Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страница..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.65 Кб
Скачать

прибутку (збитку) від звичайної діяльності та надзвичайного прибутку, надзвичайного збитку та податку з надзвичайного прибутку (рис. 6.6)

Як бачимо з таблиці 6.1., чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з 2011 року мас тенденцію збільшення і на кінець 2012 року він збільшився на 63,5 грн. за рахунок збільшення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) на 63,5 тис. грн. або на 29,5%.

Вартість основних засобів TOB «Азовське АПТ 875222» не відображається в балансі, бо всі наявні засоби є орендованими.

Сума оборотних активів зменшилась в 2012 році порівняно з 2011 роком на 2,0 тис. грн. або на 100% в результаті відсутності сумів грошових коштів.

Фінансові відносини, що виникають на підприємстві в процесі руху грошових коштів відображаються в формі № 3 "Звіт про рух грошових коштів". Але враховуючи те що TOB «Азовське АПТ 875222» є суб'єктом малого підприємництва і має відповідну бухгалтерську звітність, на підприємстві не передбачається заповнення форми № 3.

Показником, який характеризує економічну ефективність підприємства є рентабельність. У найширшому понятті, рентабельність означає прибутковість або дохідність виробництва та реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих її видів. Рентабельність безпосередньо пов'язання з отриманням прибутку. Однак її не можна ототожнювати з абсолютною сумою отриманого прибутку. Рентабельність - це відносний показник, тобто рівень прибутковості, що вимірюється у відсотках.

Таким чином не дивлячись на те, що підприємство розташоване в зоні ризикового землеробства, має сезонний характер виробництва та завдяки умілому керівництву підприємство має позитивну тенденцію для подальшого розвитку, отримання прибутку, створення нових робочих місць.

7. Охорона праці.

На підприємстві TOB «Азовське АПТ 875222» існує служба охорони праці й екологічної безпеки, що, проводить санітарно-гігієнічні, лікувально-

Чистий прибуток (збиток) Фінансовий результат від звичайної діяльності

Дохід від надзвичайної діяльності Податок на прибуток від надзвичайної діяльності Втрати від надзвичайної діяльності

Рис. 6.6 - Визначення чистого прибутку (збитку)

Із чистого прибутку в TOB «Азовське АПТ 875222» формується лише резервний фонд. Загальну характеристику показників фінансових результатів діяльності TOB «Азовське АПТ 875222» за 2011 -2012рр. представлено в таблиці 6.1.

Таблиця 6.1 - Фінансові результати діяльності TOB «Азовське АПТ 875222» за 2011-2012 рр.

Показники

2011

2012

Відхилення в сумі

Темп змін в%

1. Виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн..

214,9

278,4

63,5

129,5

2. ПДВ, тис. грн.

-

-

-

-

3. Чистий дохід від реалізації продукції (товарів), тис. грн.

214,9

278,4

63,5

129,5

4. Чистий дохід в % до виручки від реалізації, %

100

100

0,0

0,0

5. Інші операційні доходи, тис. грн.

0

0

-

-

6. Інші операційні витрати, тис. грн.

9,2

14,8

5,6

160,9

7. Чистий прибуток, тис. грн..

2,4

0,9

-1,5

37,9

8. Вартість основних засобів, тис. грн.

-

-

-

-

9. Оборотні активи, тис.фН.

2,0

-

2,0

100

Обов'язку бюро охорони праці й пожежної безпеки:

  • внесення керівництву цехів, пропозицій про розробку й впровадження більше зроблених конструкцій огороджувальної техніки, запобіжних пристроїв і інших засобів захисту від небезпечних виробничих факторів;

  • проведення разом з іншими службами перевірок технічного стану будинків, споруджень і встаткування на відповідність їхнім правилам і нормам по охороні праці, стану санітарно-технічних пристроїв, санітарно-побутових приміщень, засобів колективного й індивідуального захисту працюючих;

Функції обов'язків служби промислової санітарії та умови її праці:.

  • здійснення систематичного контролю рівнів загазованості, шуму, вібрації, освітленості, температурного режиму відповідно до затверджених планів, участь у розробці й контролі заходів щодо поліпшення умов праці.

  • визначення концентрації в повітрі робочої зони хімічних речовин шляхом відбору проб аналізу.

  • контроль за складанням і заповненням паспортів санітарно-технічного стану цехів, своєчасних внесенням змін.

  • контроль за виконанням гігієнічних норм рівнів звукового тиску, що допускаються, і рівня звуку на робочих місцях.

Основні завдання відділу охорони навколишнього середовища , що є самостійним структурним підрозділом, призначеним для запобігання негативного впливу процесів виробництва на навколишнє середовище.:

  • організація, координація й контроль виконання вимог законодавства й нормативних актів України по охороні навколишнього середовища з метою запобігання або його обмеження негативного впливу процесів виробництва і його відходів на навколишнє середовище, раціонального використання природних ресурсів і їхнього відновлення.

  • систематичний контроль забруднення атмосфери в промисловій зоні підприємства.

  • розробка разом з іншими службами підприємства заходів щодо охорони навколишнього середовища й контроль за їхнім виконанням.

профілактичні заходи, спрямовані на запобігання нещасних випадків, професійних захворювань і аварій у процесі праці. Керівництво відділом здійснює заступник технічного директора по охороні праці - начальник відділу охорони праці, що призначається на посаду й звільняється від посади головою правління - генеральним директором. Заступникові технічного директора по охороні праці - начальникові відділу охорони праці підкоряються помічники керівників структурних підрозділів по кадрам, збуту й охороні праці, інженери по охороні праці й відповідальні підрозділів за охорону праці. Здійснюється виконання обов'язків, працівниками відділу на основі посадових інструкцій, затверджених начальником відділу. Відділ комплектується фахівцями, що мають стаж роботи із профілю виробництва. Структура відділу й функції відділу:

  • розробка ефективної цілісності системи керування охороною праці;

  • здійснення оперативно-методичного керівництва всією розробкою по охороні праці;

- складання разом зі структурними підрозділами підприємства комплексних заходів для досягнення встановлених нормативів безпеки, гігієни праці й виробничого середовища або підвищення існуючого рівня охорони праці, якщо встановлені нормативи досягнуті;

- проведення вступного інструктажу працівників з питань охорони праці. Основні завдання відділу:

  • забезпечення безпечної експлуатації виробничих процесів;

  • контроль за забезпеченням працюючими засобами індивідуального й колективного захисту;

  • професійна підготовка й підвищення кваліфікації працівників з питань охорони праці та безпечних методів роботи;

  • вибір оптимальних режимів праці й відпочинку працюючих; професійний відбір виконавців для певних видів робіт;

  • контроль за виконанням затверджених заходів і нормативних документів по охороні праці в структурних підрозділах.

Відходи виробництва повинні бути знищені або вивозитися на смітники, які вказуються органами санітарного нагляду.

8. Індивідуальне завдання

У нормативних актах, науково-практичній літературі діяльність підприємства класифікують на звичайну та надзвичайну В свою чергу, звичайна діяльність підприємства, згідно Національних стандартів бухгалтерського обліку, поділяється на операційну, фінансову та інвестиційну.

Операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, які не є інвестиційною та фінансовою. Вона пов'язана з виробництвом та реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг), що є головною метою створення підприємства і забезпечує основну частку його доходу.

У процесі своєї діяльності товариство здійснює операційну, інвестиційну і фінансову діяльність.

Інвестиційна діяльність - це сукупність операцій по покупці і продажу довгострокових (необоротних) активів, а також короткострокових (поточних) фінансових інвестицій, що не є еквівалентами грошових засобів.

Фінансова діяльність - це сукупність операцій, що призводять до зміни величини і складу власного і позикового капіталу.

Відповідно до П(С)БО № 3 "Звіт про фінансові результати" операційна діяльність - це основна діяльність підприємства, а також інші види діяльності, крім інвестиційної і фінансової [15].

І.О. Бланк, вважає, що операційна діяльність - це основний вид діяльності підприємства, з метою здійснення якої воно створено [12, с. 103 ].

На думку Р.А.Слав'юка, О.С.Філімоненкова операційна діяльність - це операції, пов'язані з виробництвом і реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) і забезпечують основну частину його доходу [ 13, с.52].

Отже, виходячи з наведених трактувань, можливо надати наступне визначення операційної діяльності, яка на нашу думку узагальнює та уточнює його.

Оскільки операційна діяльність є основною у діяльності підприємства, то розглянемо її докладніше.

Слід зазначити, що характер операційної діяльності підприємства визначається, передусім, специфікою галузі економіки, до якої воно належить. Основу операційної діяльності більшості підприємств складає виробничо -комерційна чи торгова діяльність, що доповнюється здійснюваної ними інвестиційною і фінансовою діяльністю. Разом з тим, інвестиційна діяльність є основною для інвестиційних компаній, інвестиційних фондів і інших інвестиційних інститутів, а фінансова діяльність є основною для банків і інших фінансових інститутів [11, с. 103].

На нашу думку доцільним є виділення основних задач операційної діяльності сучасного підприємства:

1. Формування достатнього обсягу фінансових ресурсів, які забезпечуютьзадані темпи економічного розвитку операційної діяльності підприємства.

2. Забезпечення постійної платоспроможності та ліквідностіпідприємства.

3. Формування ефективної цінової політики.

  1. Планування та оптимізація суми і рівня операційних доходів та операційних витрат.

  2. Забезпечення мінімізації можливих втрат у процесі здійснення операційної діяльності.

  3. Збільшення розміру операційного прибутку у цілому і за окремими видами операційної діяльності.

  4. Зниження втрат операційного прибутку у процесі його формування

  1. Виявлення сфер підвищеного ризику операційної діяльності, що складають погрозу стабільності підприємства.

  2. Забезпечення максимізації доходності (рентабельності) операційної діяльності при непередбаченому рівні операційного ризику.

10. Забезпечення мінімізації операційного ризику при передбаченомурівні доходності операційної діяльності.

Найбільш повно і лаконічно розглянув основні особливості операційної діяльності І.О.Бланк [11,с.104]:

1. Операційна діяльність є головним компонентом усієї господарськоїдіяльності підприємства, основною метою його функціонування.

Основний обсяг формованих активів, основна чисельність персоналу підприємства обслуговує цю діяльність. Відповідно прибуток від операційної діяльності при нормальних умовах функціонування підприємства займає найбільшу питому вагу в загальному обсязі прибутку підприємства.

2. Вона носить пріоритетний характер по відношенню до інвестиційної,фінансової й інших видів діяльності.

Тому розвиток будь-яких інших видів діяльності не повинен вступати в протиріччя з розвитком операційної діяльності, а тільки підтримувати її. Відповідно і прибуток від інвестиційного, фінансового й іншого видів діяльності не повинен формуватися на шкоду формуванню прибутку від операційної діяльності.

3. Інтенсивність розвитку операційної діяльності є основним параметромоцінки окремих стадій життєвого циклу підприємства.

Відповідно можливості формування операційного прибутку на різних стадіях життєвого циклу підприємства визначають задачі не тільки політики управління прибутком, але і спрямованість загальної стратегії розвитку підприємства.

4. Господарські операції, що входять до складу операційної діяльностіпідприємства, носять найбільш регулярний характер.

У порівнянні з операціями інших видів діяльності частота операцій по ній найвища. Це визначає регулярність формування операційного прибутку в нормальних умовах господарювання підприємства.

  1. Операційна діяльність підприємства орієнтована в основному на товарний ринок, у той час як фінансова й інвестиційна діяльність здійснюється переважно на фінансовому ринку. При цьому, операційна діяльність зв'язана з різними видами і сегментами товарного ринку, обумовленими специфікою використовуваної сировини і матеріалів, складом використовуваного устаткування, характером готової продукції. Відповідно й умови формування операційного прибутку в значній мірі зв'язані зі станом кон'юнктури відповідних видів і сегментів товарного ринку.

  2. Здійснення операційної діяльності пов'язано з капіталом, вже інвестованим у неї, у той час як майбутнє інвестування капіталу є предметом інвестиційної і фінансової діяльності перед-прийняття.

Інвестований в операційну діяльність капітал приймає форму операційних акіивів підприємства. Від складу цих активів, їхньої збалансованості, швидкості звертання й інших характеристик значною мірою залежить здатність підприємства генерувати операційний прибуток. Тому один з важливих факторів успішного формування операційного прибутку є ефективне управління операційними активами підприємства.

7. У процесі операційної діяльності споживається значний обсяг живоїпраці, на відміну від інвестиційної і фінансовий діяльності, де витрати цієїпраці незначні.

Відповідно і здатність підприємства генерувати операційний прибуток у значній мірі залежить від достатності використовуваних трудових ресурсів, професійного і кваліфікаційного складу персоналу і т.п. Використання живої праці значною мірою визначає специфіку операційних витрат, зв'язаних зі стимулюванням персоналу, забезпеченням належних умов праці, формуванням особливих видів податкових платежів підприємства і т.д., що відбивається і на умовах формування його операційного прибутку.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]