Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страница..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.65 Кб
Скачать

- , 29

Суми податків, що підлягають сплаті до бюджету або відшкодуванню із бюджету, визначаються як різниця між загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли в зв'язку з продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту звітного періоду. Сплата податку проводиться не пізніше 20 числа місяця, що настає за звітним періодом.

Таким чином, TOB «Азовське АПТ 875222» в повному обсязі виконує норми податкового законодавства по сплаті податків, зборів та обов'язкових платежів до бюджету. Своєчасно перераховуючи кошти до бюджету підприємство уникає такого фінансового тягаря, як штрафні санкції та пеня.

5. Дебіторська та кредиторська заборгованість

Здійснюючи свою виробничо-господарську діяльність TOB «Азовське АПТ 875222» вступає в розрахункові відносини з іншими підприємствами, організаціями та особами. Ці розрахунки пов'язані з формуванням основних і оборотних засобів, реалізацією виробленої продукції і наданих послуг, розрахунками з фінансовими органами і органами соціального страхування.

Встановлення господарських відносин з фізичними та юридичними особами передбачає виникнення певних прав та зобов'язань. Під зобов'язаннями сторін розуміють усі дії, які кожна зі сторін договору повинна здійснити на користь іншої сторони і які обумовлені договором, юридичними вчинками та іншими підставами, які не суперечать законодавству. В бухгалтерському обліку зобов'язання виникають після здійснення однією із сторін передбачених у ньому дій, внаслідок яких виникає заборгованість однієї сторони перед іншою. Спочатку свої зобов'язання виконує одна із сторін, внаслідок чого у неї виникає право вимагати компенсації за заборгованістю, а з іншої сторони - обов'язок оплатити цю заборгованість. Правильна організація

зо

розрахунків потребує суворого дотримання фінансової дисципліни, власної оплати боргів по зобов'язаннях і забезпечення своєчасного одержання коштів за реалізовану продукцію та надані послуги.

Дебіторська заборгованість спричиняє вилучення коштів з обороту підприємства, що негативно позначається на його фінансовому стані, а несвоєчасна оплата боргів і зобов'язань веде до залучення в оборот коштів, які належать іншим підприємствам. Вона виникає з вини покупців і замовників за відвантажену їм продукцію, виконані роботи, надані послуги. Розрахункові операції здійснюються відповідно до законодавства України у порядку, встановленому Національним банком України.

Законодавством України передбачений порядок проведення розрахунків між підприємствами, організаціями, фізичними особами як у безготівковій формі, так і за готівку. Порядок розрахунків безготівковими коштами викладений в інструкції "Про безготівкові розрахунки в України в національній валюті", затверджений постановою Правління Національного банку України від 29.03.2001 р. № 135.

Безготівкові розрахунки між підприємствами і фізичними особами здійснюються в національній валюті України через банк шляхом перерахування грошових коштів. Грошові кошти з рахунку підприємства списуються за розпорядженням його власника. Розрахункові документи приймаються банком до виконання тільки в межах коштів, наявних на рахунку клієнта.

Кошти TOB «Азовське АПТ 875222» як і інших підприємств підлягають обов'язковому зберіганню в банках, за винятком залишків готівки в касі у межах установленого банком ліміту.

П(С)БО 10 "Дебіторська заборгованість" визначає методологічні основи формування та в бухгалтерському обліку інформації про дебіторську заборгованість та її розкриття в фінансовій звітності підприємства. Поточна дебіторська заборгованість за продукцію, товари, роботи, послуги визнається активом одночасно з визнанням доходу від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг та оцінюється за первісною вартістю. Наприкінці періоду не всі борги

дебіторів повертаються ТОВ «Азовське АТП 87522», тому завжди є сумніви у повному погашенні дебіторської заборгованості. Відмовитись від продажу продукції в кредит Товариство не може, оскільки воно зацікавлене продавати свою вироблену продукцію і за рахунок цього збільшувати свій дохід. З урахуванням даної обставини за поточною дебіторською заборгованістю за продукцію передбачено створювати резерв сумнівних боргів як частину загальної суми такої заборгованості, щодо якої існує невпевненість у її погашенні боржниками. Величина резерву сумнівних боргів визначається виходячи з платоспроможності окремих дебіторів або на основі класифікації дебіторської заборгованості. Нарахування суми резерву сумнівних боргів за звітний період відображується у звіті про фінансові результати у складі інших операційних витрат. Виключення безнадійної дебіторської заборгованості з активів здійснюється з одночасним зменшенням величини резерву сумнівних боргів.

На рахунках 61,63,64,66,67,68 ведеться облік зобов'язань, під якими розуміють заборгованість підприємства, яка виникла в результаті минулих подій і погашення якої, як очікується, призведе до зменшення ресурсів підприємства, що втілюють у собі економічні вигоди. Зобов'язання поділяються на поточні та довгострокові. До поточних зобов'язань відносяться: заборгованість по розрахунках з бюджетом по податках та інших платежах; заборгованість по оплаті праці; заборгованість по страхуванню; авансові платежі покупців і замовників.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками здійснюється на рахунку 63 «Розрахунки з постачальниками та підрядниками». Розрахункові взаємовідносини між постачальниками та покупцями виникають у процесі господарської діяльності підприємств, і цим відносинам, як правило, передує укладання договорів купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей, договорів підряду на виконання різних робіт, надання послуг та ін. Зобов'язання з постачання товарів вважається виконаним у момент фактичної передачі товарів покупцеві та переходу права власності на товари покупцеві.

Згідно з «Інструкцією про порядок реєстрації виданих, повернутих і використаних довіреностей на одержання цінностей», затвердженою Наказом Міністерства фінансів України від 16 травня 1996 року матеріальні цінності, а також нематеріальні активи відпускаються покупцям тільки за довіреністю, яка являється документом суворої звітності.

Облік розрахунків з постачальниками та підрядниками ведеться в журналі-ордері № 6-е г. та відомості аналітичного обліку, реєстрі операцій по розрахунках з постачальниками та підрядниками № 6.1. с.-г

Щомісяця обороти із реєстрів переносяться в Журнал-ордер № 6 с.-г. Та відомість аналітичного обліку по рахунку 63, де на кожну організацію відведено окремий рядок. Кредитові обороти з журналу-ордера № 6 с.-г. переносяться у Головну книгу.

Послідовність записів розрахунків з постачальниками та підрядниками відображено на рисунку 5.1.

Первинні документи

Книга обліку придбання товарів

Реєстр операцій по розрахунках з

постачальниками та підрядниками

Журнал-ордер № 6 с -г та відомість

Декларація з ПДВ

Аркуші-розшифрування для відображення в інших регістрах

Баланс

Головна книга

Рис. 5.1 - Схема запису в реєстрах з обліку розрахунків з постачальниками та

підрядниками

Стан дебіторської та кредиторської заборгованості в TOB «Азовське АПТ 875222» за 2011-2012 рік відображено в таблицях 5.1, 5.2.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]