Скачиваний:
28
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
415.74 Кб
Скачать

3.2. Оцінка доходності фінансових активів

в попередньому розділі були розглянуті абсолютні показники і можливість їх використання в ситуаціях, коли необхідно прийняти рішення про доцільність придбання акцій або облігацій. Іншими важливими критеріями, що використовуються з тією ж метою, є показники доходності.

Доходність– це відносний показник, який розраховується як відношення доходу (D), що генерується даним фінансовим активом, до величини інвестицій (СІ) в цей актив, тобто в найбільш загальному виді він може бути представлений наступним чином:

В залежності від виду фінансового активу в якості доходу Dчастіше всього виступають дивіденд, купонні виплати, приріст капіталізованої вартості (різниця між ціною погашення (Р1) і придбання (Р0) ціною фінансового активу)*. Таким чином, існують різні варіанти розрахунку доходності.

Так, в якості основних характеристик доходності облігації без права дострокового погашеннявиступають:

а) показник купонної доходності;

б) доходність до погашення.

Показник купонної доходностірозраховується як відношення абсолютної вартості облігації.

,

де kk - показник купонної дохідності;

С – абсолютна величина купонної доходності;

ВН– номінальна вартість облігації.

Купоні виплати відбуваються щорічно або періодично внутрішньо річними платежами і виражаються абсолютною величиною:

,

де r– річна купонна ставка, %

Показник доходності до погашення (УТМ)розраховується відношення середньорічного доходу (річних відсоток плюс частина різниці між номінальною вартістю та ціною покупки облігації) до середньої величини інвестиції:

,

де ЦП– поточна (на момент оцінки) ціна облігації;

n– кількість років, що залишилися до погашення облігації.

Доходність до погашення облігації з нульовим купономвизначається за формулою:

перевагою будь-якого показника ефективності є можливість його використання в порівняльному аналізі при виборі варіантів інвестування в ті чи інші облігації.

При необхідності визначення доходності акції використовують наступні три показника:

      • дивідендну норму доходності (дивіденд у відсотковому відносно номіналу вираженні):

,

де Д – абсолютний рівень дивідендна в грошових одиницях;

РНОМ– номінальна ціна акції.

      • поточну норму доходності (відношення дивіденду до ціни придбання):

,

де Рп– поточна ринкова ціна акції.

      • повну норму доходності, яка являє собою суму поточної і капіталізованої доходності.

В цьому випадку інвестор крім доходів від дивідендів отримує ще й дохід від капіталізації (доход від приросту капіталу), який виникає тоді, коли акції скуповуються в спекулятивних цілях і через деякий час мають бути продані по ціні (Р1) більшій, ніж ціна їх придбання (Р0). В такому разі користуються наступною формулою:

,

де Ро– ринкова ціна акції на момент прийняття рішення при їх покупку;

Р1– очікувана ціна акції на момент її продажу.

Оцінка очікуваної доходності конвертованої привілейованої акції також може бути отримана за допомогою попередньої формули, в якості Р1слід використовувати очікувану конверсійну вартість акції.

Для оцінки значень очікуваної загальної доходності звичайних акцій з рівномірно зростаючими дивідендами можна скористатися формулою, отриманою на основі моделі Гордона:

де Д0– останній отриманий до моменту оцінки дивіденд по акції;

Д1– очікуваний дивіденд;

Р0– ціна акції НП момент оцінки;

q– темп приросту дивіденду.

З даної формули видно, що очікувана капіталізована доходність звичайної акції з рівномірно зростаючим дивідендом співпадає з темпом приросту дивіденду або з темпом приросту дивіденду або з темпом приросту ціни акції. Таким чином, показник qмає декілька інтерпретацій: по-перше, це капіталізована доходність; по-друге, темп приросту дивідендів; по-третє, темп приросту ціни акції[10; с. 224-225].

1Що стосується перших трьох факторів, то вони можуть мати місце і при умові відсутності інфляції, оскільки практика реалізації проектів свідчить про те, що запланована вартість проекту і термін його виконання часто бувають заниженими в порівнянні з фактичним у 1,5-2 рази. Це пояснюється тим, що при виконанні проекту приходиться здійснювати додаткові роботи і вирішувати нові проблеми, передбачити які заздалегідь , на етапі планування, було неможливо.

*Звичайно вважається, що Р1>P0, хоча в принципі виконання цієї нерівності не є обов’язковим; і якщо Р1<P0,то говорять про збитки від капіталізації і відповідній їм від’ємній доходності.

66

Соседние файлы в папке Финансовый анализ