Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекц з Маркетингу територй.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.01 Mб
Скачать

1.2. Суб’єкти маркетингу територій, їх цілі та зацікавленість

Цільові групи (ринки), «споживачі територій» можуть бути класифіковані по ряду ознак, критеріїв. Найбільш великі з них складають пари «резиденти – нерезиденти» (критерій територіальної приналежності, постійного мешкання, розташування) і «фізичні особи – юридичні особи» (критерій юридичного статусу). В той же час треба мати на увазі: споживачі в маркетингу територій можуть, за певних умов ставати суб'єктами, зацікавленими в подальшому просуванні або непросування території.

Резиденти – фізичні особи – основний кадровий потенціал будь-якої території. Одночасно вони – основний об'єкт уваги і дії в політичному маркетингу, оскільки є електоратом.

За термінами мешкання на території можуть бути виділені люди, що народилися і постійно живуть на ній, народилися на інших територіях, але що тривалий час живуть тут, і так звані «нові резиденти».

Нерезиденти – фізичні особи можуть бути класифіковані за термінами перебування в межах даної території, його цілям, роду занять, тощо. Найбільш багаточисельна, мінлива група – туристи. Інша значима категорія, що має відносно постійний склад, – особи, які протягом тривалого терміну навчаються в межах даної території або приїхали з метою тимчасової роботи, зайнятості (фахівці різних профілів, робітники різних рівнів кваліфікації).

Особлива категорія – це приїжджі ділові люди: підприємці (виробничники і торговці), потенційні інвестори, відвідувачі виставок і ярмарків, відрядні особи. Окремо (перш за все, через труднощі планування цього контингенту) можуть бути виділені особи, що приїжджають в гості, по інших особистих справах, мандрівники.

У числі юридичних осіб – споживачів в маркетингу територій можуть бути названі підприємства, установи і організації, центральні офіси і представництва корпорацій, холдингів, асоціацій, особливо – орієнтовані на зовнішньоекономічну діяльність. Основні групи галузей – видобувна промисловість (наприклад, на основі концесій), перероблюючі галузі, підприємства зв'язку, фінансові установи, готельні мережі і інші галузі, представники інфраструктури бізнесу і ринку.

Одне з принципових питань маркетингу територій – осмислення того як, на підставі чого здійснюють вибір їх споживачі – реальні і потенційні. У маркетингу відомо як мінімум шість основних категорій осіб, які так або інакше беруть участь в процесі ухвалення рішення, впливають на нього.

Серед них:

Ініціатор – суб'єкт, що першим усвідомив проблему, потребу або можливість і який здійснює перші, найчастіше попередні дії, наприклад: збір інформації, перше формулювання або згадка проблеми в розмові з іншими особами, часто значимішими. Ініціаторами можуть бути громадські організації і діячі, окремі громадяни, представники науки, органів статистики і тому подібне.

Особа впливу – особа, яка залучається на деякій стадії до ухвалення рішень, обробляє інформацію і проявляє деякий вплив на рішення. Серед інших тут журналісти, в цілому засоби масової інформації.

Особа, що приймає рішення, – особа (орган), що має владу, повноваження, щоб зробити остаточне або хоч би необхідне проміжне рішення (наприклад, винести варіанти вирішення проблеми на обговорення, референдум).

Особа, що затверджує рішення, – та, чиє схвалення, санкція потрібна для набирання чинності рішення, і хто може відмінити рішення.

Покупець – особа, орган, хто реалізує прийняте рішення, використовуючи ресурси, що для цього є у нього.

Користувач – людина, яка споживає, використовує кінцевий територіальний продукт або послугу.

Залежно від того, якими є відповіді, можна вибирати ефективні маркетингові повідомлення і їх носії, і адресувати їх в правильному напрямі і в кращий момент часу. Отже, можна говорити про наявність різних цільових груп в т маркетингу теріторій, а саме (рис.3):

Рис.3. Цільові групи в маркетингу територій

Стратегічні маркетингові рішення, за Ф.Котлером, передбачають вдосконалення чотирьох груп найважливіших маркетингових чинників, а саме: орієнтація основних послуг та інфраструктури на задоволення потреб трьох найважливіших цільових груп споживачів території – жителів, бізнесу, гостей;

створення нових позитивних меж території в плані якості життя, здійснення підприємницької діяльності за підтримки суспільства для залучення нових інвесторів, підприємницьких кіл і окремих громадян;

комунікації і просування нових позитивних меж, якості життя і в цілому іміджу співтовариства;

забезпечення підтримки населенням і лідерами співтовариства залучення нових компаній, інвестицій, гостьових програм.

Оптимізація цих чотирьох груп чинників і забезпечує, за Ф.Котлером, кінцевий успіх в залученні і задоволенні інтересів п'яти цільових груп території: виробників товарів і послуг; керівництво корпорацій і властей; зовнішніх інвесторів і експортерів; сфери туризму і гостинності; нових резидентів території [7].

Щоб ефективно просувати територію, місце, потрібно знати:

які люди, організації залучені в процес ухвалення рішення про вибір території і які їх ролі?

які критерії використовуються ними?

які типові зразки, стереотипи, прийоми ініціації, впливу і ухвалення рішення по вибору території?

Таким чином, цільовими аудиторіями маркетингу територій є бізнес, туристи і мешканці.