Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

4.5. Загальні правила представлення формул

При використанні формул необхідно дотримуватися певних технико-орфографических правил. Почнемо з розміщення формул в тексті курсової роботи.

Великі, довгі і громіздкі формули, які мають в складі знаки суми, твори, диференціювання, інтеграцію, розміщують на окремих рядках. Для економії місця декілька коротких однотипних формул, відокремлених від тексту, можна подати в одному рядку, а не одну під інший. Невеликі і нескладні формули, які не мають самостійного значення, вписують усередині рядків тексту.

Пояснення значень символів і числових коефіцієнтів треба подавати безпосередньо під формулою в тій послідовності, в якій вони дані у формулі. Значення кожного символу і числового коефіцієнта записують з абзацного відступу. Перший рядок пояснення починають із слова «де» без двокрапки.

Рівняння і формули треба відокремлювати від тексту вільними рядками. Вище і нижче за кожну формулу залишають по одній вільній терміні. Якщо рівняння не поміщається в одну терміну, його переносять в другий ряд після знаків рівності (=), плюс (+), мінус (-), множення (х) і ділення (:).

Нумерувати слід лише ті формули, на які є посилання в тексті. Інші нумерувати не рекомендується.

Порядкові номери позначають арабськими цифрами в круглих дужках біля правого поля сторінки без крапок від формули до її номера. (Від формули до кінця абзацу перехід здійснюється за допомогою клавіші Tab). Номер, який не поміщається в рядку з формулою, переносять в наступний ряд нижче за формулу. Номер формули при її перенесенні поміщають на рівні останньої терміни. Номер формули-дробу подають на рівні основної горизонтальної риски формули.

Номер групи формул, розміщених на окремих термінах і об'єднаних фігурною дужкою (парантезом), розташовується вправо від вістря парантеза, яке знаходиться в середині групи формул і обернене у бік номера.

Правила пунктуації в тексті з формулами. Двокрапку перед формулою ставлять лише у випадках, передбачених правилами пунктуації: а) якщо в тексті перед формулою є узагальнювальне слово; б) цього вимагає побудова тексту, який передує формулі.

Розділовими знаками між формулами, які йдуть одна за одною і не відокремлені текстом, можуть бути кома або крапка з комою безпосередньо за формулою до її номера.

Розділові знаки між формулами при парантезе ставлять усередині парантеза. Після таких громіздких математичних виразів, як визначники і матриці, можна розділові знаки не ставити.

Формули в курсовій роботі (якщо їх більше однієї) нумерують у межах розділу. Номер формули складається з номера питання і порядкового номера формули в розділі, між якими ставлять крапку. Номери пишуть біля правого поля листа в одному рядку з відповідною формулою в круглих дужках, наприклад: (3.1) (перша формула третього розділу).

Наприклад: Розрахунок балансу трудових ресурсів регіону:

де Тр – трудові ресурси (всього), тис. чіл.;

Нтв – населення в працездатному віці, тис. чіл.;

Ір – працюючі інваліди I і II групи в працездатному віці, тис. чіл.;

Нл – населення в працездатному віці, одержуюче пенсію через старість на пільгових умовах, тис. чіл.;

Нрп – працююче населення в пенсійному віці, тис. чіл.;

РП – працюючі підлітки, тис. чіл.

Соседние файлы в папке Методичка по экон. труда-ДонНУЭТ