Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ ПАТЕНТОВЕДЕНИЕ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

16.Поняття й ознаки промислового зразка, умови надання йому правової охорони. Об’єкти, що не охороняються як промислові зразки. Охоронний документ.

Промисловий зразок - результат людської діяльності в сфері художнього конструювання. Ознакою промислового зразка є те, що він являється не рішенням якоїсь технічної задачі, а рішенням зовнішнього виду виробу, при цьому в ньому поєднуються як конструктивні, так і художні вироби, які доповнюють один одного.

Промислові зразки бувають:

1) об'ємні, де основне - це форма конструктивного виконання, що визначає зовнішній вигляд - наприклад, сумки, ручки тощо;

2) площинні, де головне не форма, а поєднання малюнка з забарвленням- це може бути тканина, шпалери і тд;

3)комбіновані - наприклад, стіл з малюнком, годинник з циферблатом.

Правова охорона надається промисловому зразку за умови, що він не суперечить публічному порядку, принципам гуманності й моралі, та відповідає умовам патентоспроможності. Також умовою для промислового зразка являється абсолютна світова новизна, аде при цьому експертиза по суті не проводиться.

Об’єкти, що не охороняються як промислові зразки:

1) об’єкти архітектури (крім малих архітектурних форм), промислові, гідротехнічні та інші стаціонарні споруди;

2) друкована продукція як такова;

3) об'єкти нестійкої форми, з рідких, газоподібних, сипучих чи схожих на них речовин.

Охоронний документ. Право власності на промисловий зразок засвідчується патентом; срок дії патента - 10 років від дати подачі заявки в Установу, і продовжується Установою за клопотанням власника патенту, але не більше, ніж на 5 років.

17.Склад матеріалів заявки на промисловий зразок. Порядок одержання патенту України на промисловий зразок і підтримання його в силі.

Склад матеріалів заявки на промисловий зразок:

1. Заява про видачу патента, в 1 екз.

2. Комплект зображень виробу, або його макета, або малюнка, яке дає повне уявлення про зовнішній вигляд виробу, в 2х екз.

3. Опис промислового зразка, в 1 екз. В ньому потрібно додержуватись єдності термінології, щоб одні і ті ж ознаки називалися однаково.

4. Креслення/схема/карта.

Порядок одержання патенту України на промисловий зразок:

Процедура оформлення прав на промисловий зразок складається з етапів:

1. Складання і подача заявки.

2. Розгляд заявки в патентному Відомстві.

3. Видача патенту.

Розгляд заявки в патентному Відомстві:

Експертиза заявки - для промислових зразків передбачена явочна система експертизи, під час якої:

- встановлюється дата подачі заявки;

- визначається належність об'єкту до промислових зразків;

- заявка перевіряється на відповідність формальним вимогам;

- документ про сплату збору перевіряється на відповідність встановленим вимогам.

При відповідності, заявнику посилається повідомлення про встановлену дату подачі заявки.

Перевірка промислового зразка на відповідність вимозі єдності. Заявка повинна стосуватися одного промислового зразка, й може включати його варіанти. При порушенні вимоги пропонується внести уточнення до матеріалів заявки

Перегляд заявок на промислові зразки, які поступили у відомство раніше. У випадку виявлення тотожності промислового зразка, який заявляється, заявнику посилається повідомлення про відхилення заявки.

Перевірка правильності оформлення документів, які входять до складу заявки на промисловий зразок. У випадку невірного заповнення якогось з документів заявки заявнику відсилається повідомлення про усунення даного недоліку. Якщо все гаразд, то відправляється повідомлення про видачу патенту.

Публікація про видачу патенту. На основі рішення про видачу патента і наявності документів про сплату державного мита за видачу патенту та збору за публікацію про видачу патента в офіціальному бюлетні "Промислова власність" здійснюється публікація відомостей про видачу патента на промисловий зразок.

Регістрація патенту. Одночасно з публікацією відомство здійснює державну регістрацію патента, після чого вносить у реєстр необхідні відомості.

Видача патенту. Здійснюється у місячний срок після державної регістрації патенту, під відповідальність його власника, без гарантії дії патенту.