Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2535.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
215.04 Кб
Скачать

6 Україна в роки Першої світової війни (1914–1918 рр.)

Наприкінці ХІХ – початку ХХ ст. у світі сформувалися два потужних військово-політичних блоки, що мали на меті розподіл сфер впливу та захоплення нових територій. З одного боку це були країни Четверного союзу (Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина та Болгарія), з іншого – Антанти (Англія, Франція, Росія та їх союзники). Унаслідок свого геополітичного положення українські землі опинилися в зоні військового протистояння ворожих коаліцій. Причому інтереси самих українців залишалися на другому плані. „…На шахівниці політики Європи українці не є навіть нікчемною пішечкою”. Цей вислів Івана Франка напередодні війни, не втратив, на жаль, своєї актуальності і нині.

Під час війни українці опинилися у складі ворогуючих армій. Так, до російської армії було мобілізовано майже 3,5 млн українців, до австро-угорської – 250 тис. На підтримку Австрії у Львові 4 серпня 1914 р. було створено Союз визволення України (СВУ), до якого ввійшли Д. Донцов7, В. Дорошенко, М. Залізняк, А. Жук (всього близько 60 співробітників).

Програмною метою СВУ була самостійність України під протекторатом Австрії. За ініціативою Головної Української Ради, яку очолив К. Левицький, було створено військову організацію – легіон Українських січових стрільців (УСС). Однак, австрійський уряд не мав довіри до українського національного руху, тому до легіону з 28 тис. охочих було зараховано лише 2,2 тис. осіб. Не підтримав діяльність СВУ та УСС і відомий український політик, історик Михайло Грушевський. А один із лідерів УСДРП Симон Петлюра навіть назвав членів СВУ „безвідповідальними зрадниками”.

Більшість українських діячів Наддніпрянської України зайняли проросійську, оборонницьку позицію. Так, редакційний орган Товариства українських поступовців (ТУП) газета „Рада” закликала українців стати на захист Російської держави. З таких позицій виступив і Симон Петлюра, що закликав українців виконати „свій обов’язок громадян Росії”. Представники українського руху А. В’язлов, А. Ніковський, Д. Дорошенко брали участь у роботі Комітету Південно-Західного фронту Всеросійського Союзу земств і міст, що діяв з метою посилення оборонного потенціалу Російської імперії. Водночас частина українських соціал-демократів за участю В. Винниченка зайняла антивоєнні позиції.

У серпні – вересні 1914 р. після військових дій у Галичині та Північній Буковині російські війська захопили Львів, Тернопіль та більшість західноукраїнських територій.

В 1915–1916 рр. відбувся успішний контрнаступ Австрії та повернення собі захоплених Росією земель. Все це супроводжувалося репресіями проти українців з боку ворогуючих сторін, руйнацією промисловості, занепадом сільського господарства. Перша світова війна перетворила Україну на арену бойових дій та об’єкт експансії з боку країн Антанти та Четверного союзу.

Війна суттєво підірвала продуктивні сили: протягом 1914–1916 рр. в Україні закрилися більше 1400 підприємств, порівняно з 1913 р. посівні площі зменшилися на 1,9 млн десятин, урожайність упала на 200 млн пудів.

Унаслідок революційних подій лютого – жовтня 1917 р. російська армія втратила свою боєздатність. У лютому 1918 р. Українська Центральна Рада, а в березні – Російський Раднарком були змушені підписати з країнами Четверного союзу сепаратну мирну угоду, за якою територія України була окупована німецько-австрійським військом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]