Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ ПАТЕНТОВЕДЕНИЕ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

12.Особливості складання одноланкової та багатоланкової формул винаходу.

Формула винаходу (корисної моделі) – є частиною опису, але завжди подається окремо. Представляє собою складену за встановленими правилами коротку словесну характеристику, що виражає суть винаходу (корисної моделі).

Формула винаходу (корисної моделі) може бути одноланковою чи багатоланковою і включати відповідно один або декілька пунктів.

Одноланкову формулу винаходу (корисної моделі) застосовують для характеристики одного винаходу (корисної моделі) сукупністю суттєвих ознак, які не мають розвитку чи уточнення щодо окремих випадків його виконання або використання.

Багатоланкову формулу винаходу (корисної моделі) застосовують для характеристики одного винаходу (корисної моделі) з розвитком і(або) уточненням сукупності його (її) ознак стосовно деяких випадків виконання і використання винаходу (корисної моделі) або для характеристики групи винаходів.

Багатоланкова формула, що характеризує один винахід (корисну модель), має один незалежний пункт і наступний за ним залежний пункт або декілька пунктів.

Багатоланкова формула, що характеризує групу винаходів, має декілька незалежних пунктів, кожний з яких характеризує один з винаходів групи. При цьому кожний з винаходів групи може бути охарактеризований із залученням залежних пунктів, підпорядкованих відповідному незалежному пункту.

При складанні багатоланкової формули дотримуються таких правил:

  • незалежні пункти, як правило, не повинні містити посилань на інші пункти формули, однак такі посилання допускаються, якщо вони дають змогу викласти даний незалежний пункт без повторення в ньому повністю змісту інших пунктів;

  • залежні пункти формули групуються разом з тим незалежним пунктом, якому вони підпорядковані, у тому числі, коли для характеристики різних винаходів групи залучаються залежні пункти однакового змісту;

  • пункти багатоланкової формули винаходу (корисної моделі) нумеруються арабськими цифрами, починаючи з 1 (у порядку їх викладення).

13.Порядок (процедура) розгляду матеріалів заявки на винахід Держпатентом України.

Експертиза заявки має статус науково-технічної експертизи і проводиться закладом експертизи відповідно до закону "Про охорону прав на винахід/корисну модель" та Правилами, встановленими на його основі Установою.

Для отримання патенту України на винахід передбачена відкладена експертиза, що включає такі етапи: 1. Попередня експертиза. 2. Формальна експертиза. 3. Публікація відомостей про заявку.

4. Кваліфікаційна експертиза.

Попередня експертиза.

Під час її проведення заявка, яка не містить пропозиції заявника, який стосується віднесення винаходу до державної таємниці, розглядається на предмет наявності в ній відомостей, які можуть бути віднесені згідно своду відомостей, що становлять державну таємницю, до державної таємниці. При наявності в заявці таких відомостей, а також якщо заявка містить пропозицію заявника про віднесення винаходу до державної таємниці, матеріали заявки відсилаються відповідному державному експерту з питань таємниць, і він визначає коло осіб, які можуть мати доступ до заявки, та все наступне діловодство по ній здійснюється у режимі секретності.

Формальна експертиза.

Під час її проведення:

1) встановлюється дата подачі заявки;

2) визначається, чи належить об'єкт, який заявляється, до об'єктів технології, що можуть бути визнані винаходами;

3)перевіряється відповідність заявки та її оформлення встановленим вимогам;

4) перевіряється на відповідність встановленим вимогам документ про сплату збору за подачу заявки.

При відповідності матеріалів заявки вимогам статті Закона "Про охорону прав на винахід/корисну модель" та наявності документів про сплату збору за подачу заявки заявнику посилається повідомлення про встановлену дату подачі заявки.

По закінченні 18ти місяців від дати подачі заявки (або якщо завлен приорітет, то від дати приорітета) Установа публікує у своєму офіціальному бюлетні "Промислова власність" визначені нею відомості про заявку, за умови, що вона не вікдкликана, не вважається відкликаною, або по ній не прийнято рішення про відмову у виданні патенту.

Кваліфікаційна експертиза.

Під час її проведення перевіряється відповідність заявленого винаходу умовам патентоспроможності. Вона проводиться після отримання закладом експертизи відповідного клопотання будь-якої особи і документа про сплату збору за її проведення.

Заявник може подати клопотання і документ про сплату збору протягом 3х років від дати подачі заявки.

Якщо кваліфікаційна експертиза прошла благополучно, заявнику відправляються повідомлення про те, що він може отримати патент на винахід, при сплаті відповідного збору. Видача патенту здійснюється у місячний срок після його державної регістрації. Патент видається особі/особам, які мають право на його отримання.