Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
default111.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
7.21 Mб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту україни

ДОНЕЦЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ЕКОНОМІКИ І ТОРГІВЛІ ІМЕНІ МИХАЙЛА ТУГАН-БАРАНОВСЬКОГО

К.О. Маковейчук

ЕЛЕКТРОННА КОМЕРЦІЯ

Електронний конспект лекцій

Для студентів напряму підготовки 6.050507 «Маркетинг» деннної та заочної форм навчання

Донецьк

2012

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

Донецький національний університет економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського

Інститут обліку і фінансів

Кафедра інформаційних систем і технологій управління

К.О. Маковейчук

Електронна комерція

Електронний конспект лекцій

Для студентів напряму підготовки 6.050507 «Маркетинг» деннної та заочної форм навчання

Затверджено на засіданні кафедри

інформаційних систем і

технологій управління

Протокол № 19 від 14.05.2012 р.

Схвалено Навчально-методичною

радою ДонНУЕТ імені Михайла

Туган-Барановського

Протокол № від .05.2012 р.

Донецьк

2012

УДК [339.376:004.78] : (075.8)

ББК 65.290с51.я73

М15

Рецензенти:

Доцент, к.е.н. Палагута К. О.

Професор, к.е.н. Криковцева Н. О.

М15 Маковейчук К. О.

Електронна комерція: ел. конспект лекцій / К. О. Маковейчук. - Донецьк: [ДонНУЕТ], 2012. - 188 с.

Конспект лекцій написаний відповідно до програми навчальної дисципліни «Електронна комерція». Розкриваються основи електронної комерції, питання історії розвитку, становлення та гармонізації електронної комерції. Розглядаються електронні гроші і електронні платіжні системи, засоби забезпечення безпеки в Інтернет, моделі електронного бізнесу, юзабіліті сайтів підприємств, системи управління контентом електронних підприємств.

Конспект лекцій призначений для підготовки студентів спеціальності „Маркетинг”. Може бути корисним студентам, аспірантам, викладачам вищих навчальних закладів, науковцям та підприємцям.

УДК [339.376:004.78] : (075.8)

ББК 65.290с51.я73

 Маковейчук К. О., 2012

 Донецький національний університет економіки і

торгівлі імені Михайла Туган-Барановського, 2012

ЗМІСТ

ВСТУП ……………………………………………………………………………..

5

РОЗДІЛ 1 ЕЛЕКТРОННІ ПЛАТІЖНІ СИСТЕМИ ТА СИСТЕМИ ІНТЕРНЕТ-БАНКІНГУ …………………………................................................

7

    1. Електронні гроші …………………………………………………………

7

    1. Банківські платіжні системи ……………………………………………..

23

    1. Особливості використання банківських карток. Віртуальні картки .....

49

    1. Системи електронних платежів в Інтернет. Система WebMoney …….

58

РОЗДІЛ 2 ПІДПРИЄМСТВА ЕЛЕКТРОННОЇ КОМЕРЦІЇ ……………….

69

2.1 Моделі електронного бізнесу в світовій економіці. Міжнародна класифікація електронного бізнесу …………………….................................

69

2.2 Електронна комерція як новий економічний об'єкт …………………....

80

2.3 Історія появи електронних магазинів. Сучасні реалії …………………

91

2.4 Особливості сайтів електронних магазинів та аукціонів ……………...

103

РОЗДІЛ 3 ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЇ В ІНТЕРНЕТ І БЕЗПЕКИ ЕЛЕКТРОННИХ ПЛАТЕЖІВ ………………………………..…..

116

3.1 Політики вирішення проблем безпеки в електронній комерції .............

116

3.2 Прикладні системи для криптографічного захисту інформації ……….

122

3.3 Використання цифрового підпису та вимоги до безпеки електронних магазинів і платіжних систем …………………………..................................

133

РОЗДІЛ 4 РЕДАКТОРИ WYSIWYG HTML ТА СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ КОНТЕНТОМ САЙТІВ ………………………………………

142

4.1 Редактори WYSIWYG HTML та системи управління веб-контентом ..

142

4.2 Комерційні системи управління контентом. Модулі пакету „Мінімаркет” Amiro.CMS ................................................................................

154

4.3 Модуль „Каталог товарів” системи „Мінімаркет” Amiro.CMS ………

120

4.3.1 Робота з модулем „Каталог”, підмодулем „Категорії” ................

121

4.3.2 Робота з модулем „Набори властивостей”.....................................

125

4.3.3 Визначення видів знижок і доставок .............................................

130

4.3.4 Робота з карткою товару .................................................................

135

Список літератури ……………………………………………………………

183

Перелік скорочень ……………………………………………………………

187

ВСТУП

Розвиток електронної комерції в усьому світу коливався в широких межах залежно від багатьох факторів. Це і технологічна інфраструктура країни; і технологічна обізнаність громадян країни, яка впливає як на здатність підприємств електронної комерції знайти кваліфікованих працівників, так і на можливість громадян брати участь в Інтернет-угодах. Це наявність вільних фінансових коштів, які громадяни можуть та рискнуть витратити в галузі електронної торгівлі. А також, що немаловажне, це розвиненість національних, регіональних та місцевих правил торгівлі, законодавчої бази.

В кінці 1990-х електронна комерція зростала найшвидше в Північній Америці, особливо в США, у зв'язку із наявністю там споживачів, які мали досвід роботи в Інтернет, а також найбільшої в світі бази технічних експертів, підприємців, готових заснувати свої власні підприємства електронної комерції, та безпрецедентного рівня венчурного капіталу із різних джерел.

Більш повільними темпами зростала електронна комерція в Європі, з ряду причин. Наприклад, більша кількість в Європі законодавчих перешкод, ніж у США, обумовлена різницею в регуляторній базі країн, наявності зайнятості ніши, відсутністю широкосмугового зв’язку.

На сьогодні в США виручка у галузі тільки роздрібної електронної комерції складає більше 200 млрд. долл., зростання за рік 12 %, прогнозний середньорічний темп росту на найближчі 5 років у середньому 9,6 %. В країнах Європи у сукупності ті ж самі цифри складають відповідно 125 млрд. дол., 13 %, 12,5 %. Прогнозується глобалізація торгівлі, експансія рітейлерів за кордон.

Отже, і в Україні слід чекати зростання, причому, з урахуванням відставання від країн Європи, середньорічний темп росту буде вищим. На сьогодні за кількістю Інтернет-користувачів Україна займає 9-те місце серед країн Центральної та Східної Європи (приблизна кількість – від 14 до 17 млн. чол.), але за кількістю он-лайн покупців – тільки 14-те місце, 8,5 % населення. Ця невелика кількість пов’язана, як і в недалекому минулому у інших країнах Європи, з недоліками законодавства та загальним низьким рівнем довіри до галузі.

Але в Україні також зростає прогресивна частка населення, кількість користувачів, які підключені до Інтернет за допомогою широкосмугового доступу, кількість користувачів смартфонів та планшетів, які вважаються швидким інструментом для здійснення покупок. Саме проникнення моделей електронного бізнесу та електронної комерції в усі абсолютно сфери діяльності людини з метою підняти цю діяльність на більш високий і в той же час простий рівень поступово перетворює індустріальну, або промислову економіку, в економіку знань.

Навчальна дисципліна „Електронна комерція” викладається на кафедрі інформаційних систем і технологій управління Донецького національного університету економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського для студентів економічних напрямів підготовки освітньо-кваліфікаційних рівнів „бакалавр”, „спеціаліст”, „магістр”, як денної, так і заочної форм навчання

Метою цього курсу є формування системи теоре­тичних та практичних знань, навичок з електрон­ної комерції, які дадуть змогу студентам та фахів­цям професійно здійснювати свою діяльність у су­часному динамічному глобальному середовищі.

У процесі розроблення структури курсу лекцй автором були враховані рекомендації освітньо-професійних програм Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, матеріали українських та іноземних науковців, Інтернет-джерела, статистичні видання, як українські, так і світові, матеріали міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій, та інша наукова інформація про передові досягнення у галузі електронної комерції. Були розкриті базові напрями у сучасних тенденціях електронної комерції, актуальні проблеми та найближчі перспективи розвитку електронної комерції як в Україні, так і в світі.