Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК_МГ_13.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
392.19 Кб
Скачать

2. Структура комплексного державного екзамену

2.1. Комплексний державний екзамен складається з двох етапів:

1) теоретична частина, яка передбачає перевірку засвоєння теоретичного матеріалу, що формує уміння, зазначені в ГСВОУ 6.030510-09 «Освітньо-професійна програма підготовки бакалавра з напряму030507 «Маркетинг», шляхом комп’ютерного тестування з професійно-орієнтованих дисциплін.

2) практична частина, яка передбачає письмове розв'язання професійно-практичного завдання.

2.2. Теоретична частина. Програма перевірки знань комплексного державного екзамену містить чотири нормативні навчальні дисципліни:

- Маркетингові дослідження;

- Маркетинг промислового підприємства;

- Маркетингова товарна політика;

- Маркетингові комунікації.

2.3. Практична частина. Професійно-практичні завдання імітують умови (ситуації) практичної діяльності випускника на первинних посадах і поєднують розрахункові задачі, які вимагають застосування типових методик аналізу і розрахунків, та ситуаційні завдання, що мають проблемний характер і декілька альтернативних варіантів.

3. Програма комплексного державного екзамену нормативні дисципліни професійної і практичної підготовки

3.1. Маркетингові дослідження

Сутність та різновиди маркетингових досліджень.

Основні джерела здобування маркетингової інформації. Маркетингова інформаційна система та її структура. Організація та етапи маркетингового дослідження, проект та програма маркетингового дослідження. Класифікація методів маркетингового дослідження.

Аналіз документів та спостереження в маркетингу. Опитування як метод збирання маркетингової інформації: анкетне опитування, інтерв’ю, спеціальні опитувальні методики. Якісні методи. Опитувальний лист та його структура. Різновиди запитань, що використовуються в маркетингових дослідженнях. Сутність та специфіка маркетингових опитувальних методик. Метод експертних оцінок, його сутність, різновиди, специфіка використання в маркетингових дослідженнях. Тести та лінгвосоціологічні методи в маркетингових дослідженнях. Використання тестів в дослідженнях реклами. Різновиди маркетингових дослідних методик: торгові та споживацькі панелі, омнібуси, моніторинги, хол-тести, фокус-групи.

Експеримент в маркетингових дослідженнях. Пробний маркетинг як різновид експерименту.

Репрезентативність інформації в маркетингових дослідженнях. Генеральна та вибіркова сукупності. Типи та види вибірки, що застосовуються в маркетингових дослідженнях. Проблеми вимірювання в маркетингових дослідженнях. Ранжування та шкалування інформації. Основні типи шкал. Обробка та аналіз інформації маркетингового дослідження. Використання комп’ютерних програм, статистичних методів.

Маркетингові дослідження мікросередовища підприємства. Дослідження конкурентів фірми. Вивчення макросередовища маркетингу: економічного, політико-правового, демографічного та ін. Дослідження конкурентів та конкурентоспроможності підприємства. Проблеми збирання та обробки інформації. Маркетингова розвідка.

Основні підходи до вивчення ринків. Аналіз обсягів ринків (потенційного, дійсного та ін.). Проблеми сегментування ринків. Проблеми вивчення нового товару, чинників його успіху на ринку. Позиціонування товару як важливий чинник його успіху на ринку. Основні підходи до вивчення споживачів товарів. Мотивація споживачів на купівлю товару, вивчення процесу прийняття рішень про купівлю. Аналіз ставлення споживачів до підприємства, товару.

Проблеми вивчення ефективності реклами. Проміжні та прямі заміри впливу реклами на споживачів. Вивчення ефективності різних засобів реклами. Дослідження рекламних текстів, їхньої дієвості. Проблеми вивчення іміджу фірми та її керівництва. Вивчення персоналу підприємства. Аналіз відносин в колективі підприємства, конфліктів та методів їх розв’язання. Комплексне дослідження підприємства за всіма елементами маркетингу з метою оцінки його конкурентоспроможності.