Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
7 чудес Украины.docx
Скачиваний:
41
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
3.58 Mб
Скачать

Донецький національний Університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

КАФЕДРА ТУРИЗМУ

Курсова роботА

з дисципліни «Туристичне краєзнавство»

на тему «7 чудес України: характеристика, перспективи розвитку»

Студента (ки)__________________________

(підпис, ПІБ)

Курс_____ група_______

Форма навчання_______________________

(денна, заочна)

Факультет___________________

Керівник _____________________________

(підпис, вчена ступінь, звання, ПІБ)

Допущен (на) до захисту

«____»_________2012 р.

ДОНЕЦЬК 2012

Зміст

Вступ 3

Розділ 1. Передумови та особливості проведення проекту «7 чудес України» 5

1.1.Передумови створення проекту «7 чудес України» 5

1.2.Організація відбору 7 кращих чудес України 10

Розділ 2.Характеристика 7 чудес України 17

2.1. Характеристика 7 історико-архітектурних чудес України 17

2.2. Характеристика 7 природних чудес України 21

2.3.Характеристика7 чудес України: замки, фортеці, палаци 30

2.4.Оцінка історико-культурних туристських ресурсів нашого краю 37

Розділ 3.Роль проекту «7 чудес України» у розвитку туризму в Україні 41

3.1 Проведення турів по маршруту «7 чудес України» 41

3.2 Проблеми культурної та природної спадщини України та їх вирішення 44

3.3 Поліпшення територіальної організації 7 чудес України 51

Висновки 54

Список використаної літератури 56

Додаток А. Зображення 7 історико-архітектурних чудес України 59

Додаток Б. Зображення 7 природних чудес України 60

Додаток В. Зображення 7 чудес України: замки, фортеці,палаци 62

Додаток Г. Історико-культурні заповідники України 64

Вступ

В нашій країні є чимало прекрасних чудових місць. Замки і фортеці, стародавні поселення, витіюваті архітектурні споруди та заповідники - то надбання, що дісталося нам від попередніх поколінь, і яке треба берегти, а також гордо показувати всьому світу як приклад надзвичайного дива. Загальнонаціональний проект «7 чудес України» задумувався як прагнення показати українцям і світу історично значиме, архітектурно витончене, туристичнопривабливе, одним словом – красиве та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо.

Завдяки цим пам'яткам Україна є учасником престижного клубу 145 країн світу, чиї культурні або природні пам'ятки внесені до переліку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. В той же час відсутність чіткої державної політики відносно охорони культурних і історичних цінностей приводить до занепаду і знищення безцінної спадщини. На сьогоднішній день туристична інфраструктура в Україні є недостатньо розвинутою і нераціональною, якість сервісу низька. Це зумовлює її низьку привабливість.

Для того, щоб 7 чудес розвивались гармонійно, треба вирішувати проблеми негайно, а не чекати доки територіальний стан погіршиться. Географічне положення України надзвичайно сприятливе для розвитку рекреаційно-туристичної галузі. Найбільш сприятливим для розвитку туризму та рекреації в межах спеціальних туристично-рекреаційних зон є узбережжя Кримського півострова, Українського Причорномор’я, регіони Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської областей. Саме в цих регіонах розташовані 7 чудес України.

Даної мети можна досягти вирішенням наступних завдань:

- Виявити передумови для розвитку 7 Чудес України;

- Охарактеризувати туристську інфраструктуру;

- Виділити провідні туристичні центри.

Теоретична частина базується на працях відомих дослідників у даній області Панкова Є.В., Меліхова А.О., Любіцева О.О, та iншi. Багато лiтератури було видано на цю тему. Але також великий вибiр статей розмiщено на сторiнках соцiальних мереж.

Об'єкт дослідження - туристський потенціал України з точки зору проекту «7 чудес України».

Предмет дослідження - рекреаційні ресурси країни та оцінка історико-культурних туристських ресурсів нашого краю .

Завдання - Прагнення показати українцям і світу історічно значимі, архітектурно витончення, туристично-привабливий, одним словом - красиві та унікальне обличчя держави, в якій ми живемо.

Мета дослідження і поставлені завдання визначили структуру курсової роботи, яка складається з:

- Запровадження, в якому обґрунтовується вибір теми, доводиться її актуальність, формується мета і завдання роботи;

- Основної частини, що складається з двох розділів і пунктів, в яких дані історія питання, рівень розробленості проблеми в теорії та практиці, посредствам порівняльного аналізу літератури;

- Висновки, в якому міститься висновки та рекомендації щодо можливостей використання матеріалів роботи;

- Списку використаної літератури;

- Додатки.

Розділ 1. Передумови та особливості проведення проекту «7 чудес України»

    1. Передумови створення проекту «7 чудес України»

Україна - це мальовнича країна на півдні Східної Європи, одна з найбільших за територією, з дуже розвинутою культурою, багатими народними традиціями та різноманітною природою. Щорічно Україну відвідують мільйони туристів з різних країн світу. За своїм туристично-рекреаційним потенціалом Україна має всі можливості стати туристичною державою світового рівня. Природа України також дуже різноманітна, клімат - м'який і помірний, ідеальний як для активного відпочинку, так і для сімейних подорожей. На півночі країни ростуть соснові і мішані ліси, на півдні розстилається степ з лісостепом, підносяться скелясті Кримські гори, на заході знаходиться мальовнича Карпатська гірська ланцюг. На території Україні створено 12 заповідників, відвідавши які можна повною мірою насолодитися красою живої української природи. [1]

Те, що в нашій країні є чимало прекрасних чудових місць - факт безперечний. Замки і фортеці, стародавні поселення, витіюваті архітектурні споруди та заповідники - то надбання, яке дісталося нам від попередніх поколінь, і яке треба берегти, а також гордо показувати всьому світу як приклад надзвичайного дива. З найбільш популярних курортів для відпочинку та туризму, можна виділити Крим, що омивається Чорним і Азовським морями, Шацькі озера і Карпати на Західній Україні, які славляться своєю неповторною красою. Також великою популярністю серед туристів користуються такі міста як Київ, столиця і найдавніше місто Україна, Львів, оповитий атмосферою старовини, таємниці і повний архітектурних пам'яток, і Одеса, столиця гумору, зі своєю особливою незабутньою атмосферою. Також дуже популярними є тури по замках і фортецях Україні, більшість з яких знаходиться в західних областях. Вони дуже різноманітні за будовою, розміром, стилю і, як правило, знаходяться в дуже мальовничих куточках країни. [2]

Розширення міжнародних зв`язків відкриває нові шляхи для просування національного туристичного продукту на світовому ринку, залучення до світового інформаційного простору, передового досвіду організації туристичної діяльності.

Україна належить до країн, де туризм як активний спосіб проведення дозвілля заохочувався державою, стимулювався шляхом соціалізації туристичних послуг і тому був сприйнятий більшістю населення як складова частина способу життя. Поліпшення рівня та умов життя вводить туризм до споживчої суспільної моделі, особливо міського населення, стимулюючи попит і формуючи ринок туристичних послуг.

Активне розширення міжнародного співробітництва у сфері туристично-рекреаційної діяльності, постійне зростання попиту на туристичні послуги у всьому світі сприяють створенню спеціальних туристично-рекреаційних зон. Спеціальні туристично-рекреаційні зони можна охарактеризувати як особливі територіально-господарські утворення, націлені на ефективне використання наявного природно-ресурсного потенціалу туризму та рекреації в Україні. Географічне положення України надзвичайно сприятливе для розвитку рекреаційно-туристичної галузі. Чорне та Азовське моря, Крим, Карпати, Придніпров`я, Поділля та Волинь, понад 70 тисяч річок, найбільші з яких Дніпро, Дністер, Південний Буг, Сіверський Донець і Дунай - туристично-рекреаційні ресурси України.

Найбільш сприятливим для розвитку туризму та рекреації в межах спеціальних туристично-рекреаційних зон є узбережжя Кримського півострова, Українського Причорномор’я, регіони Закарпатської, Івано-Франківської, Львівської областей.

Багатство природного та історико-культурного потенціалу України важко переоцінити. Видатні архітектурні споруди по праву є символами тих міст і місцевостей, де вони розташовані. До пам'яток історії та культури, що становить нашу культурну спадщину, відносяться старовинні споруди - церкви, монастирі, палаци, садиби, фортеці, особняки, надгробки, монументально-скульптурні композиції, а також ікони, картини, фрески, вироби з бронзи, мармуру, дерева, тканини (декоративно-прикладне мистецтво), монети, книги, рукописи, предмети народного побуту та ін Нерідко до пам'ятників історії та культури зараховують також будівлі і споруди, що не мають художньої цінності, але дорогі нам тим, що з ними пов'язані історичні події, життя і діяльність великих людей. Будинки, площі проспекти, парки, стадіони, і цілі міста здатні викликати у людей їх споглядають, багато теплих почуттів. Саме ці чинники роблять архітектуру мистецтвом створення будівель за законами краси. І, як будь-який вид мистецтва, архітектура тісно пов'язана з життям, з усіма подіями, що відбуваються в суспільстві. Можна сказати що архітектура, як така, є якоюсь особою, якщо завгодно візитною карткою будь-якого міста, місцевості чи історичної епохи. [3]

Туристи мають можливість ознайомитися з історією та культурою України з давніх часів до сьогодення. Культурна спадщина - духовний, культурний, економічний і соціальний капітал непоправної цінності. Спадок живить сучасну науку, освіту, культуру. Нарівні з природними багатствами, це головна підстава для національної самоповаги та визнання світовим співтовариством. Сучасна цивілізація усвідомила найвищий потенціал культурної спадщини, необхідність його заощадження і ефективного використання як одного з найважливіших ресурсів світової економіки. Втрати культурних цінностей непоправні і незворотні.

Найвизначніші історико-культурні пам`ятки знаходяться в Автономній Республіці Крим, у містах Києві, Львові, Одесі, Чернігові, Кам`янці-Подільському. Значна кількість пам`яток археології зосереджена в південній частині України. Цікавими для туристів є розкопки античних міст північного Причорномор`я - Тіри, Ольвії, Херсонеса, Пантікапея, а також археологічні музеї в Одесі, Керчі та Києві. Також дуже популярними є тури по замках і фортецях Україні, більшість з яких знаходиться в західних областях. Вони дуже різноманітні за будовою, розміром, стилю і, як правило, знаходяться в дуже мальовничих куточках країни.

Статистика свідчить, що все більше українських громадян подорожують всередині країни. Минулого року їх число сягнуло цифри 2, 155 тисяч осіб. Подорожувати Україною стає модно. Багато країн Європи можуть похвалитися своєю туристичною привабливістю й високим рівнем розвитку туристичного бізнесу. На жаль, в деяких джерелах України на останньому ряду в списку країн туристичного ринку послуг. Всі ці проблеми виникають з тієї причини, що в нашій країні не приділяють великої уваги архітектурної спадщини, пам'ятників природи та іншим туристичним об'єктам.

Етнічне різноманіття позначилося і на формуванні багатої культурної спадщини України, в якому впродовж епох переплелися національні мотиви та історія населяють її народів - скіфські кургани, античні грецькі поселення, мінарети мечетей татарських, сліди єврейської культури, архітектурні шедеври давньоруського зодчества і багато іншого. Україна має дуже давню і значущу історію. Культура України збагачується присутністю російської, білоруської, польської, молдавської, єврейської, болгарської, угорської, татарської, вірменської та інших діаспор. На території країни враховано близько 147 тис. пам'яток археології, історії, архітектури, монументального мистецтва. Не слід забувати що значна кількість пам'яток було втрачено в ході численних воєн. Найбільш високою концентрацією об'єктів історико-культурної спадщини виділяються Київська, Львівська, Чернігівська області, Автономна Республіка Крим, а також міста Київ, Львів, Одеса, Чернігів, Севастополь. [4]

В час прогресивного розвитку технологій та впливу великих потоків інформації на життя та сприйняття людей, ми, українці, отримуємо недостатню інформацію про Україну, як унікальну історично-культурну скарбницю, з великими туристичними та рекреаційними можливостями. Аналітичні дослідження показують, українці віддають перевагу подорожам саме до іноземних країн, знайомству і пізнанню пам’яток якими пишаються інші народи, не задумуючись про те, що в рідній країні є багато визначних пам’яток всесвітнього значення.

Наша історія, яка пережила багато століть і дійшла до нас, повинна зберегтись для наступних поколінь. Кожне пам’ятне місце на нашій землі варто великої уваги та поваги спочатку саме від українців.

З метою відродження української минувшини, багатьма діячами та інтелігенцією українського суспільства здійснено низку державних проектів під гаслом «Пізнай Україну!». Одним з таких проектів і, на мою думку, кращих подій в Україні, став проект «7 чудес України».

Державний проект «7 чудес України» спрямований на те, щоб привернути увагу громадськості до визначних пам’яток історії та культури, які є основою для створення вітчизняних пізнавальних і рекреаційно-оздоровчих туристичних і екскурсійних програм.

Подорожі та екскурсії сприяють наочному пізнанню історичних пам’яток, надають можливість оцінити їх сучасний і перспективний стан збереження. Саме для того, щоб подорожувати Україною стало цікавіше був створений проект під назвою «7 чудес України». [5]

«7 чудес України» - це 7 причин пишатися своєю країною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]