Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Moy_otchet.docx
Скачиваний:
25
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
58.91 Кб
Скачать

2.3. Аналіз занять викладачів і студентів-практикантів

Аналіз уроку теоретичного навчання №1

Дата: 14.10.2014 р.

Спеціальність: електрогазозварник

Курс: 2. Група: СК-12

П.І.Б. викладача: Жидко Александр Михайлович.

Навчальна дисципліна: Електрогазозварювання

Тема заняття: «автоматичне і механізоване зварювання простих вузлів».

Вид заняття: лекція.

Місце проведення заняття: аудиторія № 4.

Своєчасність початку і закінчення заняття: своєчасний початок і закінчення заняття.

Дидактичне забезпечення уроку: всі учні мали конспекти лекції та методичні вказівки проведення практичної роботи, які були грамотно оформленими та складеними; у кожного учня було своє робоче місце; всі технічні засоби навчання відповідали змісту уроку.

Цілі і задачі уроку: на занятті вирішувалися виховні, навчальні та розвиваючі задачі; головними були розвиваючі задачі.

Тип і структура уроку: тип уроку повністю відповідає дидактичним цілям навчання; між різними етапами заняття існував логічний зв’язок; дане заняття має велике значення для наступних занять по цій дисципліні, оскільки на цьому практичному занятті учні засвоюють важливий матеріал для подальших занять.

Зміст уроку: зміст уроку повністю відповідає навчальній програмі та має стійкі міжпредметні зв’язки в області інформатики та обчислювальної техніки.

Мотивація навчальної діяльності учнів: для психологічної підготовки учнів до проведення заняття було використано створення проблемних ситуацій та пізнавальний інтерес до теми.

Актуалізація опорних знань, необхідних для засвоєння нового матеріалу: для активної актуалізації було використано фронтальне опитування.

Організація продуктивної навчальної діяльності учнів: всі методи і прийоми навчання відповідають змісту і задачам уроку, а також особистим можливостям учнів.

Особливості діяльності і поведінки учнів: група була досить активною, були враховані інтелектуальні можливості групи, учні були зацікавлені виконанням практичної роботи, вели себе дисципліновано та організовано.

Комунікативна діяльність, стиль спілкування. Дотримання вимог педагогічної етики: викладачі досить вправно керували навчальним процесом, в діловій манері спілкувалися з учнями, проявили педагогічний такт та культуру мови, був реалізований виховний вплив викладачів.

Висновки: цілі уроку реалізовані в достатній мірі, практично вдалося реалізувати поставлені задачі навчання, виконання яких планується у майбутній професійній діяльності.

Рекомендації і пропозиції: необхідно на практиці удосконалювати педагогічні майстерність та манеру викладання.

Аналіз уроку теоретичного навчання №2

Дата: 21.02.2014 р.

Спеціальність: електрогазозварник

Курс: 3. Група: СК-12

П.І.Б. викладача: Студент- практикант Чоломбітько Олександр

Навчальна дисципліна: Інформаційна обробка даних в туристичній галузі та обчислювальна техніка.

Тема заняття: «Робота з таблицями в системі Microsoft Excel»

Вид заняття: лабораторна робота

Місце проведення заняття: аудиторія № 4.

Своєчасність початку і закінчення заняття: своєчасний початок і закінчення заняття.

Готовність приміщення, санітарно-гігієнічні умови заняття: приміщення відповідає всім вимогам.

Дидактичне забезпечення уроку: викладач роздав частково заповнений конспект уроку, пропуски учні повинні були заповнити впродовж викладання матеріалу. Використовувався проектор та мультимедійна дошка для наочного пояснення складних питань. Все це сприяло активності учнів, які задавали питання по темі уроку. Всі засоби навчання доцільно використовувалися на уроці.

Цілі і задачі уроку: на занятті вирішувалися навчальні та розвиваючі задачі, головними були навчальні задачі, в яких враховувалися особливості групи.

Тип і структура уроку: змішаний урок, метою якого є повторення вивченого, пояснення і закріплення нового матеріалу; викладач правильно виділив час для структурних елементів уроку.

Зміст уроку: зміст уроку відповідає навчальній програмі та сучасному рівню науково-технічного прогресу в галузі обчислювальної техніки. Викладач вдало встановив міжпредметні зв’язки, тема була висвітлена в повній мірі, пояснення були доступними, логічними.

Мотивація навчальної діяльності учнів: Викладач використав пізнавальний інтерес учнів до теми, несподівані порівняння, приводив цікаві приклади та надзвичайні факти, чим з мотивував групу до навчання.

Актуалізація опорних знань, необхідних для засвоєння нового матеріалу: для актуалізації опорних знань учнів викладач використав спосіб активної актуалізації за попереднім матеріалом, необхідним для вивчення даної теми. Було використано фронтальне опитування.

Організація продуктивної навчальної діяльності учнів: всі методи та прийоми навчання відповідали як змісту, цілям та задачам уроку, так і інтелектуальним можливостям учнів.

Контроль результатів навчальної діяльності учнів: в якості контролю засвоєння знань було використано усне опитування за пройденою темою. Опитування показало що 85% учнів гарно засвоїли матеріал.

Підготовка учнів до виконання домашніх завдань: домашнім завданням учням було обрано написати коротке повідомлення з цікавими фактами за вивченою темою.

Особливості діяльності і поведінки учнів: Група, в якій проводилося заняття, мала досить високі навчальні можливості, не зважаючи на те, що це група першого курсу (викладач врахував цей фактор під час вибору методів та способів викладання нового матеріалу). Група була активною, зацікавленою матеріалом, відповідально поставилася до заняття та до викладача, вела себе досить дисципліновано та організовано.

Комунікативна діяльність, стиль спілкування. Дотримання вимог педагогічної етики: викладач уміло керував навчальним процесом, тоном, стилем відносин, манерою спілкування із групою створив сприятливий психологічний клімат на занятті, за рахунок чого будо досягнуто всіх цілей та задач заняття. Викладач проявив педагогічний такт та культуру спілкування з групою.

Висновки: Цілі уроку реалізовані в повній мірі, про що свідчать результати усного опитування за пройденою темою в кінці заняття. Вдалося повністю реалізувати поставлені завдання.

Висновок

Під час відвідування занять інших викладачів я відзначив для себе, що викладання матеріалу має бути на високому рівні, мають враховуватися індивідуальні, інтелектуальні та вікові особливості учнів. Викладання має бути логічним, послідовним, образним, що впливає на засвоєння матеріалу. Всі методи та прийоми навчання мають бути чітко продуманими. Також велике значення має контакт з аудиторією.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]