Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ОТВЕТЫ ПАТЕНТОВЕДЕНИЕ.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
420.86 Кб
Скачать

26.Міжнародні класифікації об’єктів промислової власності.

Міжнародна класифікація винаходів зараз називається Міжнародною патентною класифікацією (МПК). Вона побудована за функціонально-галузевим принципом. Ієрархія структури МПК полягає в розподілі всіх галузей знань на декілька класифікаційних рівнів. Функціонально-галузевий принцип полягає в тому, що МПК містить як функціонально-орієнтовані, так і галузеві рубрики. Функціонально-орієнтовані рубрики МПК призначені для класифікування об'єктів, конструктивні та функціональні особливості яких стосуються декількох галузей застосування, або якщо застосування об'єкта винаходу в певній галузі не с суттєвим. Якщо ж найважливіша інформація, що розкриває суть винаходу, є така, що відноситься до галузі застосування, то об'єкт класифікується в галузевій рубриці. МПК охоплює всі галузі знань, об'єкти яких можуть мати правову охорону як винаходи чи корисні моделі.

МПК призначена для уніфікованого в міжнародному масштабі класифікування патентних документів, що робить її ефективним інструментом патентних відомств та інших споживачів патентної інформації під час пошуку для визначення патентоспроможності заявленого винаходу.

МПК є засобом впорядкованого зберігання патентних документів(систематичні фонди на паперовому носієві та мікро-формах, тематичні CD-ROM), що полегшує доступ до наявної в них технічної і правової інформації. МПК також використовують для визначення рівня техніки в окремих галузях, на її основі отримують і обробляють статистичні дані у галузях, на її основі отримують і обробляють статистичні дані у сфері промислової власності.

Основна структура МПК складається з розділів, які поділяються на класи, підкласи, групи та підгрупи. Для пошуку у фонді, упорядкованому за різними редакціями МПК, необхідно користуватися відповідними редакціями класифікації.

Міжнародна класифікація промислових зразків (МКПЗ) призначена для класифікування під час розроблення, експеризи та реєстрації об'єктів, заявлених чи визнаних як промислові зразки.

Міжнародна класифікація товарів і послуг (МКТП). Номери класів МКТП вказуються в офіційних документах і публікаціях патентних відомств, що стосуються реєстрації знаків.

Міжнародна класифікація зображальних елементів знаків (МКЗЕЗ) призначена для полегшення пошуку знаків на тотожність і схожість для цілей експертизи.

Класифікація патентних документів або зареєстрованих знаків згідно з іншою класифікацією або іншою редакцією тієї ж самої класифікації об'єктів промислової власності називається рекласифікуванням і проводиться відомствами промислової власності з метою гармонізації національного фонду документів щодо об'єктів промислової власності із світовими фондами.

27. Дсту 3575-97 “Патентні дослідження. Основні положення та регламент проведення.

Цей стандарт установлює основні положення, порядок проведення та форму звіту про патентні дослідження. Стандарт застосовується в усіх галузях господарської діяльності на етапах створення і використанняоб'єкта господарської діяльності. -ОГД

Патентні дослідження це комплекс робіт з пошуку, добору й аналізу патентної і науково-технічної інформації, що містять дані про технічні рішення, складання аналітичних оглядів, що відображають патентну ситуацію, стосовно об’єкту на який оформляються права. Так як майже для всіх об’єктів промислової власності є вимога абсолютної світової новизни, то перш за все ніж подавати заявку на них, необхідно з’ясувати, чи не існує вже такий об’єкт. Бо якщо такий об’єкт існує, немає сенсу подавати заявку взагалі.

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

Мета патентних досліджень — визначення патентної ситуації щодо ОГД. Їх виконують на всіх етапах життєвого циклу ОГД. На кожному етапі їх проводять з урахуванням результатів патентних досліджень попереднього етапу, а також з урахуванням нових джерел інформації, що стали відомі на момент початку цього етапу.

Патентні дослідження проводить суб'єкт господарської діяльності у складі таких робіт:

— маркетингу;

— менеджменту;

— прогнозування;

— перспективного та поточного планування;

— визначення напрямків, темпів розвитку засобів технічного забезпечення своєї діяльності;

— проектування;

— формування замовлення виконавцям;

— науково-технічного співробітництва;

— придбання обладнання та ліцензій;

— правової охорони об'єктів промислової власності, та інших робіт.

Співвиконавцем робіт з проведення патентних досліджень має бути патентний підрозділ, якщо він є в структурі суб'єкта господарської діяльності, або, в разі відсутності останнього, патентознавець.

Відповідальність за проведення патентних досліджень несе суб'єкт господарської діяльності, що виконує роботи, в складі яких проводяться патентні дослідження.

Результатом патентних досліджень є звіт про патентні дослідження, який затверджує керівник суб'єкта господарської діяльності.

Під час проведення патентних досліджень виконують такі види робіт:

— визначення патентоспроможності ОГД;

— визначення ситуації щодо використання прав на об'єкти промислової власності;

— виявлення порушення прав власників чинних охоронних документів та заявників на об'єкти промислової власності.

ПОРЯДОК ПРОВЕДЕННЯ ПАТЕНТНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ

1. Розробка завдання на проведення патентних досліджень.

2. Розробка регламенту пошуку інформації на проведення патентних досліджень щодо ОГД, його складових частин, складається з етапів:

визначення предмета пошуку;

зазначення мети пошуку інформації та виду патентних досліджень;

визначення держав пошуку інформації;

визначення класифікаційних індексів;

визначення ретроспективності пошуку;

вибір джерел інформації.

3.Пошук, обробка інформації та оформлення довідки про пошук.

4.Систематизація та аналіз інформації.

5.Оформлення звіту про патентні дослідження.