Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Диплом 5 курс ля.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
692.22 Кб
Скачать

2Спеціальна частина

2.1 Технологічний процес. Норми технологічного режиму.

Опис технологічної схеми виробництва.

Технологічна схема виробництва об'ємних виробів методом екструзії з роздуванням для спеціалізованих виробництв потужністю 1 -4 тис. тонни/рік складається з наступних операцій: прийом сировини на заводах в контейнерах (чи цистернах, мішках), транспортування на склад; зберігання сировини; розтарювання сировини; вхідний контроль; підготовка сировини на ділянці підготовки; транспортування сировини з ділянки підготовки або складу сировини і подання його у бункер агрегату екструзії, формування заготівлі і виробів(розплавлення, гомогенізація, оформлення трубчастої заготівлі, роздувши у формі, охолодження і витягання готового виробу), механічна обробка виробів, контроль готової продукції, складання і упаковка готових виробів, складування, переробка відходів.

Технологічна схема виробництва об’ємних виробів методом екструзійно - видувного формування складається з наступних операцій:

  1. Прийом сировини;

  2. Зберігання сировини;

  3. Розтарювання сировини;

  4. Вхідний контроль;

  5. Підготовка сировини;

На ділянці підготовки або складу сировини та подачі його в бункер екструзійного агрегату, формування заготовки і виробів (розплавлення, гомогенізація, оформлення трубчастої заготовки, роздув у формі,

охолодження і вилучення готового виробу), механічна обробка виробів, контроль готових виробів, складування, переробка відходів.

Сировина автокраном подається на розтарочну установку пневмотранспортом подається в ємність завідуючого складу сировини, далі в ємність цехового складу сировини, далі виготовлення виробів на екструзійному агрегаті для виробництва об’ємних виробів, далі прямує відбір готової виробів на автоматі. далі механічна обробка → автомат для випробування готових виробів → автомат для пакування готових виробів → склад готової продукції → переробка відходів → установка для змішування та підкрашування сировини.

Технологічний процес виготовлення виробу (деталі, вузла) є строго певною сукупністю виконуваних в заданій послідовності технологічних операцій. Ці операції міняють форму, розмір і інші властивості деталі, а також її стан або взаємне розташування окремих елементів. Одна і та ж операція може вироблятися багатьма способами, на різному устаткуванні. Тому вибір ресурсозберігаючого технологічного процесу полягає в оптимізації кожної операції по мінімуму вжитку матеріальних, трудових, енергетичних ресурсів. Для виробництва виробів з полімерних мас підприємство має власну виробничу базу, що включає виробничі і адміністративні будівлі, устаткування, транспортні засоби. Стадії технологічного процесу:

  • Наповнення акумуляторної голівки ;

  • Упоскування ;

  • Заповнення напівпрессформ ;

  • Роздув;

  • Охолодження;

Пристрій транспортування гранул продуванням стислим повітрям або транспортування роздробленого матеріалу з бункера, підлоги, що знаходиться на рівні, переносить гранули в сушитель встановлений над отвором живлення екструдера. Сухі гранули проходят в циліндр екструдера, де обертанням черв'яка гранули проштовхуються до акумуляторної голівки.При переміщенні пластмаси в циліндрі екструдера термостатованого за допомогою обертання черв'яка пластмаса пластифікується, гомогенізується і проштовхується до акумуляторної голівки. Трубка, отримана таким чином, потрапляє в простір між двома полупрессформами Після закінчення ходу поршня уприскування і закриття прессформи починається одночасно з попереднім продуванням повітря у всередину трубки і підйомом оправи продування. Після закінчення ходу закриття полупрессформи у випадку, якщо не потрібне калібрування, отвори полого тіла оправи продування знаходяться в їх робочому положенні..Після закриття прессформи, коли потрібне калібрування отвору полого тіла, оправи продування приводять в хід для калібрування. Після закриття прессформи відбувається процес продування стислого повітря в порожнину трубки, що знаходиться в прессформі, і формування полого тіла.Оскільки полупрессформи охолоджуються, формування полого тіла в їх порожнині охолоджується і набуває кінцевої форми при продуванні. Після формування полого тіла прессформа відкривається, а порожнисте тіло зачіпляється схватом вивідного пристрою, переміщається і встановлюється на вивідну колію, яка проводить його за габарити устаткування.Для формування великих порожнистих тіл, для продовження процесу охолоджування і з причини уникнення можливих деформацій, використовується вентилятор встановлений на агрегаті, який продуває струмінь холодного повітря в прессформу. Обрізання порожнистих тіл виробляється в ручну оператором устаткування.

Сучасний технічний рівень дозволяє рекомендувати для проектування наступні технологічні схеми виробництва виробів з пластмас методом екструзії з роздуванням.