Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
страница..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
939.65 Кб
Скачать

Якщо фінансові результати операційної діяльності об єднати з фінансовими результатами інвестиційної та фінансової діяльності, то можна визначити фінансові результати від звичайної діяльності підприємства до оподаткування прибутку (рис. 6.4).

  • прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування;

  • прибуток (збиток) від звичайної та надзвичайної діяльності; Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

визначається шляхом вирахування з доходу (виручки) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) відповідних податків, зборів, знижок та ін.. (рис 6.1.)

Податок на додану вартість, акцизний збір та інші вирахування з

доходу

Рис. 6.4 - Визначення фінансових результатів від звичайної діяльності до

оподаткування

Фінансовий

Фінансовий

Дохід від участі в

Фінансові

результат від

результат

капіталі

витрати

звичайної

від

Інші фінансові

Витрати від

діяльності до

операційної

доходи

участі в капіталі

оподаткуванн я

ДІЯЛЬНОСТІ

Інші доходи

Дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) Чистий дохід ( виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Рис. 6.1 - Визначення чистого доходу від реалізації продукції

Наступним кроком до визначення чистого прибутку (збитку) є визначення валового прибутку (збитку), який розраховується як різниця між чистим доходом і собівартістю реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг). Валовий прибуток визначається лише за результатами роботи основної діяльності підприємства (рис. 6.2)

Прибуток (збиток) від звичайної діяльності до оподаткування визначається як алгебраїчна сума прибутку (збитку) від основної діяльності, фінансових та інших витрат (рис. 6.5)

Податок на прибуток

Прибуток від звичайної діяльності до оподаткування

Чистий дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг)

Прибуток від звичайної діяльності

Собівартість реалізованої продукції (товарів, робіт, послуг)

Валовий прибуток (збиток)

Рис.6.2 - Визначення валового прибутку (збитку) від основної діяльності Поряд з визначенням валового прибутку від основної діяльності є показник - фінансовий результат (прибуток, збиток) від операційної діяльності. Він розраховується як алгебраїчна сума валового прибутку (збитку), іншого операційного доходу, адміністративних витрат, витрат на збут та інших операційних витрат (рис. 6.3).

Рис. 6.5 - Визначення прибутку від звичайної діяльності

Фінансовий результат від фінансової діяльності визначається як різниця між прибутком від звичайної діяльності до оподаткування та сумою податку з прибутку. Збиток від звичайної діяльності дорівнює збитку від звичайної діяльності до оподаткування та сумі податків на прибуток.

Окремо від фінансових результатів від звичайної діяльності відображуються невідшкодовані збитки та прибутки від надзвичайних подій.

Останнім кроком формування прибутку є визначення чистого прибутку підприємства. Чистий прибуток (збиток) розраховується як алгебраїчна сума

Рис.6.3 - Визначення фінансових результатів від операційної діяльності

Фінансовий

Інші

Адміністративні

результат від

Валовий

операційн

витрати

операційної

прибуток

+

і доходи

Витрати на збут

діяльності

(збиток)

-

Інші операційні

(прибуток.

витрати

збиток)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]