Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Скачиваний:
18
Добавлен:
22.02.2016
Размер:
351.74 Кб
Скачать

4.4. Представлення таблиць

Цифровий матеріал, використовуваний в курсовій роботі, доцільно оформляти в таблицях. Таблиця - це спосіб представлення інформації, при якому цифровий або текстовий матеріал групується в рядки і графи, відокремлені одна від одної вертикальними і горизонтальними лініями.

По сенсу таблиці діляться на аналітичних і неаналітичних. Аналітичні таблиці є результатом обробки і аналізу цифрових показників. Як правило, після таких таблиць робиться узагальнення про нове (виведеному) знання, яке вводиться в текст словами: «таблиця 2.2 дає можливість зробити вивід, що...», «з таблиці 2.2 видно, що...» і так далі Часто такі таблиці дозволяють виявити і сформулювати певні закономірності.

До неаналітичних таблиць відносяться ті, які містять переважно необроблені статистичні дані, необхідні лише для представлення інформації або констатації певного стану речей.

Зазвичай таблиця складається з таких елементів: порядкового номера і тематичного заголовка, боковика, заголовків вертикальних граф (головки), горизонтальних рядків і вертикальних граф (основній частині, тобто прографки).

Слово «Таблиця» починають з великої букви і друкують його справа в кутку над таблицею. Кожна таблиця повинна мати назву, яку розміщують на другому рядку після слова «Таблиця», починають назву з великої букви і друкують по центру таблиці. Назву не підкреслюють.

Заголовок кожної графи в головці таблиці повинен бути по можливості коротким. Слід уникати повторів тематичного заголовка в заголовках граф, одиниці вимірювання треба указувати в тематичному заголовку, виносити до узагальнювальних заголовків слова, які повторюються. Якщо показники таблиці мають різні одиниці вимірювання, то потрібно виділяти окрему колонку (графу) для них; якщо таблиця будується за показниками, що мають єдині одиниці вимірювання, то їх слід проставляти над таблицею в правому верхньому кутку в дужках під заголовком.

Заголовки граф пишуть з великої букви, підзаголовки - з маленькою, якщо вони складають одну пропозицію із заголовком, і з великою, якщо вони є самостійними. Заголовки (як підлеглі, так і головні) повинні бути максимально точними і простими. У них не повинно бути слів або размерностей, які повторюються. Графу з порядковими номерами рядків в таблицю включати не треба. Досить обережно слід відноситися також до вертикальної графи «Примітки». Така графа потрібна лише тоді, якщо містить дані, які стосуються більшості рядків таблиці.

Таблицю розміщують після першої згадки про неї в тексті (на тій же або наступній сторінці), так, щоб її можна було читати без повороту курсової роботи або з поворотом за годинниковою стрілкою. Таблицю з великою кількістю рядків можна переносити на іншу сторінку. В цьому випадку назву поміщають тільки над її першою частиною. Таблицю з великою кількістю граф можна розділяти на частини і розміщувати одну над однією у межах тієї самої сторінки. Якщо рядки або графи таблиці виходять за формат сторінки, то в першому випадку для кожної частини таблиці повторюють її головку, в другому - боковик. Якщо головка громіздка, її можна не повторювати. У такому разі нумерують графи і переносять їх нумерацію на наступну сторінку. Заголовок таблиці не повторюють.

Якщо текст в графах таблиці уживається кілька разів і складається з одного слова, його можна замінювати лапкою; якщо з двох або більш за слова, то при першому повторенні його замінюють словами «Те ж», а надалі лапкою. Ставити лапку замість повторюваних цифр, мазкий, знаків, математичних і хімічних символів не слідує. Якщо цифрові або інші дані в якомусь рядку таблиці відсутні, то в ній ставлять прочерк.

Всі приведені в таблицях дані повинні бути достовірними, однорідними і такими, що можуть зіставлятися, в основу їх угрупування беруться лише істотні ознаки.

Таблиці нумерують послідовно (за винятком таблиць, представлених в додатках) у межах розділу. У правому верхньому кутку над відповідним заголовком таблиці розміщують напис «Таблиця» з вказівкою її номера. Номер таблиці складається з номера питання курсової роботи і порядкового номера таблиці, між якими відноситься крапка, наприклад: «Таблиця 1.2» (друга таблиця першого питання).

Якщо в курсовій роботі одна таблиця, її нумерують по загальних правилах.

При перенесенні частини таблиці на іншу сторінку слово «Таблиця» і номер її указують один раз справа над першою частиною таблиці, над іншими частинами пишуть слова «Продовження табл.1.2» і «Закінчення табл.1.2». Якщо таблиця поміщається на сторінці, то її не бажано переносити. Якщо таблицю все ж таки необхідно перенести, то на першій сторінці повинні залишитися номер таблиці, заголовок, головка таблиці, номери граф і не менше двох-трьох рядків. Переносити один-два рядки таблиці не припускається.

Приклад оформлення таблиці приведений в додатку Р.

Соседние файлы в папке Методичка по экон. труда-ДонНУЭТ