Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
44
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
558.17 Кб
Скачать

1. Характеристика галузі економіки, проблем та напрямків модернізації технічних систем

1.1. Галузь економіки та напрямки модернізації технічних систем і виробничих технологій.

    1. Необхідність удосконалення професійної підготовки кваліфікованих робітників, що обумовлена модернізацією технологічних систем.

1.1. Галузь економіки та напрямки модернізації технічних систем і виробничих технологій

Інформаційні технології щільно інтегровані в економіку.

В найзагальнішому вигляді інформаційні технології в економіці можна визначити як сукупність дій над економічною інформацією за допомогою комп'ютерної техніки для здобуття оптимального кінцевого результату.

В економіці інформаційні технології застосовуються для обробки, сортування і агрегації даних, для організації взаємодії учасників процесу і обчислювальної техніки, для задоволення інформаційних потреб, для оперативного зв'язку і так далі.

Необхідно відзначити також освітню складову, зв'язану із застосуванням інформаційних технологій в економіці. Для того, щоб ІТ працювали, їх треба уміти використовувати з максимальною віддачею. Тому багато управлінців велику увагу приділяють навчанню персоналу і моніторингу новітніх розробок в області інформаційних технологій в економіці.

1.2 Проблеми підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації робітничих кадрів, здатних конкурувати в умовах ринкових відносин, по ряду важливих причин набуває особливої ​​актуальності. По-перше, позначаються несприятливі тенденції на ринку робочої сили. Сучасне виробництво пред'являє все більш жорсткі вимоги до професійних якостей робочих кадрів, а саме модернізація технічних систем. Йде скорочення чисельності робочих місць. По-друге, загострюється конкуренція за робочі місця усередині трудових колективів. Йде об'єктивний процес відторгнення робочих кадрів з низькими професійними якостями. По-третє, професійна освіта і кваліфікація в особистісному плані не просто виступають характеристиками того чи іншого робітника, але і стають для нього гарантією соціального благополуччя, умовам його конкурентоспроможності на ринку праці.

Також існує проблема старіння кадрів. Керівництву підприємства і бюро з підготовки кадрів необхідно приділяти увагу, тому, якими методами і прийомами вони надалі зможуть залучати на завод молодь.

На підприємстві організовуються такі види навчання персоналу, що забезпечують його безперервність: підготовка нових робітників; перепідготовка робітників; навчання робочих другим професіям; підвищення кваліфікації робітників; підвищення кваліфікації фахівців.

2. Характеристика груп трудових процесів

2.1. Відомі групи трудових процесів, їх характеристика та вибір

Трудовий процес — це сукупність послідовних дій робітника, що пов’язані з виконанням визначеного виду закінчених робіт, які є типовими для даної професії.

Існує три групи трудових процесів:

І група – характеризується великою кількістю повторюваних дій, рухів, при невеликому розмаїтті, тобто повторюване виконання одних – двох рухів. Наявність комплексів операцій.

ІІ група – характеризується невеликою повторюваністю операцій. Відсутність комплексів операцій.

ІІІ група – характеризується великою кількістю операцій, які практично не повторюються, або повторюються при їх труднощах. Відсутність комплексів операцій.