Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страница..doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.65 Кб
Скачать

  1. Планування виробництва та визначення кон'юнктури ринку на плановий період.

  2. Планування потреби в матеріально-технічних ресурсах для виробництва запланованої продукції.

4. Планування фінансового забезпечення господарства по кварталам зурахуванням погашення кредиту.

Із зведеного плану TOB «Азовське АПТ 875222» на 2012 рік випливає, що господарству для виконання виробничої програми з урахуванням погашення кредиторської заборгованості та банківського кредиту, які мають місце на початок 2012 року необхідно 24,1 тис. грн., а величина власних надходжень складатиме 68,9 тис. грн. Таким чином, в цілому господарство матиме надлишок грошових коштів (прибуток) в розмірі 44,8 тис. грн. Але в І, II та III кварталах спостерігається нестача коштів, саме в цей період значна частина коштів витрачається на придбання паливно-мастильних матеріалів. Нестача коштів буде покриватися за рахунок залучення коштів банку в І кварталі.

Таким чином фінансова служба підприємства представлена спеціалістами, які в досконалості володіють прийомами фінансового планування, аналізу та формування фінансової звітності та дотримуються вимог посадових інструкцій. Своєчасний аналіз дозволяє зменшувати собівартість продукції за рахунок ефективного розподілу матеріальних та трудових ресурсів та збільшувати отриманий дохід.

3. Характеристика і аналіз витрат підприємства

Витрати - це використані у процесі виробництва різні речовини і сили природи на виготовлення нового продукту праці. Зміст термінів витрати і собівартість поєднується в понятті витрати виробництва.

Згідно з П(С)1Ю 16 «Витрати» витратами визнаються:

  1. Витрати відображуються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

  2. Витратами звітного періоду визнаються або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства, за умови, що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

  3. Витрати визнаються витратами певного періоду одночасно з визнанням доходу, для отримання якого вони здійснені.

  4. Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображуються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

  5. Якщо актив забезпечує одержання економічних вигод протягом кількох звітних періодів, то витрати визнаються шляхом систематичного розподілу його вартості між відповідними звітними періодами.

В процесі виробництва формуються витрати на виробництво продукції і її виробнича собівартість.

До виробничої собівартості продукції включаються:

  • прямі матеріальні витрати;

  • прямі витрати на оплату труда;

  • інші прямі витрати;

  • загально виробничі витрати.

За способом включення до собівартості витрати поділяються на прямі та непрямі.

Прямими називаються ті витрати, які безпосередньо можуть бути віднесені до конкретного об'єкту витрат і включені до собівартості продукції.

До складу прямих матеріальних витрат включаються вартість сировини та основних матеріалів, що утворюють основу виробленої продукції або є її

необхідним компонентом, які можуть бути віднесені до конкретного об'єкта витрат.

До складу прямих витрат на оплату праці включаються заробітна плата та інші виплати робітникам, зайнятим у виробництві продукції, виконанні робіт, або наданні послуг, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкту витрат.

До складу інших прямих витрат включаються всі інші виробничі витрати, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкта витрат, зокрема відрахування на соціальні заходи, плата за оренду земельних і майнових паїв, амортизація та ін.

Непрямі витрати - це витрати, що не можуть бути віднесені безпосередньо до певного об'єкту витрат економічно можливим шляхом. Такі витрати відносяться на вирощування багатьох культур, кількох груп тварин, виконання різних робіт. Для включення до собівартості ці витрати попередньо розподіляються між об'єктами обліку.

Прямі виробничі витрати обліковуються на рахунку 23 «Виробництво». Непрямі витрати обліковуються на рахунку 91 «Загально виробничі витрати». В кінці звітного періоду рахунок 91 закривається шляхом списання розподілених між видами продукції загально виробничих витрат в дебет рахунку 23 «Виробництво».

Загальногосподарські витрати, які пов'язані з управлінням і обслуговуванням підприємства в цілому, обліковуються на рахунку 92 «Адміністративні витрати». Витрати на утримання підрозділів, що займаються збутом продукції, доставкою продукції споживачам та інші витрати підприємства з реалізації обліковуються на рахунку 93 «Витрати на збут».

TOB «Азовське АПТ 875222» використовує в обліку як рахунок 23 «Виробництво», так і рахунки 9 класу «Витрати діяльності», не використовуючи рахунки 8 класу, так як воно відноситься до великих за розміром сільськогосподарських підприємств. За такою схемою бухгалтерія має можливість проводити калькулювання собівартості продукції (робіт, послуг),

відобразити зміну призначення виробничих запасів (для реалізації чи виробничого споживання) та фінансового результату від реалізації кожного виду товарів.

При калькулюванні собівартості продукції важливу роль відіграє класифікація витрат за елементами (економічним змістом) і статтями калькуляції. Елементи витрат за економічним змістом є однорідними.

П(С)БО 16 «Витрати» регламентує порядок витрат операційної діяльності за такими економічними елементами:

  • матеріальні затрати;

  • витрати на оплату праці;

  • відрахування на соціальні заходи;

  • амортизація;

  • інші операційні витрати.

До складу елемента «Матеріальні затрати» включається вартість витрачених у виробництві;

  • сировини й основних матеріалів;

  • купівельних напівфабрикатів та комплектуючих виробів;

  • палива й енергії;

  • будівельних матеріалів;

  • запасних частин;

  • тари й тарних матеріалів.

До складу елемента «Витрати на оплату праці» включаються заробітна плата за складами й тарифами, премії та заохочення, оплата відпусток ті інші витрати на оплату праці.

До складу елемента «Відрахування на соціальні заходи» включаються: відрахування на пенсійне забезпечення, відрахування на соціальне страхування, страхові внески на випадок безробіття та ін. соціальні заходи.

До складу елемента «Амортизація» включається сума нарахованої амортизації основних засобів, нематеріальних активів та інших необоротних матеріальних активів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]