Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота. 15.12.14....docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
299.86 Кб
Скачать

3.4. Порядок проведення митного контролю та митного оформлення взуття

Митний контроль - це сукупність заходів, здійснюваних митними органами України з метою забезпечення дотримання значення законодавства країни про митну справу і міжнародних договорів, митного укладених державою, контроль за виконанням яких покладено контролю на митні органи.

Держава зацікавлена, щоб ЗЕД здійснювалася відповідно до встановленого порядку, який мають знати і якого повинні додержуватися учасники ЗЕД. Передусім це стосується правильного митного оформлення товарів і транспортних засобів, що стають предметом митного контролю. До цих правил і і належать:

• одержання відповідних ліцензій на імпорт або експорт визначених видів товарів, дозволів на вивіз або ввезення встановлених обсягів товарів або на визначену суму (кількісних або вартісних квот), тобто вжиття заходів економічної політики;

• оформлення відповідних товаросупровідних, транспортних та інших документів, що відображають усі необхідні питання щодо найменування, якості, кількості, класифікації товарів відповідно до ТН ЗЕД, їх вартості, її складових елементів, умов постачання, страхування, транспортування і т. п.;

• сплата відповідних податків, мит і зборів або надання гарантій такої сплати;

• доставка товарів і документів в узгоджені місце і час;

• декларування товарів митним органам для здійснення митного контролю і митного оформлення;

• розміщення товарів і транспортних засобів на склади тимчасового зберігання або в інші місця в зоні митного контролю.

Оскільки держава зацікавлена в реалізації зовнішньої і внутрішньої економічної, фінансової, податкової, зовнішньо-торговельної, митної, військової

Об'єкти політики, а також політики в галузі забезпечення державної, митного економічної та Інших видів безпеки, вона здійснює відповідні заходи контролю не тільки з надання прав усім учасникам ЗЕД, але і забезпечення сумлінного виконання ними покладених на них обов'язків, у тому числі за допомогою митних органів, що здійснюють митний контроль і митне оформлення.

Об'єкти митного контролю:

- Товари і транспортні засоби, що переміщуються через митний кордон України;

- Документи і відомості про товари і транспортні засоби;

- Фізичні і юридичні особи, що мають відношення до цих товарів - власники товарів, особи що діють за їхніми дорученнями (митні брокери, декларанти, митні перевізники та інші) іх документи;

- Відповідність фактичних обставин установленому порядку переміщення товарів і транспортних засобів через митний кордон;

Одним із напрямів організації митного контролю є розробка і запровадження технологічних схем митного контролю.

Технологічна схема — це встановлена обов’язкова для виконання послідовність операцій митного контролю та митного оформлення, а також дій посадових осіб підрозділів митного органу під час здійснення цих операцій. Технологічні схеми митного контролю можуть бути:

• типовими,

• детальними.

Типові технологічні схеми визначають загальну мінімально-обов’язкову послідовність операцій та дій посадових осіб на окремому напрямі митного контролю. Вони розробляються й запроваджуються центральним апаратом ДМСУ. Типові технологічні схеми пропуску через державний кордон України автомобільних, водних, залізничних та повітряних транспортних засобів перевізників затверджує Кабінет Міністрів України. Загальна технологічна схема митного оформлення товарів наведена на рис. 3.4.

Такі схеми затверджують начальники регіональних митниць. За допомогою технологічних схем, погоджених з відповідними службами, врегульовуються питання взаємодії під час здійснення митного контролю та митного оформлення. Таким чином сутність митного контролю складається з двох основних складових: мети митного контролю та організаційних заходів для здійснення митного контролю, що відображено на рис. 3.4.

Підприємство, що преміщує товари через митний кордон України

Товари та інші предмети

Відмова в пропуску через митний кордон

Зона

митного

МИТНИЦЯ

Митне оформлення

сплата митних платежів

Інші контролюючі органи: (фіто санітарні, ветеринарні, екологічні, сертифікаційні) митна лаботаторія

Відбір зразків продукціі

контролю

Товари та інші предмети

Випуск товарів згідно з заявленим митним режимом

Рисунок 3.4 Загальна схема здійснення митного оформлення

Перевірка документів і відомостей, необхідних для митних цілей, полягає у вивченні документів, установленні відповідності їх оформлення і заповнення встановленим правилам і нормам. Ця форма митного контролю може передувати іншим формам митного контролю: огляду, обліку та інші. Проте в окремих випадках митний контроль може обмежитися тільки перевіркою документів.

За своїм призначенням документи, необхідні для митних цілей, як правило, діляться на такі групи: транспортні, торгові, митні, інші.

До транспортних документів належать: накладні, коносаменти, декларації, дорожні відомості, передатні відомості, багажні, інші.

До торгових документів належать: контракти, договори, рахунки-фактури, специфікації, інвойси, пакувальні аркуші, інші.

До митних документів належать документи, що видаються митними органами або оформляються за їх участю, наприклад: ліцензії на відкриття митного складу, складу тимчасового зберігання (СТЗ), магазину безмитної торгівлі; кваліфікаційний атестат фахівця з митного оформлення; документ контролю доставки (ДКД), декларація митної вартості (ДМВ); вантажна митна декларація (ВМД); свідчення про допущення транспортних засобів (контейнерів) для перевезення під митним контролем.

До інших документів належать установчі документи осіб, що підтверджують їхні права на здійснення зовнішньоторговельної діяльності, дозволи різноманітних державних органів, наприклад: дозволи органів, що здійснюють ветеринарний і фітосанітарний контроль.

Митний огляд (огляд товарів і транспортних засобів, особистий огляд) являє собою фактичний контроль. Митний огляд - це адміністративна дія, що полягає у фактичній перевірці товарів і транспортних засобів з метою встановлення законності їх переміщення через кордон, відповідності товарів, що перевіряються, даним, узагальненим у вантажній митній декларації, а також даним, зазначеним у дозвільних документах державних органів; запобігання ввезенню або вивезенню заборонених товарів; виявлення прихованого провозу товарів; виявлення товарів, що переміщуються без документів; визначення характеристик товару залежно від інших цілей огляду.

Огляд проводиться шляхом: розкриття тари та упаковки товарів, установлення їх найменування; підрахунку кількості товару; у разі необхідності - оцінки якості товару; перевірки всіх місць, порожнин, конструктивних особливостей у транспортних засобах і товарах з метою виявлення схованок, сховищ, в яких можуть бути сховані товари.

Технічні засоби митного контролю

З цією метою застосовуються технічні засоби митного контролю (ТЗМК), а також такі засоби, як прощупування, проколювання, розбирання конструктивних деталей, вузлів і агрегатів, порушення цілісності усього або частини предмета. Митний кодекс України у ст. 27 обумовлює необхідні умови застосування технічних засобів рис.3.5.

Пошукові засоби

  • Ренгенапарати

  • Металошукачі

  • Оглядові дзеркала

  • Електрощуп

  • Ендоскопи

  • Галогенові акумуляторні ліхтарі

  • Міноскопи

  • Детектори контрабанди

  • Електронні ваги

  • Детектори дорогоцінних металів

  • Детектор діамантів

  • Детектор наркотиків

  • Детектор валюти

  • Дозиметр

  • Каратоміри

  • Комплекти хімічних реактивів

Засоби ідентифікації

  • Відеозаслби

  • Аудіомагнітофони

  • Засоби обчислювальної техніки

  • Інші засоби

Засоби аудіовізуального конторю

Рис.3.5. Технічні засоби митного контролю

Проведення митного огляду може здійснюватися в таких видах:

• ідентифікаційний огляд - огляд, проведений у спрощеному порядку з метою встановлення фактичної відповідності товарів їх опису і кількості, заявленій декларантом, визначення країни походження товарів, тобто йдеться про зовнішню ідентифікацію товарів;

• огляд з перерахунком кількості вантажних місць без їх розкриття, з вибірковим розкриттям, з розкриттям усіх вантажних місць;

• огляд з перерахунком кількості предметів у вантажних місцях (вибірково або всіх);

• огляд з вимірами і визначенням характеристик товару з узяттям проб і зразків або без них;

• огляд, спрямований на виявлення схованок, приховувань, контрабанди.

Тривалість митного оформлення товарів визначається кожною митницею окремо, залежно від характеру товару, обсягу товарної партії, від того, чи підлягає той або інший товар перевірці інших контролюючих служб.

Відповідальна особа після перевірки поданих документів на комплектність і відповідність іншим вимогам передає їх начальнику підрозділу митної статистики. За наявності достатніх підстав на кожному з етапів відповідальною особою може бути відмовлено у митному оформленні у порядку, встановленому чинним законодавством України.

Результати митного оформлення, з метою виключення підробок, фальсифікації, потребують спеціального захисту. Особовий склад забезпечується особистими номерними печатками,штампами "Під митним контролем". Також використовується захист у вигляді нумерації бланків митних документів (митних декларацій, протоколів про порушення митних правил тощо), нанесення на такі бланки спеціального малюнка, водяних знаків. Робота із запровадження нових систем захисту результатів митного оформлення є одним із напрямків організації митного контролю. Одним з нових видів захисту, впровадженим Управлінням організації митного контролю ДМСУ є нанесення на відбитки особистих митних забезпечень та митні документи спеціальних голографічних етикеток з декількома ступенями захисту. Самі митні забезпечення та порядок їх застосування також постійно вдосконалюються Держмитслужбою України. Так, у 1997 р. повністю було змінено форми митних забезпечень на більш досконалі. В митній системі України використовується чотири типи митних забезпечень:

а) особиста номерна печатка інспектора - проставляється на митних документах і свідчить про завершення митного оформлення;

б) штамп "Під митним контролем" - проставляється на митних документах і свідчить про перебування вантажу під митним контролем;

в) спеціальний пломбір з пуансонами - для накладання спеціальних пломб на місця, приміщення, транспортні засоби, в яких зберігаються або переміщуються товари та інші предмети, що знаходяться під митним контролем;

г) особиста металева печатка - для накладення відтисків на приміщення, сейфи, шафи тощо, в яких знаходяться митні документи, митне забезпечення інших видів або предмети під митним контролем.

Документи які необхідні для митного оформлення взуття можна поділити за призначенням:

1. Митні документи.

Мінімальний перелік митних документів, які обов'язково подаються до митного органу при здійсненні процедури митного контролю, наведемо нижче.

Вантажна митна декларація (ВМД) – це письмова заява, що містить відомості про взуття, транспортні засоби, мету їх переміщення через митний кордон України. А також інформацію, необхідну для здійснення митного контролю, митного оформлення, ведення митної статистики, нарахування митних платежів. ВМД оформлюється на бланках форми МД-2, МД-3 і МД-8.

Даний документ заповнюється на кожну партію взуття [33].

2. Транспортні документи.

Транспортні документи виписуються вантажоперевізником для підтвердження того, що товар в даному випадку «взуття» прийнято для перевезення. Отже транспортним документом є документ, який свідчить про завантаження вантажу на транспортний засіб, відправлення або прийняття його під відповідальність. Такі документи призначені для надання відомостей про укладання контракту перевезення, про прийняття товарів (перевізником) і, у деяких випадках, для засвідчення права власності, тобто права власника цих документів на володіння партіями взуття.

Товаротранспортні накладні – це документи, які супроводжують транспортні засоби. Вони свідчать про укладення договору на перевезення вантажів. Залежно від обраного виду транспорту, яким переміщуються вантажі, як товаротранспортні документи можуть використовуватися.

Carnet TIR (книжка Міжнародного дорожнього перевезення (МДП) – це документ, який свідчить про перевезення товарів в даному випадку «взуття» за умовами згідно Конвенції МДП 1975 року. Carnet TIR може використовуватися при здісненні перевезень вантажів з використанням автомобільного транспорту. Наявність книжки МДП підтверджує допущення транспортного засобу до перевезення вантажів під митними печатками та пломбами, а також дійсність фінансової гарантії.

Дорожній лист – це первинний документ про облік вантажних автомобільних перевезень, який всебічно характеризує роботу автомобіля та водія з моменту їх виїзду з автотранспортного підприємства і до повернення до підприємства. Він належить до документів суворої звітності. Без нього перевезення вантажів не допускається.

Документи, що застосовуються при підтвердженні витрат на доставку товарів. Вони використовуються декларантами для визначення митної вартості товарів. До таких документів відносяться:

- документ, який визначає відносини сторін в угоді з надання послуг по доставленню товарів в даному випадку «взуття»від місця відправлення до місця призначення;

- рахунок-фактура від виконавця угоди доставки, що містить реквізити сторін, суму та умови платежу, а також предмет платежу;

- банківські платіжні документи, що підтверджують факт сплати послуг по доставленню відповідно до виставленого рахунку-фактури.

3. Комерційні документи.

Комерційні, інколи їх називають товаросупровідні, документи мають містити вартісну, якісну та кількісну характеристику товару в даному випадку «взуття».

До них відносяться: рахунок-фактура, рахунок-специфікація, проформа-рахунок. Як правило, рахунки виписуються в тій валюті, в якій встановлено ціну в контракті.

Рахунок-фактура виписується продавцем на партію модельного взуття, що відправляються. У ньому містяться відомості про кількість товару, ціну за одиницю товару та за всю партію взуття, що відправляється, а також дата, найменування й адреса продавця та покупця, номер контракту, скорочений опис товару, відомості щодо кількості місць та упаковки, умови платежу, умови доставки, найменування банку, що здійснює платіж, та інші необхідні дані.

4. Оперативно-зовнішньоторговельні документи.

До оперативно-зовнішньоторговельних документів відносяться: зовнішньоекономічний контракт, документи із забезпечення виробництва експортних товарів та документи з підготовки взуття до відвантаження.

Зовнішньоекономічний договір (контракт) – це матеріально оформлена угода двох або більше суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності та їх іноземних контрагентів, якщо інше не встановлено законом або міжнародним договором України, спрямована на встановлення, зміну або припинення їх взаємних прав та обов'язків у зовнішньоекономічній діяльності. Для здійснення зовнішньоекономічної діяльності договір (контракт) складається у письмовій формі [33].

5. Страхові документи.

Страхові документи свідчать про взаємовідносини між страховиком і застрахованим. Вони засвідчують, що товар в даному випадку «взуття» застраховано від визначених ризиків і що в разі виникнення цих ризиків ціну товару (взуття) буде відшкодовано власникові або одержувачеві товару.

Залежно від митного режиму інспектором вантажного відділу, який завершив митне оформлення товару, накладається або після знімається митне забезпечення. завершення ДРМ ножному завершенні митного оформлення складається митного реєстр, до якого заносяться всі документи, що були використані оформленні товару. Реєстр завіряється особистою товару номерною печаткою і підписом інспектора, який завершив митне оформлення, та зберігається в установленому порядку разом з документами, що були підставою для митного оформлення.

Оформлена ВМД свідчить про надання суб'єкту зовнішньоекономічної діяльності права на розміщення товарів у визначеному митному режимі і підтверджує права та обов'язки зазначених у ВМД осіб щодо здійснення ними відповідних правових, фінансових, господарських та інших дій.

До митного оформлення і митного контролю на будь-якому з перелічених вище етапів може залучатись підрозділ по боротьбі з контрабандою і порушеннями митних правил. При розслідуванні справ про порушення митних правил посадова особа митного підрозділу, у провадженні якої перебуває справа про порушення митних правил, може письмово витребувати документи, необхідні для розгляду справи. При цьому у справах відділу залишається письмова вимога про надання документів, а також копії витребуваних документів.

Митниця здійснює аналітичні операції з метою прогнозування та виявлення актів порушень при здійсненні зовнішньоекономічних операцій суб'єктами ЗЕД, характеризування динаміки здійснення зовнішньоекономічної діяльності. Рекомендації відносно суб'єктів ЗЕД, які вчинили порушення, передаються на 1-й етап (попередні операції та перевірка ВМД і документів підрозділом митної статистики).