Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК_МГ_13.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

7.2. Практичні завдання з дисципліни «Маркетинг промислового підприємства» спрямовані на перевірку вмінь та навичок студентів з вирішення наступних завдань:

  1. Доцільність розширення виробництва промислового підприємства виходячи з прогнозу ринкового попиту та враховуючи показник ефективності попиту.

Під час вирішення завдань такого типу доцільно навести порівняння постійних та змінних витрат підприємства на забезпечення існуючого та збільшеного обсягів виробництва та його прибуток.

  1. Розрахунок підвищення ефективності промислових перевезень із застосуванням вирішення транспортної задачі.

Результат може бути отриманий двома шляхами: методом підстановки, виходячи з найнижчої можливої вартості перевезення та максимального задоволення попиту найбільших споживачів або із залученням методів математичної статистики.

  1. Вибір оптимального рекламного бюджету фірми з використанням показника відносних рекламних витрат на одного споживача цільової аудиторії.

Такі завдання доцільно виконувати шляхом порівняння ефективності використання окремих носіїв реклами, видів реклами та PR.

  1. Обґрунтування майбутнього обсягу виробництва підприємства виходячи з рівня попиту на товар, ступеня насиченості ринку та частки підприємства на ньому.

В завданнях такого типу використовуються: розрахунок темпів зростання попиту на товар, графічне зображення тренду темпів зростання попиту та степеня насичення ринку та розрахунок обсягу виробництва підприємства.

  1. Визначення перспективної потреби підприємства в матеріальних ресурсах за умов впровадження інноваційної технології виробництва товару.

Перспективну потребу підприємства в матеріальних ресурсах за умов впровадження інноваційної технології доцільно визначати виходячи з розміру економії витрат виробництва за рахунок економії ресурсів на виробництво одиниці товару за новою технологією у порівнянні із тією, що використовувалась раніш.

  1. Розробка гіпотези сегментування галузевого ринку, вибір цільового сегменту та позиціонування товару промислового товару на ньому.

Під час виконання завдання слід звернути увагу на вибір гіпотези сегментування промислового ринку стосовно галузі та мотивації покупки підприємств-споживачів. Вибір цільового сегменту необхідно обґрунтувати з точки зору відповідності завданням та можливостям підприємства-виробника. Схема позиціонування товару повинна довести найбільш доцільне використання ринкових можливостей підприємства на даному цільовому сегменті.

  1. Визначення головних факторів вибору та пояснення особливостей застосування окремих стратегій товарної політики промислового підприємства.

Товарна політика промислового підприємства може проводитись з використанням інновації, варіації, диверсифікації і елімінації товару. Кожний із методів або їх сукупність можуть використовуватися залежно від мети, яку ставить підприємство. Вибір товарної стратегії відносно окремого товару промислового призначення є досить багатофакторною проблемою. Досягненню окремих цілей підприємства сприяє застосування певних товарних стратегій, але ринкові умови вносять свої корегуючи дії.