Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота. 15.12.14....docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
299.86 Кб
Скачать

2.5. Результати експертизи взуття, що переміщується через митний кордон України

В діяльності митних органів, яка пов’язана із здійсненням експертизи, можна виділити два напрямки: здійснення експертизи підчас митного контролю і митного оформлення і експертиза при здійсненні провадження в справах про порушення митних правил. Зовнішньоекономічна діяльність має досить високий рівень криміналізації підчас здійснення експортно-імпортних операцій суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності вдаються до різних способів приховування справжнього найменування рідинно-хімічних характеристик складу товарів. За такими обставинами інспектор митниці не володіє спеціальними засобами контролю різних товарів, а також спеціальними знаннями для їх ідентифікації. Окрім цього, в рамках провадження в справах про порушення митних правил здійснюється значно більша кількість експертиз, ніж у звичайних провадженнях про адміністративні правопорушення.

Це зумовлено особливостями правопорушень, адже у багатьох складах як обов’язковий елемент передбачений предмет, знаряддя або засоби скоєння правопорушення, об’єктивна оцінка яких часто потребує спеціальних знань.

Отже здійснення експертизи в галузі митної справи є дуже важливим питанням, яке постає з нагальних практичних потреб здійснення митної справи.

Митна експертиза - це комплекс досліджень, метою якого є встановлення якості товару, його безпеки, походження, а також відповідності певним стандартам і нормам. Незалежна митна експертиза дозволяє встановити факт сумнівної декларації та забезпечує коректні митні платежі (стягування і нарахування). Митна експертиза товарів включає в себе розширене дослідження не тільки стану товарів, але і супроводжуючих документів, що спрямовано на справжнє встановлення споживчих властивостей товарів. У перелік заходів, здійснюваних під час проведення митної експертизи, входять спеціальні дослідження і досліди, які проводять експерти на підставі взятих попередньо проб або матеріалізованих джерел інформації. Незалежна митна експертиза включає в себе: ідентифікаційну експертизу, визначення країни походження товару, визначення кодів ТН ЗЕД, експертиза товарів подвійного призначення.

До суб’єктів митної експертизи можна віднести замовників експертизи, організаторів експертизи та експертів. Замовниками є особи, зацікавлені у проведенні експертизи. Організаторами можуть бути юридичні і фізичні особи, які на підставі закону організовують і проводять експертизу. Експертами можуть призначатись відповідні посадові особи, що є спеціалістами у певній галузі знань.

Серед осіб, що сприяють здійсненню провадження по справах про ПМП, важливе місце займає експерт - особа, що володіє спеціальними знаннями в певній області і залучена до дослідження тих або інших обставин справи.

Оскільки володіння спеціальними знаннями виступає першорядною передумовою притягнення експерта для участі в провадженні, важливо ретельніше розкрити їх особливості. В юридичній літературі відсутня єдина характеристика спеціальних знань, так М. С. Строгович визначав ці знання як наукові. Він вважав, що об'єктом наукового дослідження можуть бути різноманітні питання мистецтва, техніки і ремесла і тому будь-яка експертиза обов'язково повинна базуватися на даних науки. Зрозуміло, що спеціальних знань стільки, скільки є наук, практичних професій в області провадження, інакше кажучи, спеціальностей в сфері матеріального і духовного життя.

Експертні організації, незалежно від форм власності (державні, кооперативні), повинні мати статус юридичної особи. Вони зобов'язані бути незалежними настільки, щоб їх адміністративна підпорядкованість і фінансове положення повністю виключали можливість будь-якого впливу на персонал або результати експертизи з боку комерційних або правоохоронних організацій. До обов'язкових умов що забезпечують їхню незалежність, слід віднести й відсутність спільних комерційних інтересів з постачальниками або споживачами продукції ,що досліджується; відсутність господарської діяльності в області розробки або виготовлення продукції ,що досліджується; - незалежність експертів від адміністрації, зацікавленої в проведенні експертизи. Одними із таких експертних організацій є Центральна митна лабораторія, яка є спеціалізованою митною установою, і митні лабораторії як структурні підрозділи митниць. Цим лабораторіям надано право на здійснення експертної діяльності в межах питань, віднесених до компетенції митної служби. Зокрема, відповідно до ст. 380 МК експертами митних лабораторій проводяться експертизи у справах про порушення митних правил, тобто судові експертизи. Це не повною мірою узгоджується із положеннями ст. 7 Закону України від 25 лютого 1994 р. № 4038-ХІІ «Про судову експертизу»[34], де міститься вичерпний перелік суб'єктів судово-експертної діяльності: «Судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи та відомчі служби.

Взяття проб (зразків) товарів здійснюється посадовими особами митного органу в рамках процедур митного контролю та митного оформлення з метою встановлення визначальних характеристик для:

1) класифікації товарів згідно з УКТ ЗЕД;

2) перевірки задекларованої митної вартості товарів;

3) встановлення країни походження товарів;

4) встановлення належності товарів до наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів, прекурсорів, сильнодіючих або отруйних речовин;

5) встановлення належності товарів до предметів, що мають художню, історичну або археологічну цінність;

6) встановлення належності товарів до виготовлених з використанням об'єктів права інтелектуальної власності, які охороняються відповідно до закону.

Декларанти або уповноважені ними особи мають право бути присутніми під час взяття проб (зразків) товарів посадовими особами митного органу та інших державних органів, а також сприяють посадовим особам митних органів під час взяття проб (зразків) товарів і здійснюють вантажні та інші необхідні операції.

Для великогабаритних і технічно складних товарів (машини, технологічні лінії, промислові конструкції тощо) митні органи можуть вимагати від суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності надання тільки техніко-технологічної документації. Достовірною техніко-технологічною документацією вважаються офіційно видані книги, державні та галузеві стандарти, технічні умови, специфікації, каталоги, креслення й паспортні дані на виріб виробника.

Проби (зразки) товарів, крім великогабаритних і технічно складних (машини, технологічні лінії, промислові конструкції тощо), беруться в мінімальній кількості у двох екземплярах (досліджуваний і контрольний), кожен із яких є достатнім для проведення дослідження. У разі, якщо взяття контрольних проб (зразків) товарів з об'єктивних причин не видається можливим (одиничний товар, обмежена кількість, вміст поштового відправлення тощо), проби (зразки) товарів беруться в одному екземплярі (досліджуваному). На кожну взяту пробу (зразок) накладається окреме митне забезпечення. Про взяття проб (зразків) товарів складається акт за встановленою формою.

Декларанти або уповноважені ними особи повинні бути ознайомлені з результатами проведеного дослідження (аналізу, експертизи) проб і зразків товарів та отримати від митного органу, який призначив таке дослідження (аналіз, експертизу), примірники цих результатів не пізніше наступного робочого дня після проведення дослідження (аналізу, експертизи) митним органом або отримання ним примірників результатів такого дослідження (аналізу, експертизи) від інших державних органів.

Митні органи не відшкодовують витрат, здійснених декларантом або уповноваженою ним особою в результаті взяття проб (зразків) товарів, що перебувають під митним контролем. Витрати на проведення дослідження (аналізу, експертизи) проб (зразків) товарів, здійснені митними органами, не відшкодовуються декларантом або уповноваженою ним особою, крім випадків, коли таке дослідження (аналіз, експертиза) проводиться з ініціативи зазначених осіб.

Митні органи мають бути ознайомлені з результатами досліджень (аналізу, експертизи) проб та зразків товарів, що перебуваю ть під митним контролем, які провели інші органи державного контролю, а також декларанти. Митним органам також треба подавати копії результатів таких досліджень (аналізів, експертиз). Це є перший ступінь правової регламентації початку процедури проведення експертизи.

Випробування - найоб’єктивніший і найточніший метод оцінки якості. Тривалість їх проведення за останні роки скорочується за рахунок впровадження експрес-методів. Лабораторні випробовування включають мікроскопічний, хімічний аналізи та фізико-механічні випробовування.

Під час мікроскопічного аналізу на основі вивчення мікрозрізів шкіри і шкіри з покриттям можна охарактеризувати шкіру з точки зору регулярності сплетення пучків волокон, за кутом і компактністю сплетення, звивістю пучків волокон, можна спостерігати капілярно- пористу структуру шкіри. Спосіб покривного фарбування, склад покривної композиції впливають на величину питомої внутрішньої поверхні шкіри, що в свою чергу відображається на гігієнічних властивостях шкіри. Дослідження характеру розприділення компонентів покривної фарби на структурних елементах шкіри можливе також тільки при мікроскопічному аналізі.

На адгезійну міцність покриттів великий вплив спричиняє утворення на межі з субстратом шару адгезиву, який відрізняється за структурою і фізико-механічними властивостями від основної маси адгезиву. Це обумовлено ефектом далекодії, який проявляється особливо сильно у випадку полімерних адгезивів і покриттів завдяки особливості структури цих матеріалів – наявності великих надмолекулярних утворень. Силове поле твердої поверхні сягає в глибину сусідньої фази, це приводить до того, що значна за глибиною область адгезиву, яка прилягає до поверхні субстрату, залучається у сферу діяльності поверхневих сил. Це обумовлює особливості як адсорбції полімерів на твердих поверхнях, так і структури шару адгезиву, який прилягає до твердої поверхні.

Хімічний аналіз дає можливість на основі кількісного визначення судити про зміст складових частин шкіри, які у ряді випадків мають тісний зв’язок з їх якістю. Якість шкіри визначає вміст вологи, попелу, жирових речовин, голєвої речовини, дубильних речовин (мінеральних, органічних зв’язаних і вимиваючих), наповнювачів, кислотність, основність на волокні.

Фізико-механічні випробовування встановлюють величини багатьох показників властивостей покриттів на шкірі, важливих для характеристики їх якості, наприклад, стійкість до багаторазового згину, адгезія, стійкість до стирання, паро (водо)проникність, термостійкість та ін. Фізико-механічні випробовування – основний метод визначення показників якості продукції за допомогою технічних вимірювальних засобів та пристроїв.

При експертизі якості шкіряного взуття можуть бути використані наступні методи: органолептичний, вимірювальний, соціологічний, експертний, розрахунковий, а також метод дослідної експлуатації.

Органолептичний метод широко використовується при контролі якості взуття.

Експертиза якості взуття, проведена експертами, здійснюється за заявками зацікавлених організацій і приватних осіб. Заявка подається у письмовому вигляді і може бути разова або довгострокова. На підставі заявки експерту оформляється наряд встановленої форми, де вказуються завдання експертизи. У їх число може входити визначення:

· Якості за дефектами зовнішнього вигляду відповідно до вимог контрактів і нормативної документації;

· Відсотка зниження якості взуття від наявності дефектів;

· Відсотка уцінки.

Експертиза якості взуття проводиться відповідно до вимог технічних умов контракту, нормативної документації, Інструкції про порядок проведення перевірки якості та кількості товарів експертами Торгово-промислової палати . Приймання взуття здійснюють відповідно до вимог ГОСТ 9289.

Згідно з вимогами нормативної документації, шкіряне взуття повинна відповідати за зовнішнім виглядом, матеріалами, конструкції і методу кріплення підошви, затвердженому зразку закупівлі (технічному опису моделі взуття).

Маркування та упаковка повинна відповідати ГОСТ 7296.

Всі однойменні деталі в парі повинні бути однаковими по щільності, товщині, формі, розмірам, кольору й малюнку.

Матеріали, застосовувані для верху і низу взуття, підкладки, спеціальні картони і термопластичні матеріали для проміжних деталей повинні відповідати за I якістю нормативам ГОСТів і технічних умов (ТУ).

Матеріали верху і низу зимового взуття та методи кріплення повинні бути розраховані для носіння при температурі до -30 ° С, взуття з ПВХ -20 ° С при збереженні еластичності верху.

Підкладкові матеріали повинні мати:

  • Фарбування, стійке до сухого і мокрого тертя;

  • Добре відшліфовану бахтармяной сторону шкір бесподкладочной взуття;

  • Підкладку з натурального або штучного хутра з щільним, рівномірним по висоті ворсом;

  • Оброблені, згідно ТУ контракту, верхній кант і передній край заготовки і підкладки;

  • Добре підклеєними підкладку в місцях з'єднання при відсутності ниткових швів;

  • Чистий верх взуття, без плям, складок, зморшок, тріщин, осипання покриття, розривів шкіри по рядку і отдушістості;

  • Краю деталей верху і підкладки, рівномірно спущені по лінії скріплення, чисті і рівні;

  • Деталі верху взуття, скріплені взуттєвими нитками, що забезпечують необхідну міцність кріплення.

Шви повинні бути ретельно разглажені, проклеєні тасьмою. Декоративна фурнітура, прикраси, застібки - міцно і симетрично закріплені. Рядок, що з'єднує деталі, повинна бути рівна, чиста, без пропусків стібків і обривів ниток. Стежки - рівномірні, добре тягнуть, на однаковій відстані від краю деталей і паралельні один одному, кінці ниток закріплені і обрізані. Підкладка - добре витягнута, без розривів, складок, забруднень, тріщин і осипання покриття.

Форма, ширина, висота і довжина деталей взуття повинна бути в обох напівпари однакова. Піднесення і задники у взутті - пружні і формостійкість, добре відформовані. Задники повинні бути стійкі по всьому периметру, крім верхньої частини на відстані 18-20 мм від краю і в крилах на відстані 18-25 мм від кінців, добре приклеєні до верху і підкладці взуття. Вкладні устілки - відповідати контуру сліду, не мати складок і добре вклеєні; поверхню затяжний устілки всередині взуття - рівна, гладка, без виступаючих цвяхів і дужок, відповідна сліду колодки по контуру і розміром. Деталі низу повинні щільно прилягати одне до одного і до деталей верху, без зазорів і щілин. Уріз підошви і бокова поверхня каблука - оброблені, забарвлені і оброблені відповідно матеріалу підошви і каблука.

Відкритий край підошви повинен рівномірно виступати за грань сліду взуття. Поверхня підошви рівна, без вилягання проміжних деталей. Каблуки в парі однакові за формою, довжині, ширині і висоті. Набійки повинні бути добре закріплені на підборах і забезпечувати можливість їх ремонту.

Експертиза якості взуття за зовнішнім виглядом, відсутності або наявності дефектів проводиться органолептичним методом. Групи дефектів наведені в ГОСТ 27438.

Якість взуття визначається за допустимості дефектів. Перевіряють обидві напівпари взуття. Про якість судять за гіршою напівпару.

При контролі якості взуття органолептичним методом застосовують різні інструменти і найпростіші вимірювальні пристосування для визначення лінійних розмірів взутті - висоти, довжини взуття, довжини і ширини підошов і устілок, ширини берців черевик і халяв чобіт, висоти, каблука, піднесеності ділянці носка взуття, довжини і перекосу шкарпеток, висоти і перекосу задників, перекосу берців і задника зовнішніх ременів. При виявленні розбіжностей в якості складається акт експертизи.

Перевірка якості взуття здійснюється вибірково відповідно до ГОСТ 9289-78 «Взуття. Правила приймання» .

При експертизі якості жіночого шкіряного взуття органолептичним методом був проведений суцільний контроль [25,26]. Результати експертизи якості жіночого шкіряного взуття органолептичним методом представлені в таблиці 2.3.

Таблиця 2.3

Результати експертизи якості жіночого шкіряного взуття органолептичним методом

Вид взуття і постачальник-виробник

Перевірено пар, шт.

Виявлені дефекти за ГОСТ 28371

допустимі дефекти

недопустимі дефекти

найменування

пар

%

найменування

пар

%

1

2

3

4

5

6

7

8

1.Туфлі  повсякденні ТОВ «Агропакет» м. Дніпропетровськ

1

Різна висота між напівпарами у 2 мм;  слабко виражені подряпини на заднику.

1

2,3

-

-

-

Разом:

1

1

2,3

-

-

2.Туфлі  повсякденні ТОВ «ЛеоМода» м. Львів

1

-

-

-

-

-

Разом:

1

-

-

-

-

3.Туфлі-  човники  модельні виробництво ТМ «KASANDRA» м. Львів

1

Слабко виражена віддушістість на заднику.

1

2,3

Забруднення підкладки;  порізи на зовнішній стороні туфель.

1

2,3

Разом:

1

-

1

2,3

-

1

2,3

4.Туфлі модельні ООО НПФ «МІДА» м. Запоріжжя

1

-

-

-

Відхилення від осі симетрії на 4 мм.

1

2,3

Разом:

1

-

-

-

1

2,3

5.Черевики  повсякденні зимові ТК «Укрвзут» м. Львів

1

-

-

-

-

-

-

Продовження таблиці 2.3

Разом:

1

-

-

-

-

6. Напівчоботи модельні  зимові «Тетра» м. Дніпропетровськ

1

-

-

Слабко виражена стяжка на заднику.

1

2,3

Разом:

1

-

-

-

1

2,3

7. Напівчеревики модельні  весняно-осінні ТМ «BISTFOR»м. Бровари

1

Раковини на поверхні підошви площею 2 см;співпадіння двох суміжних строчок довжиною 3мм.

1

2,3

-

-

-

Разом:

1

1

2,3

-

-

-

8.Чоботи  повсякденні  зимові ТК «Вікторіо-Руссо» м. Харків

1

-

-

-

-

-

-

Разом:

1

-

-

-

9. Напівчеревики модельні  весняно-осінні ТОВ «BRONI» м.Харків

1

-

-

-

-

-

Разом:

1

-

-

-

-

-

-

Продовження таблиці 2.3

10. Напівчере-вики весняноосінні ТК«Ніка» м. Ужгород

1

-

-

-

-

-

-

Разом:

1

-

-

-

-

-

-

Всьго:

10

3

6,9

3

6,9

Аналізуючи дані, наведені в таблиці 2.3, можна зробити наступні висновки. За результатами експертизи 10 пар взуття, кількість дефектних одиниць склала 3 пари (6,9%). Слід зазначити, що в 3 парах (6,9%) взуття були виявлені дефекти, які, згідно з ГОСТ 28371, є допустимими, а в 3 парах (6,9%) взуття виявлені дефекти, які, згідно з ГОСТ 28371, не допускаються і підлягають поверненню підприємству-виробнику. Так, в 1 парі (2,3%) туфлі, отримані від ТОВ «Агропакет» м. Дніпропетровськ, були виявлені наступні дефекти: в парі - різна висота між напівпару 2 мм. Дані дефекти є допустимими.

У результаті експертизи якості органолептичним методом туфлі  повсякденні ТОВ «ЛеоМода» м. Львів дефектів не мають.

  У результаті перевірки за якістю органолептичним методом туфлі-  човники модельні виробництво ТМ «KASANDRA» м. Львів були виявлені слабко виражені віддушистості на заднику. Даний порок, згідно з ГОСТ 28371, є допустимим. Також було виявлено забруднення підкладки, що є недопустимим дефектом, виявлені порізи на зовнішній стороні, які виникли в результаті механічного пошкодження при обробці, що не допускаються.

Органолептична експертиза модельних туфель фірми ООО НПФ «МІДА» м. Запоріжжя показала, що у парі, є дефект (відхилення від осі симетрії на 4 мм) є неприпустимим.

Черевики повсякденні зимові ТК «Укрвзут» м. Львів за результатами експертизи дефектів не виявлено.

Напівчоботи модельні зимові виробника «Тетра» м. Дніпропетровськ, аналіз показав: слабко виражена стяжка на заднику –дефект недопустимий.

Експертна оцінка напівчеревиків модельних  весняно-осінніх ТМ «BISTFOR» м. Бровари то при експертизі було виявлено дефекти (раковини на поверхні підошви площею 2 см2 ; співпадіння двох суміжних строчок довжиною 3мм ).

Органолептична оцінка однієї пари чобіт повсякденних зимових «Вікторіо-Руссо» м. Харків дефектів не виявлено.

Оцінка напівчеревик модельних весняно-осінніх  вироблених фірмою ТОВ «BRONI» м.Харків, показала, що дефекти у парі відсутні.

У результаті перевірки пари напівчеревик весняно-осінні виробника «Ніка» м. Ужгород дефекти відсутні

     Аналізуючи дані таблиці 2.3 бачимо, що за результатами експертизи якості органолептичним методом, найбільш якісними виявилася пари взуття, вироблених фірмами: ТОВ «ЛеоМода» м. Львів, ТК «Укрвзут» м. Львів, ТК «Вікторіо-Руссо» м. Харків, ТОВ «BRONI» м.Харків, ТК«Ніка» м. Ужгород.