Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страница..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.65 Кб
Скачать

6

Метою створення ГОВ «Азовське АПТ 875222» є найбільш повне задоволення суспільних потреб у роботах та послугах; отримання прибутку в інтересах учасників товариства.

Види діяльності, роботи та послуги TOB «Азовське АПТ 875222» наступні:

  • надання транспортно-експедиційних послуг під час перевезень зовнішньоторговельних і транзитних вантажів;

  • внутрішні та міжнародні перевезення пасажирів і вантажів повітряним, річковим, морським, залізничним та автомобільним транспортом, агентування і фрахтування морського торговельного флоту, виконання авіаційно-хімічних робіт;

  • технічне обслуговування та ремонт транспортних засобів;

  • установка сигналізацій та протиугінних систем транспортних засобів;

  • кузовний тюнінг транспортних засобів;

  • антикорозійна обробка транспортних засобів;

  • оптова та роздрібна торгівля продовольчими і непродовольчими товарами, вт.ч. авторезиною;

  • комісійна торгівля транспортними засобами, номерними агрегатами до них та запасними частинами до них;

  • надання в оренду виробничих та офісних приміщень;

  • діяльність у сфері громадського харчування (кафе та ін);

  • торгово-закупівельна діяльність, у тому числі й за готівковий рахунок товарів народного споживання; будівельно-монтажні роботи: підготовчі земельні роботи улаштування основ і будівництво фундаментів, спеціальні роботи у грунтах, зведення несучих та огороджувальних конструкцій будівель і споруд роботи з улаштування зовнішніх інженерних мереж і устаткування роботи з улаштування внутрішніх інженерних мереж;

  • проектні роботи: розроблення містобудівної документації, архітектурне проектування, будівельне проектування та конструювання, проектування інженерних мереж і систем розроблення спеціальних розділів, проектів, технологічне проектування;

5

1. Загальна та економічна характеристика підприємства

Товариство з обмеженою відповідальністю «Азовське АПТ 875222» створено відповідно до рішення засновників (протокол Установчих зборів № 1 від 25 лютого 2001 року).

Повна офіційна назва: Товариство з обмеженою відповідальністю «Азовське АПТ 875222». Місцезнаходження Товариства: 87504 м. Маріуполь, пров. Студенческий, 1.

TOB «Азовське АТП 87522» є юридичною особою за чинним законодавством України, створюється у формі товариства з обмеженою відповідальністю. Товариство набуло прав юридичної особи з моменту його державної реєстрації.

Товариство має право від свого імені укладати договори (контракти), набувати майнових і особистих немайнових прав, нести обов'язки, бути позивачем і відповідачем в суді, господарському й третейському судах.

Товариство може створювати на території України та за її межами філії, представництва та інші структурні підрозділи, котрі не являються юридичними особами та діють на основі положень, затверджених товариством; мас право здійснювати зовнішньоекономічні операції, необхідні для його діяльності.

Учасники TOB «Азовське АПТ 875222» відповідають за зобов'язаннями товариства в межах своїх вкладів. Товариство відповідає за своїми зобов'язаннями всім майном, що належить йому на праві власності. Держава не відповідає за зобов'язаннями товариства, а товариство не відповідає за зобов'язаннями держави. Товариство не відповідає за зобов'язаннями Учасників.

Для здійснення окремих видів діяльності Товариство одержує в установленому законодавством порядку спеціальні дозволи, ліцензії, сертифікати.

  • оцінка ниграї підприємства, пов'язаних з придбанням, збереженням та реалізацією продукції;

  • аналіз системи податкових та неподаткових платежів до державного бюджету,

  • визначення особливостей внутрішньогосподарських фінансових відносин, порядку розподілу прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства;

  • оцінка стану і структури дебіторської та кредиторської заборгованості;

  • збір матеріалів для написання дипломної роботи.

У зв'язку з цим, головною метою проходження практики є здійснення оцінки фінансового стану підприємства та отримання певної кількості ключових, найбільш інформативних параметрів, які відображають об'єктивну та точну картину фінансового стану підприємства, його прибутків та збитків, зміни в структурі активів та пасивів, в розрахунках з дебіторами та кредиторами, щоб своєчасно виявити та запобігти появі недоліків, знаходити резерви покращення фінансового стану підприємства та його платоспроможності.

Оформлення звіту з переддипломної практики на підприємстві здійснено на основі:

  • ознайомлення з законодавчою, нормативною та інструктивною базою діяльності підприємства;

  • розгляду організаційної структури та посадових інструкцій відділів підприємства;

  • дослідження стану техніки безпеки та охорони праці;

  • аналізу бухгалтерської звітності;

  • заповненню аналітичних таблиць, розрахунку окремих показників;

  • систематизації інформації

Об'єктом дослідження є TOB «Азовське АТП 87522» м. Маріуполь.

Вступ

Становлення і розвиток в Україні ринкової інфраструктури докорінно змінюють зміст фінансової діяльності підприємства.

Фінанси підприємств є основою фінансової системи країни. Фінансовий стан підприємств суттєво впливає на фінансове становище країни в цілому Вихід України з тривалої економічної кризи безпосередньо пов'язаний з поліпшенням фінансового стану суб'єктів господарювання всіх форм власності в усіх сферах діяльності.

За цих умов необхідна сучасна, адекватна ринковій економіці, організація фінансової діяльності кожного підприємства Це потребує підготовки спеціалістів-фінансистів, що мають глибокі теоретичні та практичні знання, можуть узагальнити наявний досвід країн з розвинутою ринковою економікою, розробити план дій щодо виходу із фінансової скрути.

Таким чином, головною метою переддипломної практики являється закріплення теоретичних знань при вивченні професійно-орієнтованих дисциплін учбового плану для формування професійного вміння приймати самостійні рішення в певних виробничих умовах та оволодіння сучасними методами, формами організації в галузі фінансів.

Основними завданнями практики є:

  • ознайомлення з статистичною, фінансовою та бухгалтерською звітністю підприємства.

  • розгляд типу підприємства, форми власності та його загальною структурою;

  • визначення особливостей складу і функцій фінансової служби, розподілу обов'язків її працівників по ділянках роботи;

  • аналіз змісту фінансового плану підприємства, методики розрахунку показників, що передують його складанню;

  • дослідження економічного стану підприємства на основі показників його фінансово-господарської діяльності;

  • інжинірингові роботи та послуги у будівництві: функції генерального розробника, підрядчика обстеження будівель, споруд і мереж; усі види будівництва; будівельно-монтажні та ремонтні роботи;

  • будівництво та технічне обслуговування загальнодержавних мереж передача даних та документального зв'язку; будівництво та технічне обслуговування передавальних станцій супутникового зв'язку;

  • послуги: редакційно-видавничі, поліграфічні та по розмноженню друкованої продукції; представницькі, брокерські, дилерські послуги; посередницькі послуги; митне брокерство, відкриття консигнаційних, ліцензійних складів; комісійні послуги; інноваційні та впроваджувальні роботи та ін.;

Майно TOB «Азовське АПТ 875222» складають основні фонди й оборотні засоби, а також інші цінності.

Для забезпечення діяльності TOB «Азовське АПТ 875222» за рахунок вкладів учасників створюється Статутний фонд у розмірі 51,5 тис. грн.

Товариство є власником: майна, яке учасники передали у власність; продукції, виробленої Товариством у результаті господарчої діяльності; отриманих прибутків; іншого майна, придбаного на підставах, не заборонених законом.

За рахунок прибутків (збитку) TOB «Азовське АПТ 875222» передусім робляться розрахунки з державним і місцевим бюджетом, сплата обов'язкових платежів, виплата відсотків за кредит, відшкодування матеріальних і прирівняних до них витрат. Решта прибутку спрямовується на формування фондів товариства.

З чистого прибутку товариства створюється резервний фонд, що досягає 25% статутного фонду. Відрахування в резервний фонд робляться щорічно в розмірі 5% від суми чистого прибутку до накопичування фондом означеного розміру.

Окрім резервного фонду Товариство за утвердженими учасниками нормативами може утворювати фонди: розвитку виробництва, науки, техніки; фонди споживання; фонд відрахування учасникам; та інші фонди. Порядок їхнього використання визначається директором.

Припинення діяльності Товариства відбувається шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, розподілу, виділення, перетворення) або ліквідації.

Більш повну уяву про діяльність ГОВ «Азовське АПТ 875222» дає його організаційна структура (рис. 1.1).

Збори учасників

Директор

Юрист - консулы

Зам. директора

Головний інженер

Зам директора з безпеки

Менеджер з продаж

Головний бухгалтер

Завідуючий ремонтною бригадою

Магазини

Рис. 1.1. Організаційна структура TOB «Азовське АПТ 875222»

Як бачимо з рис. 1.1. вищим органом управління товариства є Збори учасників. Вони складаються з учасників товариства або призначених ними представників. Роботою Зборів учасників товариства керує голова, що обирається з числа учасників товариства. Термін дії повноважень голови - З роки.

Виконавчим органом товариства є директор, що здійснює поточне керівництво. Порядок призначення на посаду директора, його компетенція визначається в Статуті.

Отже, директор TOB «Азовське АПТ 875222» є керівником і організатором всієї виробничої і фінансової діяльності Товариства. Він очолює роботу і здійснює повсякденне керівництво підприємством, направляє та координує роботу всіх ланок апарату управління, представляє товариство в адміністративних та громадських організаціях. У своїй діяльності керується Статутом товариства, рішенням зборів учасників, діючим законодавством. Контроль за виконавчо-господарською діяльністю директора товариства здійснюється ревізійною комісією. Принципи формування ревізійної комісії, її

кількісний склад, компетенція й порядок роботи, визначаються в Статуті товариства.

Заступник директора TOB дає вказівки керівникам підлеглих служб з питань організації виробництва праці, використання машин, обладнання, та інших матеріальних ресурсів; відстороняти від роботи осіб, які не дотримуються технології виробництва, дисципліни, прийнятих форм організації праці; по дорученню директора представляти TOB з питань економічної діяльності в інших організаціях.

Юрист-консульт здійснює правове обслуговування товариства та його робітників; організовує роботу, яка пов'язана з дотриманням законності в діяльності товариства та захист його правових інтересів при взаємовідносинах з іншими підприємствами; в практичній діяльності користується Статутом, рішеннями зборів засновників, приказами директора.

Головний інженер здійснює керівництво по технічному обслуговуванні товариства. Організовує роботу згідно головної своєї задачі забезпечення безперервної роботи всіх технічних засобів; здійснює заходи по комплексній механізації та автоматизації виробничих процесів в господарстві.

Завідуючий ремонтною бригадою здійснює керівництво роботами по ремонту машин та обладнання в товаристві; забезпечує своєчасний та якісний ремонт техніки.

Головний бухгалтер забезпечує повноту обліку надходження грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей та основних засобів, також своєчасне відображення в бухгалтерському обліку операцій, пов'язаних з їх рухом; забезпечує облік затрат виробництва, результатів фінансово-господарської діяльності підприємства; нарахування та своєчасне перерахування платежів до бюджету, зносів на соціальне страхування, на пенсійне страхування, погашення в указані строки заборгованості банкам по позикам; відрахування коштів в резервні та інші фонди; забезпечує перевірку організації бухгалтерського обліку та звітності в структурних підрозділах, своєчасний інструктаж робітників з питань бухгалтерського обліку, контролю, звітності та

економічного аналізу; формування бухгалтерської звітності на основі первісної документації та бухгалтерських записів, пред'явлення її в указані терміни відповідним органам; установлює службові зобов'язання працівників бухгалтерії; забезпечує збереження бухгалтерських документів, оформлення та передачу їх в установленому порядку до вищестоящих інстанцій та до архіву; строго дотримуватися фінансової, касової дисципліни, штатного розкладу кошторису адміністративно-господарських витрат. Головний бухгалтер повинен в своїй діяльності керуватися професійними навиками, поєднуючи дотримання закону з творчим пошуком внутрішньогосподарських резервів та можливостей підвищення рентабельності виробництва. Головний бухгалтер має право брати участь в обговоренні питань по прийому, звільненню та переміщенню матеріально відповідальних осіб.

Трудовий колектив товариства складають усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору, а також інших форм, що регулюють трудові відносини працівника з товариством. Органом самоврядування трудового колективу є Збори трудового колективу Товариства. Збори трудового колективу скликаються директором по мірі необхідності, але не рідше ніж один раз на рік.

На досліджуваному підприємстві TOB «Азовське АПТ 875222» застосовується лінійна організаційна структура управління. У лінійній структурі розвинені й чітко проглядаються вертикальні зв'язки. Кожен лінійний керівник безпосередньо підлеглий вищестоящому керівництву організації. Він управляє діяльністю певної ланки організації, відповідає за роботу цієї ланки й взаємодіє з іншими лінійними керівниками через вище керівництво.

Інформація щодо економічного стану TOB «Азовське АПТ 875222» міститься у фінансовій звітності підприємства:

- фінансовий звіт суб'єкта малого підприємництва (форма № 1-м) (додаток

А);

- звіт про фінансові результати (форма № 2-м) (додаток А);

Але враховуючи те що TOB «Азовське АПТ 875222» є суб'єктом малого підприємництва і має відповідну бухгалтерську звітність, на підприємстві не передбачається заповнення форми № 3.

Інформація про рух грошових коштів корисна тим, що вона представляє користувачам фінансової звітності базу для оцінки спроможності підприємства притягувати та використовувати грошові кошти.

Звіт про рух грошових коштів розподіляє грошові надходження та видатки на три основні категорії:

рух коштів в результаті операційної діяльності:

  • рух коштів в результаті інвестиційної діяльності;

  • рух коштів в результаті фінансової діяльності.

Групування потоків грошових коштів по цим категоріям дозволяє відобразити вплив кожного із трьох основних напрямків діяльності підприємства на рівень грошових надходжень. Комбінований вплив трьох категорій на об'єм грошових коштів виражає чисту зміну грошових коштів за певний період.

Згрупуємо самостійно рух грошових коштів за матеріалами бухгалтерської звітності TOB «Азовське АПТ 875222» в таблиці 1.2.

Оцінку економічного стану ТОВ «Азовське АПТ 875222» відображено в таблиці 1.1.

Таблиця 1.1 - Основні показники господарської діяльності TOB «Азовське АПТ 875222» за 2011-2012 рр.

Показники

2011

2012

Відхилення в сумі

Темп змін в%

1. Виручка від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), тис. грн..

214,9

278,4

63,5

129,5

2. ПДВ, тис. грн.

-

-

-

-

3. Чистий дохід від реалізації продукції (товарів), тис. грн.

214,9

278,4

63,5

129,5

4. Чистий дохід в % до виручки від реалізації, %

100

100

0,0

0,0

5. Інші операційні доходи, тис. грн.

0

0

-

-

6. Інші операційні витрати, тис. грн.

9,2

14,8

5,6

160,9

7. Чистий прибуток, тис. грн..

2,4

0,9

-1,5

37,9

8. Вартість основних засобів, тис. грн.

-

-

-

-

9. Оборотні активи, тис. грн.

2,0

-

2,0

100

Таблиця 1.2 - Рух коштів TOB «Азовське АПТ 875222» за 2011 -2012 рр.

(тис грн.)

Показники

2011 р.

2012 р.

Відхил ення в сумі +,-

Темп змін в%

Наді йшло

Витр ачено

Надій шло

Витра чено

1

2

3

4

5

6

7

1. Рух коштів в результаті операційної діяльності

-

-

-

-

"

1.1. Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування

214,9

278,4

63,5

129,5

1.2. Прибуток (збиток) від операційної діяльності

214,9

-

278,4

-

63,5

129,5

1.3 Кошти від операційної діяльності

24,8

-

32,3

-

7,5

130,2

1.4. Чистий рух коштів до

-

-

-

-

-

-

Як бачимо з таблиці 1.1., чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з 2011 року має тенденцію збільшення і на кінець 2012 року він збільшився на 63,5 грн. за рахунок збільшення виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) на 63,5 тис. грн. або на 29,5%.

Вартість основних засобів TOB «Азовське АПТ 875222» не відображається в балансі, бо всі наявні засоби є орендованими.

Сума оборотних активів зменшилась в 2012 році порівняно з 2011 роком на 2,0 тис. грн. або на 100% в результаті відсутності сумів грошових коштів.

Фінансові відносини, що виникають на підприємстві в процесі руху фошових коштів відображаються в формі № 3 "Звіт про рух грошових коштів".

ІЗ

надзвичайних подій

1.5. Чистий рух засобів від операційної діяльності

2,4

-

0,9

-

-1,9

37,9

2. Рух засобів в результаті інвестиційної діяльності

-

-

-

-

-

-

2.1 Реалізація фінансових інвестицій, необоротних активів, майнових комплексів

2.2 Надходження коштів

2.3 Придбання фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів

2.4 Інші платежі

-

-

-

-

-

-

2.5 Чистий рух засобів до надзвичайних подій

-

-

-

-

2.6 Рух засобів до надзвичайних подій

-

-

-

-

-

-

2.7 Чистий рух засобів від інвестиційної діяльності

-

-

-

-

-

-

3. Рух засобів в результаті фінансової діяльності

-

-

-

-

-

-

3.1. Надходження коштів від розміщення акцій, створення боргових зобов'язань

3.2. Виплати коштів

-

-

-

-

-

3.3. Чистий рух засобів до надзвичайних подій

-

-

-

-

-

-

3.4. Рух коштів від надзвичайних подій

-

-

-

-

-

-

3.5. Чистий рух засобів від фінансової діяльності

-

-

-

-

-

-

14

від операційної діяльності, а також кошти, отримані як кредити банку, на придбання необоротних активів (відновлення основних коштів, вкладення капіталу в нематеріальні активи).

Джерелами формування активів підприємства є власні кошти (власний капітал), позичені кошти (позичений капітал).

Власний капітал є основою для початку і продовження господарської діяльності підприємства, один із найважливіших показників, оскільки виконує функції визначення: частки кожного партнера товариства в активах підприємства; ступеня впливу на діяльність підприємства; ступеня впливу на розподіл прибутку або збитків та ін. Джерелами утворення власного капіталу є:

  • внески власників підприємства у вигляді грошових коштів;

  • накопичення сум нерозподіленого прибутку, що залишається на підприємстві;

  • дооцінка необоротних активів.

Виходячи з функцій власного капіталу, джерел його утворення і рівня відповідальності принципова схема формування власного капіталу виражена на рисунку 1.2.

Внески власників

Вилучений

Власний капітал

Витрати

Доходи

Як бачимо на підприємстві відсутні грошові потоки від інвестиційної та фінансової діяльності за період дослідження. Отже операційна діяльність г основною для TOB «Азовське АПТ 875222».

Так, як рух грошових коштів в результаті операційної діяльності TOB «Азовське АПТ 875222» має в 2011 року позитивне значення, а вже в 2012 року позитивне значення, то це свідчить про нормальну якість управління підприємством. Сутність такої структури грошових потоків зводиться до наступного: TOB «Азовське АПТ 875222» направляє грошові кошти, отримані

Рис. 1.2 - Принципова схема формування власного капіталу

Однією з найважливіших складових частин власного капіталу підприємства являється статутний капітал. Статутний капітал - зафіксована в установчих документах загальна вартість активів. Бухгалтерський облік статутного капіталу починається з дня реєстрації підприємства в державному реєстрі суб'єктів підприємницької діяльності і закінчується днем вибуття підприємства з державного реєстру. TOB «Азовське АПТ 875222» має

статутний капітал, розподілений на частки, розмір яких визначається установчими документами. Учасники TOB несуть відповідальність в межах своїх вкладів, які внесені при створенні статутного капіталу. Товариство має право змінювати розмір статутного капіталу. Рішення про зміну розміру статутного капіталу набирає чинності з дня внесення цих змін до державного реєстру. Облік коштів статутного капіталу ведеться на рахунку 40 «Статутний капітал».

Склад власного капіталу відображено в таблиці 1.3. Інформаційною базою виступає Баланс підприємства.

Як бачимо з таблиці 1.3. власний капітал TOB «Азовське АПТ 875222» збільшився в 2012 році порівняно з 2011 роком не змінивня, що являється позитивною тенденцією і свідчить про наявність ознаки підвищення фінансової стійкості TOB яка являється надійною як для банків, так і інших інвесторів.

Нерозподілений прибуток скоротився в 2012 році в порівнянні з 2011 роком аж на 16,6%, що дорівнює 63,8 тис. грн. за рахунок збільшення доходу від реалізації продукції, товарів, робіт, послуг та чистого доходу.

Таким чином товариство здійснює свою діяльність у відповідності до закону «Про господарські товариства», до існуючого економіко-правового поля, дотримуючись вимог законодавства. Товариство пройшло своє становлення, як суб'єкт підприємницької діяльності - юридична особа, що поступово здійснює основну мету створення товариства - виробляти сільськогосподарську продукцію та отримувати прибуток. Підприємство для цього має достатньо ресурсів та резервів.

Крім того, позитивне значення руху коштів від операційної діяльності свідчить про те, що якість управління TOB «Азовське АПТ 875222» знаходитися на належному рівні, що дає змогу ефективно використовувати трудові та матеріальні ресурси, оіримувати доходи як зараз так і в найближчому майбутньому.

(тис. грн.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]