Скачиваний:
31
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
363.01 Кб
Скачать
    1. Показники та фактори у фінансовому аналізі, їх класифікації.

Залежно від мети фінансового аналізу досліджуються різні показники. Але жоден із них індивідуально не дає достатньої інформації про умови функціонування та прибутковість фірми. Лише аналіз певної групи показників дає підстави для ґрунтовних висновків. Слід брати до уваги й фактор сезонності в бізнесі. Разом із тим для попередньої оцінки фінансової діяльності підприємства необхідно лише декілька з численних показників. Обчислення зайвих коефіцієнтів ускладнює аналіз і вносить плутанину. Інформація для порівняння кількох компаній має бути стандартизована.

Існує декілька класифікацій показників фінансової діяльності фірми. Більшість економістів виділяє такі групи відносних показників: коефіцієнти прибутковості (рентабельності), ліквідності, стабільності та акціонерного капіталу. Інші аналітики схильні до такої класифікації: показники ліквідності, управління активами й управління пасивами, прибутковості та ринкової вартості акцій. Існує також точка зору, згідно з якою виділяються коефіцієнти ліквідності, зобов'язань кредиторам, прибутковості та покриття.

Оцінка фінансового стану може бути виконана з різною мірою деталізації в залежності від цілей аналізу, існуючої інформації, програмного, технічного та кадрового забезпечення. Найбільш доцільним є виділення процедур експрес-аналізу та поглибленого аналізу фінансового стану.

Загальні показники характерні для всіх галузей економіки, специфічні -використовуються в окремих галузях.

Первинні показники формуються безпосередньо за даними обліку планової інформації, похідні розраховуються на базі первинних даних, синтетичні (інтегральні) дають узагальнюючу характеристику складних економічних явищ: прибутку, собівартості та ін.

Натуральні показники відбивають величину явища в фізичних величинах (вагових, лінійних, об'ємних), вартісні відбивають величину складних по складу явищ в грошовому вимірі.

Абсолютні показники - це вартісні, натуральні, трудові чи умовні вимірювачі, відносні - це відношення одного показника до іншого: коефіцієнти, індекси, відсотки. Вони характеризують ступінь виміру явища (процесу) чи його результату в часі, просторі структуру показників, що вивчаються, їх частоту та інтенсивність.

Усі економічні показники взаємопов'язані та взаємообумовлені. Досягнути поставленої мети аналітик може тільки при їх вивченні.

Причинно-наслідкові зв'язки та результати вивчаються на базі результативних та факторних показників.

Результативний показник - це економічний показник, який є об'єктом дослідження. Показники, які характеризують результативний показник, тобто беруть участь в задачі як його характеристики, називають факторними показниками.

Поняття "фактор" - це одне з головних у фінансовому аналізі. Слово "фактор" означає працюючий, виробляючий, тобто це причина, рухома сила якого-небудь процесу, яка визначає його характер чи одну з характерних рис. При економічних дослідженнях під фактором розуміють умови, необхідні для визначення даного господарчого процесу, а також причини, які здійснюють вплив на результат цього процесу.

Сутність того чи іншого процесу можна розкрити з різним ступенем повноти, так як мислення рухається від менш глибокої до все більш глибокої сутності, тобто від сутності першого порядку до сутності другого порядку і т. і. Тобто, в залежності від необхідності фактори можуть вивчатися з різним ступенем глибини. На результати фінансово-господарчої діяльності мають вплив різноманітні фактори, які знаходяться у взаємному зв'язку, залежності та обумовленості (рис.1.5, 1.6, 1.7, 1.8).

ВД

Р

В

Р

ЧП

А

ЧП

Р

Р

А

Пд+Пп

Р

Р

ОА

Р

НА

Умовні позначення:

ЧП – сума чистого прибутку;

Р – обсяг реалізації продукції;

А – середня сума всіх активів;

ВД – сума валового доходу;

В – сума витрат;

Пд – сума податків за рахунок доходів;

Пп – сума податків за рахунок прибутку;

ОА – середня сума оборотних активів;

НА – середня сума необоротних активів.

Рис. 1.5. Схема фінансового аналізу по системі Дюпона.

Соседние файлы в папке Финансовый анализ