Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
БЖД - конспект.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
7.48 Mб
Скачать

Тема: Ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій. Евакуація населення.

План:

1. Ліквідація наслідків надзвичайних ситуацій.

2. Знезараження.

3. Евакуація населення.

1. Внаслідок НС виникають руйнування будинків, споруд, шляхів сполучення, зараження місцевості радіоактивними та хімічними речовинами, затоплення, пожежі тощо. Люди можуть опинитися у завалах, у пошкоджених, підтоплених або палаючих будинках, інших не передбачуваних ситуаціях. У зв'язку з цим необхідні заходи з рятування людей, надання їм допомоги, локалізації аварій та усунення пошкоджень. При вирішенні цих проблем виходять з того, що в осередках ураження і районах лиха будуть проводитися не тільки суто рятувальні роботи, а й деякі невідкладні, не пов'язані з рятуванням людей.

Рятувальні та інші невідкладні роботи (РіНР) проводяться з метою:

  • порятунку людей та надання допомоги ураженим;

  • локалізації аварії та усунення пошкоджень;

  • створення умов для наступного проведення відновлювальних робіт.

При проведенні РіНР велике значення має дотримання таких умов, як:

  • своєчасне створення угрупувань, сил, що залучаються для проведення РіНР;

  • своєчасне ведення розвідки;

  • швидкий рух і введення сил в осередок ураження;

  • безперервне проведення РіНР до їх повного завершення;

  • тверде й оперативне управління силами, що залучаються до проведення РіНР;

  • всебічне забезпечення їх діяльності.

Рятувальні роботи включають:

  • розвідку маршрутів висування формувань і об'єктів робіт;

  • локалізацію і гасіння пожеж на маршрутах висування і на ділянках робіт,

  • пошук уражених і витягування їх з пошкоджених та палаючих будинків, загазованих, затоплених, задимлених приміщень, із завалів;

  • розкриття зруйнованих, пошкоджених, завалених споруд та рятування людей, які там знаходяться;

  • подання повітря в завалені споруди з пошкодженою фільтровентиляційною системою;

  • надання першої долікарняної допомоги ураженим та евакуація їх до лікарських установ;

  • виведення (вивезення) населення з небезпечних зон у безпечні райони;

  • санітарну обробку людей, ветеринарну обробку сільськогосподарських тварин, дезактивацію та дегазацію техніки, засобів захисту, одягу, продовольства, води, фуражу.

Інші невідкладні роботи включають:

  • прокладання колонних шляхів та влаштування проїздів (проходів) у завалах та в зонах ураження;

  • локалізацію аварій на газових, електричних мережах з метою забезпечення умов для проведення рятувальних робіт;

  • укріплення чи руйнування конструкцій будинків та споруд, які загрожують обвалом та перешкоджають безпечному руху і проведенню рятувальних робіт;

  • ремонт та відновлення пошкоджених і зруйнованих ліній зв'язку та комунально-енергетичних мереж з метою забезпечення рятувальних та інших невідкладних робіт, а також захисних споруд для укриття людей у випадку повторних НС;

  • пошук, знешкодження та знищення боєприпасів, що не розірвалися, та інших вибухонебезпечних предметів.

2. Знезараження здійснюють у формі дезактивації, дегазації, дезінфекції.

Дезактивація - видалення ЙР/Чз заражених ділянок місцевості, споруд, техніки, різних предметів. Залежно від обстановки може проводитись частково або в повному обсязі. При частковій дезактивації знезаражуються тільки деякі ділянки місцевості, основні деталі обладнання, одяг, взуття, засоби індивідуального захисту, тобто все те з чим безпосередньо стикається людина

Звичайний і захисний одяг і взуття обмітають, витрушують, вибивають і чистять, протирають ганчіркою змоченою водою або дезактивувальним розчином, миють щітками під сильним струменем води. До дезактивувальних речовин належать усі пральні порошки і пасти (ОП-7, ОП-10), що застосовуються у вигляді водних розчинів. Якщо їх немає, можна користуватись господарським милом.

Дегазація - руйнування (нейтралізація) або видалення ОР з різних предметів, техніки, споруд і місцевості. Дегазація, як часткова, так і повна, здійснюються трьома способами: хімічним, фізико-хімічним, механічним.

Хімічний спосіб - полягає у дії на ОР дегазувальної речовини, внаслідок чого утворюються нетоксичні речовини.

При фізико-хімічному способі ОР видаляються із заражених об'єктів, розчиняючи, випаровуючи або сорбуючи (поглинаючи) їх.

Механічний спосіб - це видалення ОР, що знаходяться на поверхні (напр. знімають зараження. шар фунту, або засипають його фунтом).

Основні способи дегазації одягу і взуття - провітрювання, вимочування у воді, кип’ятіння, прання, обробка пароповітряно-аміачною сумішшю. Бавовняні і гумові вироби кип’ятять і перуть. Якщо у воду додати соду, пральний порошок або мило, руйнування ОР проходить швидше. Обробку пароповітряно-аміачною сумішшю застосовують для всіх видів виробів одягу, взуття, хутряних виробів і засобів захисту шкіри.

Дезинфекція - знищення хвороботворних мікроорганізмів і руйнування токсинів на місцевості, спорудах, техніці різних предметах. Проводиться двома способами: фізичним і хімічним.

Хімічний спосіб - це застосування дезинфікуючих розчинів, що знищують хвороботворні мікроби і токсини.

При фізичному способі хвороботворні мікроби гинуть під дією високих температур.

Для дезинфекції території, різних об'єктів, предметів домашнього вжитку використовують хлорне вапно, монохлорамінами, дихлорамінами, їдкий натрій у розчинах від 0,2-10%. Приміщення, меблі і речі обробляють 3-5% розчином фенолу; 1-10% водним розчином лізину -взуття, гулові і шкіряні вироби; розчином гашеного вапна будинки, склади, транспорт, туалети, дороги, подвір'я та інші території.

3. Евакозаходами називаються розосередження та евакуація населення з міст у заміську зону.

Розосередження - це організоване вивезення з міст у заміську зону робітників та службовців, що продовжують працювати у військовий час або в умовах надзвичайних ситуацій.

Евакуація - вивезення з міст у заміську зону решти населення, яке знаходиться у зонах можливих сильних руйнувань і катастрофічних затоплень.

Що стосується навчальних закладів, то тут можливі три варіанти:

1. вони припиняють свою діяльність;

2. евакуюються (діяльність переноситься у заміську зону);

3. продовжують працювати на місцях, але за скороченими програмами.

Заміська зона - це територія, розташована поза містом, за межами зони можливих руйнувань.

Відповідальність за евакуацію робітників і службовців та їх сімей у призначені райони покладаються на начальників ЦО та штаби ЦО підприємств. Розосередження робітників і службовців, що продовжують функціонувати, здійснюється за виробничим принципом, а населення, не зайняте у виробництві - за територіальним принципом (тобто за місцем проживання)..

Щоб евакуація пройшла організовано її завчасно планують місцеві адміністративні органи і створені при них евакуаційні комісії: заздалегідь визначається склад, місця розташування і порядок роботи збірних евакуаційних пунктів (ЗЕЛ), а в сільській місцевості створюються прийомні евакуаційні пункти (ПЕП).

Почувши інформацію про евакуацію, громадяни повинні готуватись до виїзду в заміську зону. Із собою взяти найнеобхідніше: засоби індивідуального захисту, паспорт, військовий квиток, свідоцтва про народження, освіту, шлюб, спеціальність, трудову книжку або пенсійне посвідчення, продукти харчування на 2-3 доби, одяг, взуття, предмети туалету.

Усе зібране скласти у валізу і прикріпити ярлик або бирку, на якому зазначити прізвище, ім'я та по батькові і кінцевий пункт евакуації.

Перед виходом із квартири виключити всі освітлювальні і нагрівальні прилади, закрити крани водопровідної і газової мереж, закрити вікна і кватирки, замкнути двері.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]