Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 чудес Украины.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

3.3 Поліпшення територіальної організації 7 чудес України

Безперечно, акція «7 чудес України» сприяє розвитку туризму в Україні та запобігає занедбання історико-культурної спадщини нашої Батьківщини. Акція «7 чудес України» визнана подією 2007 року в туристичній галузі України за версією українських журналістів. Про це свідчать результати опитування журналістів, які пишуть на туристичну тематику, – «Український туризм очима української преси», що традиційно наприкінці року проводиться Національною туристичною організацією та Асоціацією журналістів «Туристичний прес-клуб України».

Але, на жаль, тільки проведення акції не вирішує цілу низку проблем історико-культурних об’єктів.

Успішне вирішення проблем, які стосуються історико-культурної спадщини України, створило б підґрунтя для запобігання іншим. З цією метою потрібно терміново реалізувати наступні заходи з боку держави:

1. Планувати поступове збільшення видатків на збереження культурно-історичної спадщини та передбачити механізм його зростання у подальшому пропорційно зростанню доходної частини бюджету. Орієнтирами є європейські стандарти, за якими бюджетні видатки на культуру в цілому становлять до 2 % на загальнодержавному рівні, та 3-4 % бюджету місцевого рівня. [29]

2. Оголосити мораторій на 5 років (у разі необхідності він може бути пролонгований) на зведення за бюджетні кошти нових пам’ятників, чи відновлення вже неіснуючих. Вивільнені таким чином кошти спрямувати на збереження пам’яток, що перебувають у критичному стані. Їх перелік затвердити після публічного обговорення.

3. Розглянути доцільність та можливість створення Державного комітету охорони культурної спадщини як окремого органу державного управління у складі Уряду з відповідними повноваженнями.

4. Створити спільну постійно діючу комісію з представників Міністерства будівництва, архітектури та житлового комунального господарства і МВС для моніторингу законності відведення землі під забудову поблизу пам’яток історії та архітектури.

5. Прискорити роботу по узгодженню законів та спеціальних нормативно-правових актів з питань охорони культурно-історичної спадщини із нормативно-правовими актами, що регулюють відносини власності, а також щодо узгодження внутрішнього законодавства України у цій галузі з підписаними і ратифікованими нею відповідними міжнародними конвенціями, договорами та угодами.

6. Розробити та впровадити систему податкових пільг для благодійництва та меценатства, стимулювання туристичного бізнесу; на основі вивчення зарубіжного досвіду розробити положення про передання в довгострокову оренду затратних історичних пам’ятників (зокрема, замків).

7. Активніше залучати недержавні організації до охорони і збереження культурно-історичної спадщини, зокрема до моніторингу пам’яток та їх стану, інформування громадськості, виконання проектів на основі бюджетного фінансування через проведення тендерів.

8. Активізувати роботу з реституції в Україну культурних цінностей, зокрема, укладання відповідних двосторонніх угод з іншими державами та внесення українських пам’яток у Список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

9. Для боротьби проти «чорної археології» створити спеціальні підрозділи МВС України з відповідною фаховою підготовкою; забезпечити охорону історичних пам’яток першочергового значення; залучати до цієї справи науковців, органи місцевого самоврядування, добровільні народні дружини, формування козацтва, громадські організації та ЗМІ. Як стимул підняти винагороду у разі передання скарбу державі з 25 % до 50 % (як у інших країнах). [30]

З боку організаторів акції «7 чудес України» доцільно видати путівник, буклети, відео- та радіоматеріали, у яких міститиметься інформація про всі об’єкти які приймали участь у акції «7 чудес України».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]