Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота. 15.12.14....docx
Скачиваний:
66
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
299.86 Кб
Скачать

1.3. Аналіз асортименту взуття та проблеми класифікації за укт зед

Асортимент шкіряного взуття різноманітний і складний. Він постійно змінюється під впливом моди, внаслідок чого з'являються нові види і конструкції виробів, застосовуються нові матеріали.

Асортимент взуття, особливо за сезонами носіння, повинен складатися з урахуванням замінності шкіряного взуття гумовим і валяним виходячи з особливостей кліматичних умов району. За цільовим призначенням взуття поділяють на побутове, модельне, спортивне, спеціальне, ортопедичне і профілактичне.

Побутове взуття. Асортимент побутового взуття групується за цільовим призначенням, способом виготовлення, видами і різно­видами, статевовіковим призначенням, розмірами і повнотами, фа­сонами і моделями, матеріалом верху і його кольором, матеріалом підошви і методом кріплення, висотою каблука.

Цільове призначення і спосіб виготовлення. За цільовим при­значенням побутове взуття поділяють на взуття для вуличного носіння та в різних приміщеннях. Взуття для вуличного за сезонами носіння поділяють на зимове (утеплене), літнє та весняно-осіннє (демісе­зонне).

Літнє взуття виготовляють часто з відкритими носковою і п'ятковою частинами, з окремими ремінцями, наявністю перфорацій і просічок. Нерідко воно буває без підкладки. Для верху, крім шкіри, широко використовують текстильні, штучні і синтетичні матеріали; для підошви - шкіру і шкіроподібну гуму. Літнє взуття не повинне перешкоджати теплообміну ноги з оточуючим середовищем.

Взуття весняно-осіннього призначення повинне мати достатні вологозахист властивості. Тому його виготовляють з верхом із нату­ральних, штучних і синтетичних матеріалів на підошвах з гуми, поліуретану, термопластичних еластомерів. Текстильні матеріали для верху застосовувати недоцільно, оскільки вони пропускають вологу.

За характером виконання побутове шкіряне взуття поділяють на повсякденне і модельне (тільки чоловіче і жіноче). До художньо-естетичних   показників   модельного   взуття   ставляться   підвищені вимоги. На зовнішні деталі верху модельного взуття використовують матеріали з індексом "модельне" і шкіри хромового дублення, гладкі, у тому числі й еластичні, з натуральною лицьовою поверхнею, лаковані шкіри, замша, велюр, нубук, а також шкіри і тканини нових видів і оздоблення. Крім того, за згодою споживача на зовнішні деталі можна застосовувати штучні і синтетичні шкіри.

Вид взуття, від якого залежить сту­пінь закритості стопи і гомілки людини, визначається конструкцією заготовки, тобто формою і розмірами деталей верху. Розрізняють такі основні види взуття, як чоботи, черевики, напівчеревики, туфлі.

Чоботи - взуття з халявками, що доходять до колінного су­глоба, а іноді й вище, виготовлено із заднім зовнішнім ременем або прошвою, жорстким підноском або без нього (з юхти). Чоботи мають кілька різновидів.

Ічиги - національне взуття, що складається з юхтових передів і халявок, на підошві з юхти виворітного методу кріплення.

Унти - хутряні чоботи з союзками і задниками з юхти або хро­мового виростка на повстяній підошві, призначені для північних областей.

Черевики - взуття з борцями, що закривають кісточки. Закріп­люються на нозі шнурівкою, гумовою тасьмою, пряжками, ґудзиками, застібками «блискавка» тощо.

Напівчеревики -взуття з берцями не вище кісточок, що закривають тильну частину стопи. За видом крою заготовки і застібки вони мають багато спільного з черевиками.

Сандалети -літні напівчеревики, заготовка верху яких має різноманітні за формою і розмірами перфораційні отвори (або скла­дається з ремінців).

Туфлі - взуття, верх якого не повністю закриває тильний бік стопи (верх закриває устілку менше ніж на 0,5 довжини, а в напівчеревиках навпаки).

Існують ряд різновидів туфель:

Туфлі хатні (кімнатні) - звичайні з різною висотою береш., від­криті, без п'яткової частини, без оздоблень або з різними прикрасами.

Пантомімі - туфлі, що складаються лише з союзки, яка за­криває ділянку плесно-фалангового сполучення стопи.

Опанки - різновид жіночих літніх туфель бортового методукріплення.

Чув'яки - легкі літні туфлі з верхом зі шкіри, жорсткими зад­никами, м'якими і жорсткими підносками, вкладною устілкою з текс­тильних матеріалів, каблуком висотою не більше 5 мм або набійкою.

Спортивні туфлі - спрощеної конструкції, виготовляють без підкладки, проміжних деталей верху і низу, набійки або каблука. Для них обов'язковою є наявність блочків із шнурівкою або гумового тась­мою на підйомі для щільного закріплення на  нозі.

Дорожні туфлі - легке взуття без жорстких задинок і підносків з м'якою устілкою.

Сандалі - взуття без підкладки, жорсткого підноска й устілки, із суцільною союзкою, що має перфорацію, відрізною задинкою, од­ним або двома ремінцями (фігурного крою), сандального методу кріп­лення. Ремінець застібають на пряжку.

Черевики, напівчеревики, туфлі полегшених конструкцій, сан­далі, чув'яки, пінетки, дорожні, спортивні і лікарняні туфлі відносять до легкого взуття.

За статевовіковим призначенням взуття поділяють на групи: пінетки, гусарики, дошкільне, шкільне для дівчат і хлопчиків, дівоче, хлопчаче, жіноче і чоловіче.

Пінетки, гусарики, дошкільне, шкільне, дівоче і хлопчаче взут­тя іноді називають дитячим.

Пінетки - взуття (черевики і туфлі) для дітей ясельного віку з верхом зі шкір хромового дублення і текстильних матеріалів, на пі­дошві з м'яких шкір виворітного методу кріплення.

Гусарики - взуття для дітей до двох років (чобітки, черевики, напівчеревики, туфлі).

Дошкільне взуття для дітей у віці від двох до семи років ви­пускається різних видів. Воно повинне мати внутрішній стійкий зад­ник і надійно закріплюватися на нозі, літнє взуття може мати відкриту носкову або (та) п'яткову частину.

Особливо різноманітним є асортимент взуття для дорослих - чоловіче і жіноче, призначене для споживачів різного віку. Саме тому до такого взуття ставляться диференційовані вимоги. Взуття длямо­лоді повинне відповідати вимогам сучасного стилю і моди як за фор­мою, так і висотою каблука, конфігурацією деталей, матеріалами, що використовуються, характером прикрас. Вимоги до естетичних влас­тивостей взуття для осіб похилого віку трохи нижчі, але підвищені вимоги до зручності: м'який верх із мінімальною кількістю швів, взуття повинне бути легким, гнучким, легко приформовуватися до но­ги, зручно і просто закріплюватися, легко зніматися, конструкція має бути зносостійкою.

Асортимент взуття широкий - чобітки, напівчобітки, череви­ки, напівчеревики, туфлі, туфлі кімнатні і дорожні. Союзки і переди в такому взутті можуть бути з натуральної шкіри хромового дублення, що підвищує його зносостійкість. Взуття з верхом зі штучної і синте­тичної шкіри виготовляють на підошві зі шкіри, звичайної і шкіро­подібної гуми (пористої і непористої структури), пластичних мас.

 Згiдно з даними, у товарних позицiях 6402-6405, iснує можливiсть декларування не за своїм найменуванням. Також мають мiсце випадки неповного та неточного опису товару або зазначення додаткової iнформацiї, що вноситься до графи 31 ВМД для iдентифiкацiї товарiв при їх класифiкацiї. Це суперечить вимогам Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї, затвердженоїнаказом Держмитслужби України вiд 09.07.97 N 307(зi змiнами та доповненнями).

У зв'язку з вищевикладеним та з метою пiдвищення ефективностi контролю за класифiкацiєю товарiв, для недопущення випадкiв ухилення вiд сплати митних платежiв у повному обсязi та для використання в роботi в якостi додаткової iнформацiї надається роз'яснення щодо класифiкацiї взуття згiдно з вимогами УКТЗЕД.

В товарних позицiях 6401-6405класифiкується тiльки взуття на пiдошвi. Одноразове взуття або взуття, покрите недовговiчним матерiалом (наприклад, папером, листовим полiмерним матерiалом i т.д.) без пiдошви, що прикрiплюється, класифiкується вiдповiдно до матерiалу, з якого воно виготовлене. Наприклад, одноразове взуття з паперу класифiкується в товарнiй позицiї4818. Взуття, що використовувалося, з будь-якого матерiалу, крiм азбесту, класифiкується в товарнiй позицiї6309.

Перший етап класифiкацiї взуття на пiдошвi передбачає визначення матерiалу, з якого виготовляється пiдошва та верх взуття (тобто верхня частина взуття). Наприклад, в товарнiй позицiї 6403класифiкується взуття з верхом з натуральної шкiри та на пiдошвi тiльки з гуми, пластмаси, натуральної чи композицiйної шкiри. Проте, взуття з верхом з натуральної шкiри та на пiдошвi з iнших матерiалiв, крiм зазначених вище, класифiкується в товарнiй позицiї6405.

Наступним етапом є визначення конкретного призначення взуття, а саме: водонепроникне взуття; взуття спортивне; взуття що закриває кiсточку; взуття, союзка якого складається з ремiнцiв або має одну чи декiлька перфорованих вставок; тапочки (кiмнатнi туфлi) та iнше домашнє взуття; iнше взуття, не визначене вище. Класифiкацiя взуття проводиться в залежностi вiд довжини устiлки (менш як 24 см, 24 см або бiльше), висоти каблука разом з пiдошвою, а також в залежностi вiд призначення за статтю та вiком (чоловiче, жiноче чи взуття яке не можливо визначити як чоловiче або жiноче).

 Взуття на пiдошвi може бути виготовлено з будь-якого матерiалу (гуми, шкiри, пластмаси, дерева, пробки, текстильних матерiалiв, включаючи повсть (чи фетр) та нетканi матерiали, з хутра, плетених матерiалiв i т.д.) крiм азбесту (взуття з азбесту класифiкується в товарнiй позицiї 6812). Таке взуття може мiстити в будь-яких пропорцiях матерiали, зазначенi в групi71(перли натуральнi або культивованi, дорогоцiнне або напiвдорогоцiнне камiння, дорогоцiннi метали, метали плакованi чи дубльованi дорогоцiнними металами). Якщо верх складається з двох чи бiльше матерiалiв, класифiкацiя проводиться за складовим матерiалом, який має найбiльшу площу зовнiшньої поверхнi. При цьому до уваги не беруться аксесуари, змiцнювальнi деталi чи декоративнi елементи. Матерiал, з якого виготовляється пiдкладка, у всiх випадках не впливає на класифiкацiю. Основним матерiалом, з якого виготовлено пiдошву взуття, вважається матерiал, що має найбiльшу площу дотику поверхнi з ґрунтом, при цьому до уваги не беруться шипи, ремiнцi, гвiздки або подiбнi деталi.

Слiд зазначити, що термiни "гума" i "пластмаса" для цiлей УКТЗЕД означають також тканини або iншi текстильнi матерiали, покритi гумою чи пластмасою, якi видно неозброєним оком, при цьому не береться до уваги змiна кольору внаслiдок нанесення такого покриття.

Термiн «шкiра» стосується виробiв товарних позицiй 4107,4112-4114(шкiра iз шкур великої рогатої худоби, шкiра iз шкур овець, шкiра iз шкур кiз чи шкурок козенят, шкiра iз шкур iнших тварин без волосяного покрову).

Термiн «текстильнi матерiали» поширюється на волокна, пряжу, тканини, повсть чи фетр, нетканi матерiали, шпагат, мотузки, канати, шнури груп 50-60.

Термiн «композицiйна шкiра» стосується матерiалiв на основi натуральної шкiри або шкiряних волокон. При цьому композицiйна шкiра може бути одержана рiзними способами, наприклад, агломерацiєю обрiзкiв i дрiбних обрiзкiв шкiри з доданням клею чи iншої зв'язувальної речовини чи агломерацiєю обрiзкiв i дрiбних обрiзкiв шкiри без додання зв'язувальної речовини пiд час сильного пресування чи розщепленням обрiзкiв i вiдходiв на тонкi волокна шляхом нагрiвання в гарячiй водi. Слiд зазначити, що до неї не включаються iмiтацiї шкiри (так званий "шкiрозамiнювач"), в основi яких нема натуральної шкiри, такi як пластмаси, гума, папiр i картон чи текстильнi матерiали з покриттям.

Термiн "спортивне взуття" означає лише взуття, призначене для занять спортом та оснащене шипами, штифтами, стопорами, затискачами, планками або подiбними деталями чи пристосуваннями для крiплення шипiв, штифтiв, стопорiв, затискачiв, планок або подiбних деталей та взуття для ковзанярського, лижного, гiрськолижного спорту, для спортивної боротьби, боксу i велоспорту.

Вiдповiдно до Державного стандарту України ДСТУ 2157-93 "Взуття. Термiни та визначення" [18], взуття розподiляється наступним чином:

За призначенням:

1. Повсякденне взуття;

2. Модельне взуття - взуття для короткочасного носiння в рiзних урочистих випадках, яке вiдповiдає вимогам моди;

3. Домашнє взуття - взуття для носiння вдома;

4. Пляжне взуття;

5. Взуття для активного вiдпочинку - взуття для прогулянки, вiдпочинку, занять фiзкультурою;

6. Нацiональне взуття - взуття, яке має нацiональнi традицiйнi елементи конструкцiї обробки та оздоблення;

7. Цiлосезонне взуття - взуття для систематичного тривалого носiння впродовж року; 

8. Лiтнє взуття - взуття, яке за конструкцiєю та застосованим матерiалом призначене для носiння в лiтнiй перiод;

 9. Зимове взуття - взуття, яке за конструкцiєю та застосованими матерiалами призначене для носiння взимку;

10. Весняно-осiннє взуття - взуття, яке за конструкцiєю та застосованим матерiалом призначене для носiння в весняно-осiннiй перiод;

11. Спортивне взуття - взуття для занять рiзними видами спорту;

12. Спецiальне взуття - взуття для захисту нiг вiд певних видiв небезпечних впливiв, у якому при виготовленнi застосовуються захиснi матерiали i деталi;

13. Дитяче взуття - взуття для дiтей ясельного вiку, мало дитяче, дошкiльне, для школярок, школярiв та хлопчаче, дiвоче;

За видами:

1. Напiвчеревики - взуття, халявки якого нижче щиколотки, при цьому заготiвка верху закриває всю тильну поверхню стопи;

2. Туфлi - взуття, халявка якого нижче щиколотки, при цьому заготiвка верху не повнiстю закриває тильну поверхню стопи;

3. Черевики - взуття з халявками, якi закривають щиколотку чи доходять допочатку литки;

4. Напiвчоботи - взуття з халявками, якi доходять до половини литки;

5. Чоботи - взуття, халявка якого закриває литку;

6. Мокасини - взуття, заготiвка верху якого конструктивно єдина iз устiлкою або її носково-пучковою частиною i має овальну вставку;

7. Сандалi - взуття, виготовлене без пiдкладки i основної устiлки сандальним методом крiплення.

 Деталi черевика:

а) зовнiшнi: 1-носок, 2-союзка, 3-закрiпка, 4-язичок, 5-заднiй зовнiшнiй ремiнь, 6-халявка (берцi), 7-задинка, 8-набiйка, 9-каблук, 10-пiдошва;

б) внутрiшнi та промiжнi: 11-пiдносок, 12-боковинка, 13-мiжпiдблочник, 14-штаферка, 15- заднiй внутрiшнiй ремiнь, 16-мiжпiдкладка, 17-задник, 18-пiдп'яток, 19-геленок, 20-устiлка, 21-простилка.

Отже, для однозначної класифiкацiї взуття на пiдошвi, необхiдно мати наступну iнформацiю:

1. Вид взуття (наприклад, тапочки (туфлi кiмнатнi), черевики, чоботи i т.д.);

2. Призначення, деякi особливостi виготовлення взуття та ознаки, що дозволяють вiднести дане взуття до певної категорiї (наприклад, тапочки (туфлi кiмнатнi) без задника з верхом виготовленим з одного куска; тапочки купальнi виготовленi з одного куска; тапочки пляжнi без задника з союзкою з ремiнцiв; чоботи утепленi натуральним хутром i т.д.);

3. Матерiал верху та пiдошви взуття (наприклад, пластмаса, натуральна шкiра i т.д.);

4. Вiдсоткове спiввiдношення площi зовнiшньої поверхнi кожного з матерiалiв, у випадку, якщо верх чи пiдошва виготовлена з двох чи бiльше матерiалiв;

5. Довжину устiлки;

6. Призначення взуття за вiком i статтю (наприклад, чоловiче, жiноче, дитяче i т.д).

 З практики митного оформлення взуття (64група за УКТЗЕД) можливо видiлити наступнi види взуття:

  1. Туфлi лiтнi жiночi типу «босонiжки»;

  2.  Туфлi лiтнi жiночi;

  3.  Тапочки пляжнi жiночi;

  4. Тапочки пляжнi литі;

  5. Взуття типу «сабо»;

  6. Туфлi чоловiчi типу «сандалi»

  7. Взуття для активного вiдпочинку типу «кросiвки»;

  8. Взуття для активного вiдпочинку типу «кеди»;

Нижче наводяться приклади заповнення графи 31 ВМД у вiдповiдностi з вимогами Iнструкцiї про порядок заповнення вантажної митної декларацiї при декларуваннi взуття. Цi данi необхiднi для iдентифiкацiї та однозначної класифiкацiї взуття за задекларованим у графi 33 ВМД товарним кодом згiдно УКТЗЕД.

Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 91 00 00повинна зазначатися наступна iнформацiя: «Чоботи жiночi, утепленi штучним хутром, з верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 24 см»;

Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 31 00повинна зазначатися наступна iнформацiя: «Тапочки пляжнi, жiночi, з союзкою з ремiнцiв з пластмаси, на пiдошвi з гуми, з висотою каблука разом з пiдошвою 4 см, з довжиною устiлки 24 см»;

«Сандалi жiночi, з союзкою з ремiнцiв, з пластмаси, на пiдошвi з пластмаси, з висотою каблука разом з пiдошвою 5 см, з довжиною устiлки 24 см»; «Босонiжки, типу сабо, (без задника), верхом з одного куска з пластмаси, з перфорованими вставками, на пiдошвi з пластмаси, з висотою каблука разом з пiдошвою 4 см, з довжиною устiлки 25 см»;

Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 39 00повинна зазначатися наступна iнформацiя:

«Тапочки пляжнi, чоловiчi, з союзкою з ремiнцiв з пластмаси, на пiдошвi з гуми, з висотою каблука разом з пiдошвою 2 см, з довжиною устiлки 25 см»;

«Сабо жiночi (без задника), верхом з одного куска з пластмаси, з перфорованими вставками, на пiдошвi з пластмаси, з висотою каблука разом з пiдошвою 2 см, з довжиною устiлки 24 см»;

Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 50 00повинна зазначатися наступна iнформацiя:

«Тапочки домашнi, жiночi, без задника, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 25 см»;

 «Тапочки домашнi, дитячi, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 20 см»;

 Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 91 00повинна зазначатися наступна iнформацiя:

«Туфлi дитячi, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 20 см»;

Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 96 00повинна зазначатися наступна iнформацiя:

«Туфлi чоловiчi, верхом та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 26 см»;

«Тапочки пляжнi, чоловiчi, без задника, верхом з одного куска з пластмаси, на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 25 см»;

Наприклад, при декларуваннi товару за кодом 6402 99 98 00повинна зазначатися наступна iнформацiя:

«Сабо жiночi (без задника), верхом з одного куска з пластмаси та на пiдошвi з пластмаси, з довжиною устiлки 25 см»;

«Тапочки купальнi, жiночi, з одного куска з полiмерного матерiалу з довжиною устiлки 24 см». Аналогiчний пiдхiд до класифiкацiї взуття застосовується й при класифiкацiї товарiв в iнших товарних позицiях 64групи УКТЗЕД [17].