людство загалом.

  • Життєве середовище - другий елемент цієї системи, є частиною Всесвіту, де перебуває або може перебувати в даний час людина і функціонують системи її життєзабезпечення. Складається з трьох компонентів: природного, соціального (соціально-політичного) і техногенного середовищ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]