Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

Титульний лист

ЗМІСТ

ВСТУП

1

ОСНОВНА ЧАСТИНА містить, як правило, три- чотири розділи, які в свою чергу поділяються на два-три підрозділи

2

3

(4)

ВИСНОВОК

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ

ДОДАТКИ

Результати дослідження повинні бути викладені обсягом 40-45 рукописних сторінок стандартної форми (що включають таблиці, схеми, діаграми, графіки і тому подібне) з постановкою в плані не більше п’яти питань.

2. ВИМОГИ ДО ЗМІСТУ СТРУКТУРНИХ ЕЛЕМЕНТІВ КУРСОВОЇ РОБОТИ

ТИТУЛЬНИЙ ЛИСТ. Зразок титульного листа курсової роботи приведений в додатку А.

ЗМІСТ оформляється у вигляді переліку основних елементів структури курсової роботи з вказівкою сторінок, з якою вони починаються. Основна частина є назвами питань і пунктів курсової роботи. Приклад змісту курсової роботи приведений в додатку Б.

ВСТУП. Бажано дотримувати наступну послідовність. На початку обґрунтовується вибір теми, визначається її актуальність.

Після розкриття актуальності стисло наголошується ступінь дослідження обраної теми (указується перелік основних вітчизняних і зарубіжних учених, які займалися даною науковою проблемою, а також наголошується повнота розкриття питань в їх працях).

Далі визначається мета роботи. Мета курсової роботи - всебічнеє, достовірне вивчення об'єкту, процесу або явища; їх структури, зв'язків і відносин на основі розроблених в науці принципів і методів пізнання, а також отримання і впровадження у виробництво (практику) корисних результатів. Мета роботи зазвичай тісно пов'язана з темою дослідження і повинна чітко указувати, що саме вирішується в курсовій роботі.

Далі перераховується комплекс завдань, що підлягають вирішенню для розкриття теми. Це зазвичай роблять у формі перерахування (вивчити..., описати..., встановити..., виявити..., вивести залежність... і тому подібне). Формулювати завдання необхідно по можливості ретельно, оскільки опис їх рішення складає зміст розділів роботи. Це важливо також і тому, що заголовки питань змісту формулюються на основі переліку завдань курсової роботи.

Після цього вказується об'єкт і предмет дослідження.

За об'єкт зазвичай приймається підприємство, організація, країна, регіон, конкретний сегмент ринку праці на інформаційній базі якого проводиться дослідження.

У якості предмета дослідження в курсовій роботі виступає основне завдання, відбите в темі роботи (наприклад, якщо тема курсової роботи «Організація праці на підприємстві: зміст, елементи, форми», предметом дослідження може виступати процес організації праці на підприємстві ТОВ «Квад»). Далі вказується інформаційна база, або джерела первинних даних, що характеризують об'єкт дослідження, законодавчі акти, які використовувалися при вивченні теми. Також визначається методологічна база і приводяться основні наукові методи, використані в роботі.

Після тексту вступу приводиться перелік ключових слів, які є визначальний для розкриття суті курсової роботи. Перелік ключових слів містить від 5 до 7 слів (словосполучень), надрукованих великими буквами в називному відмінку в рядок через коми.

Обсяг вступу не повинен перевищувати 2- 3 сторінок.

ОСНОВНА ЧАСТИНА

Виконання курсової роботи починається з вибору теми.

Загальна тематика курсових робіт з дисципліни „Економіка праці і соціально-трудові відносини” укрупнено поділяється на два блоки тобто два альтернативні напрями дослідження (рис. 1.1).

Перший блок (напрям) стосується тем курсових робіт, акцент у дослідженнях за якими робиться на проблемах економіки праці і соціально-трудових процесів на рівні країни, регіону або міста ( мається на увазі макро- або мезорівень). При цьому у таких роботах передбачається наявність одного підпункта, дослідження у якому будуть присвячені розгляду проблемного питання на рівні підприємства (мікрорівні). Наприклад, якщо тема курсової роботи буде стосуватись формування і розвитку ринку праці у сфері обігу Донецької області, студенту необхідно буде розглянути питання удосконалення механізму регулювання внутрішньо фірмового ринку праці на рівні окремого підприємства.

Рис 1.1. Перелік альтернативних напрямів дослідження курсових робіт з дисципліни „Економіка праці і соціально-трудові відносини”

Другий блок (напрям) стосується тем курсових робіт, акцент у дослідженнях за якими робиться на проблемах економіки праці і соціально-трудових процесів на рівні підприємства ( йдеться про мікро рівень). При цьому такі роботи, незалежно від обраної теми, обов’язково включатимуть дослідження головних показників, що характеризують соціально-трудові відносини на рівні країни, регіону (області) або міста тобто макро- або мезо складову.

Основна частина курсової роботи складається з трьох ( у деяких випадках чотирьох) розділів.

Перший розділ роботи носить теоретико-методичний характер. У ньому розглядаються теоретичні аспекти досліджуваної проблеми. Розділ складається з 2-х або3-х підрозділів в яких необхідно :

- розкрити сутність досліджуваної проблеми;

- охарактеризувати понятійний апарат, основні визначення та навести класифікацію показників з обраної проблеми;

- проаналізувати і узагальнити існуючі дослідження та роботи інших учених, які займались питаннями, що стосуються обраної теми ;

- визначити дискусійні моменти і проблеми теоретичного, методологічного і практичного характеру, які потребують подальшого вивчення.

Другий розділ роботи носить аналітичний характер. У ньому проводиться дослідження проблеми, означеної у темі, на матеріалах статистичної звітності Державного комітету статистики України, на матеріалах, що публікуються Державною службою зайнятості України тощо, або на матеріалах статистичної або внутрішньої звітності окремих підприємств (підприємства).

Другий розділ складається з кількох підрозділів.

Перший підрозділ другого розділу, незалежно від теми курсової роботи, повинен бути присвячений оцінці соціально-економічного становища та ситуації на ринку праці в Україні загалом або в окремому регіоні країни (області) або в окремому місті.

Для цього необхідно навести основі показники соціально-економічного розвитку, які вказані у наведених нижче таблицях (табл. 1.1, табл. 1.2), дослідити їх динаміку за останні 2-4 роки ( та (або) за останні 4 квартали та (або) останні 6-12 місяців).

На цій основі необхідно розрахувати аналітичні показники (табл.. 1.3), які характеризують актуальні соціально-трудові проблеми країни (регіону, міста) і зробити висновки щодо головних тенденцій за цими показниками.

Таблиця 1.1

Основні показники соціально-економічного розвитку України (або регіону або міста)

  

Поточ-

ний період*

Темпи зростання, %

до минулих перодів

р

_____р

____р

Валовий внутрішній продукт, млн.грн.

Обсяг реалізованої промислової продукції (робіт, послуг), млн.грн.

Індекс промислового виробництва

Оборот роздрібної торгівлі, млн.грн.

Доходи населення

номінальні, млн.грн.

реальний наявний, %

Витрати населення, млн.грн.

Середньомісячна заробітна плата одного працівника

номінальна, грн.

реальна, %

Заборгованість із виплати заробітної плати всього,  млн.грн.

Індекс споживчих цін

Індекс реальної заробітної плати

х

100,2

120,4

102,37

Кількість населення країни, тис.осіб

х

102,9

122,3

102,97

Кількість економічно активного населення, тис.осіб

Кількість зареєстрованих безробітних на кінець періоду, тис. осіб

Кількість зайнятих осіб на кінець періоду, тис.осіб.

*Примітка. Поточний період передбачає останній рік (місяць, квартал) за яким є статистична інформація

Таблиця 1.2.

Основні показники, що характеризують ринок праці, рівень зайнятості та безробіття в Україні (або в регіоні або в області)

 

Одиниця виміру

Минулий період

Поточний період

Темп зростання

%

Економічно активне населення

тис. осіб

 

 

 

Рівень економічної активності населення

%

 

 

 

Зайняте населення

тис. осіб

 

 

 

Рівень зайнятості населення

%

 

 

 

у віці 15-70 років

працездатного віку

Безробітне населення (за методологією МОП)

тис. осіб

зареєстроване у державній службі зайнятості, працездатного віку

Рівень безробіття населення (за методологією МОП)

% до економічно активного населення

Рівень зареєстрованого безробіття населення працездатного віку

у % до економічно активного населення

у % до населення працездатного віку

Рівень економічної неактивності населення

%

Рівень працевлаштування

у % до тих, які перебували на обліку

Потреба в робочій силі

на кінець періоду, тис. осіб

навантаження незайнятого населення на одне вільне робоче місце, вакантну посаду

на кінець періоду, осіб

Рівень вибуття працівників

у % до середньооблікової кількості штатних працівників

Кількість працівників, яким вчасно не виплачено заробітну плату

на кінець періоду, тис. осіб

Таблиця 1.3.

Показники, що характеризують актуальні соціально-економічні проблеми України (або регіону, або міста)

Найменування показника

Минулий період

Поточний період

Темп зростання, %

1. Ємність сукупного ринку праці, тис. осіб.

2. Ємність поточного ринку праці, тис. осіб.

3. Кількість нових вакансій, тис.

4. Кількість нових пропозицій робочої сили, тис.

5. Кількість працівників, які знаходились у відпустках з ініціативи адміністрації, тис.осіб

6. Кількість працівників, які з  ініціативи адміністрації переведені на скорочений графік роботи, тис.осіб

7. Рівень прийому робочої сили , %

8. Інші показники*

* Примітка. . Інші показники, які студент вважає за доцільне розрахувати

У інших (2-му та 3-му) підрозділах другого розділу більш докладно аналізуються показники, повязані з темою курсової роботи та фактори, які впливають на ці показники.

Третій розділ роботи має рекомендаційний характер. У ньому студентом розробляються і обґрунтовуються рекомендації з розв’язання проблем в аспекті теми дослідження.

ВИСНОВОК. Послідовно висловлюються теоретичні і практичні висновки і пропозиції, до яких прийшов студент в результаті дослідження. Вони повинні бути короткими і чіткими, такими, що дають повне уявлення про зміст, значущість, обґрунтованість і ефективність розробок. Пишуться вони тезово (можна за пунктами) і повинні відображати основні висновки по теорії питання, по проведеному аналізу і запропонованому варіанту можливих змін. Обсяг висновку не повинен перевищувати 3 - 4 -х сторінок.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ повинен містити перелік всіх використаних джерел інформації в такій послідовності:

  • закони України;

  • укази Президента, ухвали уряду;

  • директивні матеріали міністерств;

  • монографії, брошури, підручники;

  • статті з журналів;

  • інструктивні, нормативні і інші матеріали, які використовуються підприємством.

Список літератури повинен містити не менше 20-25 найменувань джерел.

ДОДАТКИ В додатки слід відносити допоміжний матеріал, який при включенні в основну частину роботи захаращує текст.

До допоміжного матеріалу відносяться проміжні розрахунки, таблиці допоміжних цифрових даних, інструкції, методики, громіздкі роздруки на ПК, ілюстрації допоміжного характеру, заповнені форми звітності і інших документів, регістрів обліку.

ГРАФІЧНИЙ МАТЕРІАЛ повинен бути органічно пов'язаний із змістом роботи і в наочній формі ілюструвати основні положення дослідження. Типовими графічними матеріалами є схеми, діаграми і таблиці. Необхідна кількість, склад і зміст графічного матеріалу у кожному конкретному випадку визначається студентом і керівником курсової роботи.

Соседние файлы в папке Методичка по экон. труда-ДонНУЭТ