Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 денежные.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
19.08.2019
Размер:
259.58 Кб
Скачать

230

Тема 7. Облік грошових коштів 1. Документальне оформлення і облік грошових коштів у касі

  1. Візьміть у викладача та вивчіть Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні.

  2. Майте на увазі, що грошові кошти – це кошти короткочасного функціонування, один з найважливіших видів оборотних засобів. Грошові кошти підприємств знаходяться в касі, у дорозі і на рахунках у банку. Можуть бути виражені в національній і іноземній валюті.

3. Грошові кошти всі підприємства, незалежно від форм власності, зобов'язані зберігати в установах банків, крім невеликої суми готівки, обумовленої лімітом для кожного підприємства. Ліміт встановлює само підприємство на початку кожного звітного року. У випадку зміни умов функціонування підприємства ліміт залишку готівки може бути переглянутий. Усі кошти понад установленого ліміту залишку у касі підприємства зобов'язані здавати в порядку й у терміни, встановлені установою банку, для зарахування на їхні рахунки.3а перевищення ліміту готівки в касі підприємство сплачує штрафні санкції відповідно до діючого законодавства.

4. Для зберігання і використання готівки підприємство має касу. У даний час касові операції (надходження готівки у касу і видача з неї) здійснюються касами двох видів: операційною – касовим апаратом і головною - центральною касою.

5. Операційні каси обслуговуються касирами - операціоністами, що безпосередньо отримують від покупців готівку за продані товари й оформлюють розрахунки з застосуванням касового апарата, із обов'язковою видачею покупцеві касового чека.

6. Денний виторг касири - операціоністи здають старшому касирові (касирові центральної каси), що виписує на її суму прибутковий касовий ордер і квитанцію до нього.

7. Виторг від реалізації товарів (послуг) може бути використаний на підприємстві для розрахунку з постачальниками, кредиторами, на поточні господарські потреби і т.ін. або зданий в банк для зарахування на поточний або валютний рахунок підприємства. При цьому грошові кошти можуть бути здані в денні і вечірні (при наявності відповідного договору з установою банку) каси банку, інкасаторам, а також відділенням зв'язку для наступного перерахування на поточний рахунок підприємства. Терміни і порядок здачі виторгу встановлюються установами банків кожному підприємству й організації за узгодженням з їхніми керівниками, виходячи з необхідності прискорення оборотності коштів і своєчасного надходження їх у каси банків.

8. Надходження грошей у касу і видача їх з каси незалежно від використання касових апаратів, оформляються прибутковими і видатковими касовими ордерами (форма № КО-1 і № КО-2), що виписуються і реєструються бухгалтером у книзі реєстрації прибуткових і видаткових касових ордерів. Прибуткові і видаткові касові ордери нумерують один за одним, починаючи з одиниці з I січня і до кінця року.

9. Надходження в касу грошей може здійснюватися від покупців, дебіторів, працівників підприємства, фізичних осіб і т.ін. Прийом готівки здійснюється за прибутковими касовими ордерами, підписаними головним бухгалтером або особою, їм уповноваженою. При прийманні грошей від окремих осіб їм видається квитанція з підписами відповідального працівника бухгалтерії і касира. У прибутковому касовому ордері вказується: від кого, за що або на що отримано гроші. Прибутковий касовий ордер оформляється в тому випадку, якщо розрахунки з особою, що вносить гроші в касу, здійснюються без касового апарата. Після одержання грошей касир прибуткові касові ордери і прикладені до них документи погашає штампом "Отримано" із указівкою дати. Це попереджає повторне використання даних документів.

10. Видача готівки здійснюється кредиторам, постачальникам, працівникам підприємства і т.ін. за видатковими касовими ордерами. Після видачі грошей на видатковому ордері ставиться штамп «Оплачено».

11. Касові документи повинні заповнюватися тільки чорнилом темного кольору, за допомогою друкарських машинок або інших способів, які б забезпечили збереження цих записів протягом установленого терміну збереження документів.

12. Касові документи після складання звіту касира комплектуються в хронологічному порядку, нумеруються і переплітаються в окремі папки і зберігаються протягом 36 місяців по закінченні календарного року матеріально відповідальною особою, на яку покладений обов'язок збереження документів в окремому сейфі або спеціальному приміщенні, що передається під охорону.

13. Облік руху грошей у касі ведеться касиром у касовій книзі, що є регістром аналітичного обліку. Касова книга повинна бути прошнурована й опечатана сургучевою або мастичною печаткою, а аркуші в ній – пронумеровані. Записи в касовій книзі здійснюються в двох екземплярах через копіювальний папір кульковою ручкою або чорнилом темного кольору. Другі екземпляри – відривні - служать звітом касира, перші екземпляри залишаються в касовій книзі. І перші, і другі екземпляри нумеруються однаковими номерами. Наприкінці робочого дня касир підраховує підсумки операцій за грошовими коштами, що надійшли та були витрачені, виводить залишок готівки на наступне число і передає в бухгалтерію відривний лист або копію записів у касовій книзі з прибутковими і видатковими документами (під розписку в касовій книзі) для перевірки правильності записів і виведення залишків коштів на кінець дня.

14. У касі підприємства можуть зберігатися не тільки гроші, але і грошові документи (поштові марки, проїзні квитки, путівки). Надходження і видача цих цінностей оформляється прибутковими і видатковими ордерами з наступним складанням касиром звіту про рух даних цінностей.

15. Синтетичний облік наявності і руху грошових коштів у касі ведеться на рахунку 30"Каса" за субрахунками 301"Каса в національній валюті" і 302"Каса в іноземній валюті". Рахунок 30 - це рахунок господарських засобів, основний, інвентарний, активний, призначений для узагальнення інформації про наявність і рух грошових коштів у касі підприємства. Оборот за дебетом відбиває надходження коштів у касу, а кредитовий оборот охоплює видану з каси готівку. Сальдо за цим рахунком - дебетове, показує залишок коштів у касі на кінець звітного періоду.

16. Бухгалтерські записи за цим рахунком здійснюються на основі ретельно перевірених (з формального, арифметичного боку) відривних аркушів касової книги - звітів касира.

17. Синтетичний облік грошових документів ведеться на рахунку 33 “Інші кошти” по субрахунках за номінальною вартістю. Аналітичний облік грошових документів ведеться за їхніми видами.

18. У терміни, установлені керівником, але не рідше одного разу в квартал, на кожнім підприємстві повинна проводитися інвентаризація каси. Для проведення інвентаризації наказом керівника призначається спеціальна комісія.

19. До початку інвентаризації від матеріально відповідальної особи (касира), що відповідає за збереження коштів у касі береться розписка про те, що всі прибуткові і видаткові документи на грошові кошти здані в бухгалтерію, і що всі грошові кошти, що надійшли, оприбутковані, а вибулі - списані у витрату.

20. Комісія перевіряє фактичну наявність грошових коштів і грошових документів, що зберігаються в касі, і звіряє результат з даними бухгалтерського обліку. Видача грошей з каси, не підтверджена розпискою одержувача у видатковому касовому ордері або іншому документі, що його заміняє, вважається нестачею і стягується з касира. Готівка, не оформлена прибутковими касовими ордерами, вважається надлишками каси і зараховуються до прибутку підприємства. Результати інвентаризації оформляються актом, у якому вказується наявність грошей у касі, виявлена нестача або надлишки (якщо вони мали місце), їхня сума, причини виникнення. Акт складається в двох екземплярах: перший здається в бухгалтерію, другий залишається в касира і підписується членами інвентаризаційної комісії і касиром.

21. За результатами інвентаризації керівник приймає рішення про стягнення нестачі коштів з матеріально відповідальної особи, або про оприбуткування надлишків.

22. Випишіть прибутковий касовий ордер і квитанцію до прибуткового касового ордера (рис. 7.1).

_____________________________ ___________________

підприємство, організація підприємство, організація

Код по ОКУД 0308001 1 КВИТАНЦІЯ

до прибуткового касового

ПРИБУТКОВИЙ ордеру №

КАСОВИЙ ОРДЕР № Прийнято від

від

Кореспон-дуючий рахунок, субрахунок

Код аналітичного

обліку

Сума

Код цільового призначення

Прийнято від Підстава

Підстава

Додаток

Прописом Прописом

Додаток М.П.

Головний бухгалтер_________ Головний бухгалтер______

Одержав касир Одержав касир_________

Рис. 7.1 – Форма прибуткового касового ордера

Матеріал для виконання завдання.

Підприємство: ТОВ “ Колосся “

Прибутковий касовий ордер № 228 від 01.11.200_р.

На суму 3 000 грн.

Прийнято виторг за реалізовані товари за день.

Підстава: довідка Іванової А.І. про виторг за день на суму 3000 грн.

Додаток: довідка, звіт РРО.

Головний бухгалтер Макаренко М.В.

Гроші одержав касир Скорова Л.В.

Так, виходячи з зазначених умов, прибутковий касовий ордер буде мати такий вигляд (рис. 7.2).

ТОВ «Колосся» . ТОВ «Колосся»

підприємство, організація підприємство, організація

Код по ОКУД 0308001 1 КВИТАНЦІЯ

до прибуткового касового

ПРИБУТКОВИЙ ордеру №2 28 від 01.11.200-г.

КАСОВИЙ ОРДЕР №228 Прийнято від Іванової А.І.

від 01.11.200 р.

Кореспондуючий рахунок, субрахунок

Код аналітичного обліку

Сума

Код цільового призначення

3000

Прийнято від Іванової А.І. Підстава Виторг від реалізації

Підстава виторг від реалізації

Додаток: довідка, звіт РРО

Прописом три тисячі грн. Прописом три тисячі грн.

Додаток М.П.

Головний бухгалтер Макаренко Головний бухгалтер Макаренко

Одержав касир Скорова Одержав касир Скорова

Рис. 7.2. Заповнена форма прибуткового касового ордера

Майте на увазі, що після того як дані прибуткового касового ордера будуть занесені в звіт касира, він повинний бути завізований штампом «Погашено».

23.Випишіть видатковий касовий ордер (рис. 7.3).

________________________

підприємство, організація

ВИДАТКОВИЙ КАСОВИЙ ОРДЕР

«___»_________________

Кореспондуючий рахунок, субрахунок

Код аналітичного обліку

Сума

Код цільового призначення

Видати

Підстава

_________________________________________________

прописом

Додаток

Керівник___________ Головний бухгалтер_____________

Одержав

« » 200 р. Підпис____________

за___паспортуом____________________________________________________________

найменування, номер, дата і місце видачі документа, що засвідчує особистість одержувача

Видав касир_______________

Рис. 7.3 – Форма видаткового касового ордера

Матеріал для виконання завдання.

Підприємство ТОВ “ Колосся “

Видатковий касовий ордер № 117 від 01.11.200_р.

На суму 290 грн.

Видати дану суму завідувачу відділом Миколаєву Петрові Костянтиновичу на службове відрядження.

Підстава: наказ № 89 від 31.10.200_р.

Керівник підприємства: Андрєєв А.С.

Головний бухгалтер: Макаренко М.В.

Пред'явлено паспорт ВА № 186719 виданий Калінінським РО ДГУ УМВД України в Донецькій області 17.11.199_р.

Видав касир Скорова Л.В.

Так, виходячи з зазначених умов, видатковий касовий ордер буде мати такий вигляд (рис. 7.4).

ТОВ «Колосся»

підприємство, організація

ВИДАТКОВИЙ КАСОВИЙ ОРДЕР №117

«01»ЛИСТОПАДа 200-р.

Кореспондуючий рахунок, субрахунок

Код ана-літичного обліку

Сума

Код цільового призначення

372

290,00

Видати Миколаєву Петрові Костянтиновичу

Підстава службове відрядження

Двісті дев'яносто грн.00 коп.

прописом

Додаток наказ керівника №89 від 31.10.

Керівник Андрєєв А.С. Головний бухгалтер Макаренко М.В.

Одержав

« 01 » 11 200 р. Підпис Миколаїв

за___паспортом ВА № 186719 виданий Калінінським РО ДГУ УМВД України в Донецькій області 17.11.199_м.

______________________________________________________________________

найменування, номер, дата і місце видачі документа, що засвідчує особистість одержувача

Видав касир Скорова Л.В.

Рис. 7.4 – Заповнена форма видаткового касового ордера

Після того як дані видаткового касового ордера будуть занесені в звіт касира, він повинний бути завізований штампом «Оплачено».

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]